Een elektrische fiets zonder ketting

Fabrikanten van elektrische fietsen werken voor de overbrenging van de pedalen naar de wielen met een klassieke ketting of een kunststof riem. Krijgen we binnenkort fietsen zonder ketting? Technisch is het alvast mogelijk, getuige deze technische ontwikkeling van Schaeffler

Kettingloze aandrijving

Het kettingloze aandrijfsysteem is een ontwikkeling die de mechanische verbinding tussen generator en motor overbodig maakt. Daarmee maakt het volledig nieuwe fietsarchitecturen en pedaalconfiguraties mogelijk.  Dit in combinatie met een nog lagere behoefte aan slijtageonderdelen.

2“Schaeffler is de voorkeurspartner voor mobiliteitsoplossingen van de toekomst en bewijst deze status eens te meer met de innovatieve Free Drive voor e-bikes”, aldus Matthias Zink, CEO Automotive Technologies, Schaeffler AG. “De ontwikkeling is het bewijs van onze transformatie tot een toonaangevende leverancier van geëlektrificeerde aandrijvingen.

Onze decennialange expertise op het gebied van voertuigmechatronica, die we nu ook overdragen op het tweewielersegment, heeft ons bij deze ontwikkeling geholpen. De markt voor e-bikes groeit gestaag en biedt Schaeffler als e-mobility partner nog meer zakelijk potentieel.” Schaeffler heeft al vele jaren ervaring in het e-bike segment en presenteerde laatst in 2016 het mechatronische automatische schakelsysteem VELOMATIC.

Eén systeem voor alle toepassingen

De centrale component van het Free Drive-systeem is de Schaeffler-generator, die de constante weerstand op het pedaal instelt en tegelijkertijd de trapkracht van de berijder opneemt. De regeneratieve oplossing is een seriële hybride aandrijving die de tijdens het trappen gegenereerde mechanische energie omzet in elektrische energie, die op haar beurt weer wordt omgezet in mechanische energie in de wielnaafmotor.

Overtollige energie wordt opgeslagen in de batterij. Net als bij auto’s communiceren alle systeemcomponenten met elkaar via een CAN-verbinding. Het complete, optimaal op elkaar afgestemde systeem dat een continu vermogen van 250 watt genereert, bestaat uit een pedaalgenerator, aandrijfmotor, accu powerpack en human-machine interface (HMI).

“Ongeacht of het systeem wordt gebruikt in 2-, 3- of 4-wiel toepassingen, er is geen mechanische verbinding tussen de generator en de motor. Dit betekent dat Free Drive maximale flexibiliteit kan bieden in de fietsarchitectuur. Het zorgt ook voor een vrij configureerbaar trapgevoel, dat is afgestemd op de eisen van de fiets en de behoeften van de berijder. Het systeem garandeert ook een minimale slijtage”, zegt Dr. Jochen Schröder, President van de E-Mobility Division.

3

De compacte afmetingen van het Free Drive-systeem maken een standaardafstand van 138 millimeter tussen de twee pedalen mogelijk. Het Free Drive-systeem kan worden gespecificeerd voor verschillende toepassingen, ongeacht de fabrikant.

Interessant voor leasing

Leasing van fietsen heeft heel wat voordelen voor werkgever en werknemer. Ook de beheerder van de vloot heeft er baat bij. Voor wagenparkbeheerders biedt de Free Drive een ergonomisch, onderhoudsarm en robuust systeem met lage bedrijfs- en onderhoudskosten, omdat er geen slijtageonderdelen en randapparatuur voor kettingen nodig zijn.

Dr. Jochen Schröder: “Met de uitbreiding van het portfolio in het fietssegment versterkt Schaeffler niet alleen haar betrokkenheid bij de snelgroeiende e-bike markt, maar onderbouwt Schaeffler ook haar eigen claim om de toekomstige beweging mede vorm te geven met een pioniersgeest.”

Bron en foto’s: Schaeffler