Primeur: Igus kunststof fiets

Binnenkort verkrijgbaar: een robuuste, duurzame stadsfiets die volledig uit kunststof bestaat, van frame tot lagers tot tandriem.

Fietsfabrikanten gebruiken verschillende materialen om fietsen te maken. Voor fietskaders zijn staal, aluminium, titanium en carbon populair. Elk hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Voor wie van plan is om een fiets te kopen komt er nog een extra optie bij: in de nabije toekomst kan je een fiets bestellen uit gerecycleerd plastic. In eerste instantie zullen er gewone stadsfietsen worden ontwikkeld, maar ook een e-bike uit kunststof behoort tot de toekomstplannen.

Waarom een fiets in plastic?

De wereld verdrinkt in plastic afval. De enorme stapels op stortplaatsen groeien snel. Een deel van dit plastic komt in de oceaan terecht, komt in de voedselketen terecht en vormt een gevaar voor het leven in zee, van dieren en van mensen. Daarom is het dringend noodzakelijk om af te stappen van het traditionele lineaire economische model en over te stappen op een volledig circulaire economie.

Om deze transformatie te helpen, is Igus al vele jaren bezig met het ontwikkelen van en investeren in ideeën voor het recyclen van kunststoffen.

Het bedrijf presenteert nu een wereldprimeur op de Hannover Messe: het concept van een robuuste, duurzame stadsfiets die volledig uit kunststof bestaat, van frame tot lagers tot tandriem.

De fiets die niet roest

Een bijzonder kenmerk van deze nieuwe fiets is dat de gerecyclede versie voornamelijk zal worden gemaakt van hergebruikt plastic dat oorspronkelijk “single use” was. “Het plastic op vuilnisbelten over de hele wereld is een waardevolle grondstof aan het worden”, legt Frank Blase, CEO van Igus, uit. Hij kwam voor het eerst op het idee van een fiets, nu bekend als de “igus:bike”, op een strand toen hij op vakantie was.

In gesprekken met medewerkers van een fietsverhuurbedrijf op het strand, kwam hij erachter wat hun grote problemen waren met strandfietsen. Deze werden voortdurend blootgesteld aan zand, wind en zout water en gingen soms maar drie maanden mee voordat ze vervangen moesten worden. Onderhoud en vervanging zijn in deze branche vaak duur en tijdrovend.

Weinig fietsonderhoud nodig

2Een klassieke fiets heeft heel wat onderhoud nodig. Onderhoud van de Igus-fiets is extreem eenvoudig. Eigenaren kunnen de fiets met één versnelling in weer en wind buiten laten staan en in enkele seconden met een tuinslang schoonmaken.

“Omdat alle onderdelen van kunststof zijn, roest geen enkel onderdeel van de fiets, zelfs de versnellingen niet – fietsversnellingen van kunststof waren lange tijd ondenkbaar”, zegt Blase.

In alle onderdelen van de fiets, van de tweecomponenten kogellagers in de wiellagers tot de glijlagers in de zadelpen, remhendels en pedalen, worden lichte, smeervrije hoogwaardige kunststoffen gebruikt. Al deze onderdelen hebben geïntegreerde vaste smeermiddelen en zorgen voor een wrijvingsarme droge werking – zonder ook maar één druppel smeerolie. Dit zorgt ervoor dat zand, stof en vuil zich niet kunnen ophopen.

Deze kunststoffen van Igus worden al lange tijd met succes gebruikt en worden momenteel in meer dan 70 industrieën toegepast: in auto’s, tractoren en robots. En ook in de fietsindustrie hebben ze al decennialang veel fans. Daar bewijzen ze al lang hun waarde in toepassingen als mountainbikes en e-cargo bikes.

Innovatie met ervaring uit de industrie

In de ontwikkelingslaboratoria van Igus werken momenteel acht ontwikkelaars aan alle bewegende onderdelen van de volledig uit kunststof vervaardigde fiets. Kogellagers, remmen, kettingwielen, tandwielen en aandrijvingen worden gecoördineerd door Andreas Hermey, de ontwikkelingsmanager voor energieketens en in nauwe samenwerking met de fietsstart-up MTRL uit Nederland.

Beproefde en geteste bestaande ontwikkelingen van Igus werden aangepast aan de nieuwe toepassing. Het resultaat zijn soepel werkende, stille, duurzame kunststof componenten die leveranciers over de hele wereld de kans geven om te profiteren van het Igus platform.

Platform voor fiets- en onderdelenfabrikanten

Het nieuwe igus:bike platform biedt fietsfabrikanten over de hele wereld de mogelijkheid om gezamenlijk deze technologie verder te ontwikkelen. Het platform toont continu de status en voortgang van alle componenten en nodigt marktpartijen expliciet uit om deel te nemen.

“We willen de fietsindustrie in staat stellen om kunststof fietsen te produceren”, zegt Blase. Het platform moet een aanspreekpunt worden voor fabrikanten die een kunststof fiets willen bouwen en voor alle fabrikanten van geschikte onderdelen, zoals kunststof frames, wielen, aandrijvingen en rondsels. Op het platform vinden al de eerste samenwerkingsverbanden tussen bedrijven plaats.

Lancering eind 2022

Een andere partner is MTRL, een Nederlandse startup die met succes 400 fietsen met kunststof frames en wielen op de Nederlandse wegen heeft gezet. “Oprichters Johannes en Benjamin Alderse Baas zijn partners die onze visie volledig delen”, zegt Blase, die zelf investeerder is in MTRL. “Samen zijn we de volledig kunststof fiets aan het verfijnen.”

De fiets start-up begint eind 2022 met de productie en verkoop van een kindermodel en een fiets voor volwassenen in steden. De Duitse lancering zal begin 2023 plaatsvinden.

Andere versies, zoals een e-bike, zijn ook gepland.

De volledig uit kunststof vervaardigde fiets moet in de toekomst zowel in een variant van nieuwe kunststof als in een variant van volledig gerecycled materiaal verkrijgbaar zijn. De eerste prototypes, die met succes zijn geproduceerd en getest, zijn bijvoorbeeld gemaakt van materiaal van oude visnetten.

Wat kost een dergelijke fiets?

De volwassen fiets van nieuw plastic gaat 1.200 euro kosten. Voor de variant van gerecycleerd plastic zal een toeslag van 200 euro worden aangerekend. MTRL plant productiefaciliteiten in de buurt van stortplaatsen voor plastic over de hele wereld.

“Van oceaanplastics tot bewegingsplastics – het igus-fietsconcept heeft alles in zich om een hightech ecologisch product te worden”, zegt Blase. “We hebben nog veel meer ideeën, zoals het installeren van conditiebewaking met behulp van igus smart plastics. Dan zou je met je smartphone kunnen zien hoeveel duizenden kilometers de fiets nog aankan. Dat zal hopelijk veel mensen overtuigen die nog sceptisch staan tegenover kunststof.”

Bron: igus.bike