Hoe je fietsbatterij onderhouden?

Waarom moet je je fietsbatterij onderhouden? Zonder batterij heb je geen elektrische fiets. Batterijen zijn duur en gevoelig. Om lang te kunnen genieten van je e-bike is het daarom nodig dat je correct met de fietsaccu omgaat. We geven je op onze website een aantal tips mee over hoe je best je batterij kan opladen en hoe je ze opbergt als je ze niet gebruikt. We hebben ook nog een aantal aanvullende tips verzameld die te maken hebben met het onderhoud van de batterij. Deze vind je hieronder.

Hoe lang gaat een fietsbatterij mee?

Het is moeilijk om hier op een termijn te leven in het algemeen kunnen we zeggen dat een batterij 4 tot 6 jaar meegaat. De kwaliteit van je batterij zal sowieso achteruitgaan. Ook als je kiest voor een kwalitatief hoogstaande batterij van een bekend merk. Een batterij bestaat uit energiecellen die onderhevig zijn aan een aantal chemische processen. Extreme warmte, extreme koude en een volledige ontlading van de batterij  zijn zeer slecht voor de verwachte levensduur. Maar ook als je je batterij goed verzorgd zal er een moment komen dat deze de geest zou geven

Kan de batterij van een elektrische fiets tegen koude?

Fietsbatterijen zijn uiteraard gemaakt om te gebruiken onder verschillende weersomstandigheden. Fabrikanten beseffen ook dat we een elektrische fiets gebruiken bij regenweer en onder minder goede weersomstandigheden. Toch is het zo dat batterijen niet van de koude houden. Je zal ongetwijfeld opmerken dat je in de winter minder ver kan rijden met je batterij.

Omgekeerd geldt ook dat een batterij die je oplaadt bij koude temperaturen minder capaciteit heeft toch is het grote probleem vrieskou bij negatieve temperaturen loop je het risico dat er zich condensvorming voordoet in de accu. bij extreme temperaturen, Zeg maar vanaf - 10 graden  krijgt de batterij het zeer hard te verduren  en zal hij gewoon dienst weigeren.

Kan de batterij van een elektrische fiets tegen warmte?

Een batterij van een elektrische fiets werkt het best bij gewone temperaturen. Temperaturen van boven de 40 graden zijn daarom af te raden. Daarom is het belangrijk om in de zomer je fiets zeker niet te lang in de blakende zon te laten staan. De temperatuur in de batterij kan hoog oplopen en dit leidt tot onherstelbare schade aan de laadcellen.

Hoe kan je een fietsbatterij beschermen bij koud weer?

Als je fietst bij koude temperaturen is het aan te raden om je fietsbatterij te beschermen met een thermische beschermhoes. Bij koude temperaturen zorgt de beschermhoes ervoor dat de batterij minder snel leegloopt en niet defect geraakt. Je kan de hoes gewoon over de batterij van de elektrische fiets trekken.

Hoe reinig je de batterij van een elektrische fiets?

Wees altijd voorzichtig als je een elektrische batterij reinigt. De contactpunten kan je voorzichtig schoonmaken met een vochtige doek. Je kan ze eventueel ook licht invetten.

Hoe kan je de levensduur van een fietsbatterij verlengen?

Modern lithiumbatterijen zijn gevoelig voor temperaturen en vocht. Je kan de fietsaccu het best bewaren op kamertemperatuur en in een droge omgeving. Hetzelfde geldt voor het opladen van de batterij. Doe dit op kamertemperatuur en zeker niet in de koude. Houd ook je batterij weg van overvloedig zonlicht.

Wat moet je doen als je e-bike op een fietsendrager staat?

Vervoer je je elektrische fiets op een fietsendrager achter op je auto of camper? Verwijder dan altijd de batterij en bewaar deze in het voertuig. Let wel op dat je de fietsbatterij weghoudt van fel zonlicht. Bewaar die dus in de koffer of in een bergruimte van de camper.

Kan je je batterij tijdens het rijden beschermen tegen koude en hitte?

Je kan de batterij van je elektrische fiets tijdens het rijden beschermen tegen koude en hitte door gebruik te maken van een thermische beschermhoes. Deze beschermhoes trek je over de fietsaccu waardoor ze beter bestand is tegen extreme buitentemperaturen.

Kan je een batterij laten repareren?

Als je batterij niet goed meer werkt dan moeten de batterijcellen, de lader en de elektronica van de fietsaccu worden nagekeken. Het is mogelijk om één van deze onderdelen te laten vervangen. Vervangen van de batterijcellen heet in de praktijk batterijrevisie.

Kan je een batterij gemakkelijk laten reviseren?

Als je batterij versleten is dan is het mogelijk om de oude batterijcellen te vervangen door nieuwe dit heten we een revisie van een batterij. Meer informatie hierover vind je op de pagina's batterij laten reviseren en voordelen van een revisie.

Conclusie

Je fietsbatterij in goede gezondheid houden is een kwestie van correct onderhoud, de juiste manier van bewaren en van opladen. Tips over hoe je best je batterij kan bijladen vind je op de pagina Hoe kan je best je batterij bijladen?. Hoe je best je batterij bewaart wordt uitgelegd op de pagina Hoe moet je een fietsaccu bewaren?. Weet je hoeveel Ampère je fietsbatterij is maar niet hoeveel Watt? Gebruik dan onze handige omrekentabellen van Watt naar Ampère en omgekeerd.