Dit is de lichtste elektrische fiets

Een elektrische fiets van minder dan 10 kilo die bovendien opvouwbaar is? Vello, een Oostenrijkse fabrikant van vouwfietsen heeft het voor elkaar gekregen.

Deze e-bike weegt slechts 9,9 kilogram

“Met zijn gepatenteerde lichtgewicht 1,9 kg full-titanium VELLO frame en 8-seconden-vouwmechanisme, zijn we erin geslaagd om de grenzen te verleggen voor lichtgewicht opvouwbare elektrische fietsen. Hij weegt 9,9 kg, terwijl hij gebruik maakt van heel wat standaard onderdelen.

Dit is een enorme mijlpaal in de fietsindustrie,” zegt industrieel ontwerper en oprichter van VELLO, Valentin Vodev. “Bovendien heeft VELLO zich met onze vouwfietsmodellen al met succes gevestigd als innovatief vouwfietsmerk in Duitsland en Oostenrijk. De volgende logische stap voor ons is de uitbreiding naar Frankrijk”.

Specificatie Vello elektrische fiets

Alle VELLO vouwfietsen, inclusief dit nieuwe ultralichte model, zijn uitgerust met de alles-in-één achternaafmotor:

 • Lichtgewicht vanaf 9,9 kg elektrisch (6,5 kg niet-elektrisch)
 • Snel opvouwbaar in 8 seconden
 • Grote 20-inch wielen met kleine vouwmaat (57x79x29 cm)
 • Terugwinnen van energie tijdens remmen en bergaf rijden
 • Alles-in-één elektrische motor met ingebouwde batterij
 • Connectiviteit via app
 • Elektronisch motorslot
 • Diefstal locatie
 • Optionele externe afstandsbediening met boost-functie

2Met zijn 4 ingebouwde sensoren en unieke KERS-technologie (kinetic energy recovery system), bekend van Formule-1 auto’s, kan de fietsbatterij opladen tijdens het remmen of bergafwaarts gaan.

VELLO opvouwbare elektrische fietsen hebben een grote actieradius – als de batterij volledig opgeladen is, gaat ze tot 50 km mee op maximaal motorvermogen. De actieradius is bijna onbeperkt als de elektrische fiets gebruikt wordt in de volledige recuperatiemodus.

De extra helling sensor, geïntegreerd in de elektrische motor, werkt vergelijkbaar met een versnellingspook in die zin dat het de motorondersteuning automatisch aanpast voor een optimale cadans.

Optionele versnellingssystemen

Optioneel kunnen de VELLO fietsen worden uitgerust met het Schlumpf Drive versnellingssysteem: Speed Drive voor stedelijke omgevingen of Mountain Drive voor landelijke beklimmingen.

 • Met de Speed-Drive modus zijn snelheden tot ver boven de 25 km/uvoor elektromotoren mogelijk met een comfortabele cadans.
 • Met de Mountain-Drive daarentegen kunnen steilere beklimmingen tot 17% gemakkelijk worden bedwongen.

De officiële presentatie van de lichtste opvouwbare elektrische fiets heeft plaatsgevonden op de stand van VELLO op de Fiets vakbeurs Pro Days Paris op maandag 4 juli 2022.

VELLO vouwfietsen en e-bikes

3VELLO fietsen zijn krachtige en ultralichte vouwfietsen gemaakt voor gebruik in de stad. De VELLO fiets is bijzonder licht, compact en wendbaar, en is voorzien van 20-inch wielen en een speciaal ontwikkeld en gepatenteerd vouwmechanisme. In enkele seconden kan hij worden meegenomen in het openbaar vervoer, in een auto worden geladen, worden meegenomen in een vliegtuig, of worden opgevouwen voor opslag in een appartement of kantooromgeving.

In 2015 ontving de VELLO fiets de hoogste onderscheiding in de designwereld, de Red Dot Award “best of the best”, in 2017 gevolgd door de European Product Design Award, de Good Design en in 2019 de Austrian Design Award en de German Federal Prize for Ecodesign. In 2022 werd VELLO bekroond met de Duitse duurzaamheidsprijs voor design.

Bron en fotomateriaal: Vello.bike en Newswire