Een e-bike gemaakt met bamboe

De Relief is een elektrische fiets gemaakt van bamboe. De Franse fietsbouwer Cyclik kiest voor dit materiaal omdat ze heel wat voordelen in zien. Het is niet alleen goed voor het milieu. Volgens de fabrikant zijn er heel wat argumenten aan te halen om een fiets te bouwen met bamboe.

Het is duidelijk dat er heel wat nieuwe tendensen te bespeuren zijn inzake de fabricage van fietsen. Als je een elektrische fiets wil kopen kies je voor het fietskader meestal uit klassieke materialen zoals staal, aluminium, titanium of carbon. We zien tegenwoordig ook fietsen van gerecycleerd plastic en nu dus zelfs bamboe.

Over de fabrikant

2Al jaren stellen ze al hun knowhow ten dienste van duurzame mobiliteit. De mogelijkheid bieden om op een andere manier te reizen, is een van de belangrijkste drijfveren bij de fabricage van fietsen in de werkplaats in Lyon.

Ze zijn overtuigd van de voordelen van dit zachte vervoermiddel, dat het gemakkelijker maakt om je in de stad te verplaatsen, je een ongelooflijk gevoel van vrijheid geeft en een positieve invloed heeft op het milieu.

Maar de ambitie was om meer te bieden dan alleen een fiets. Cyclik wilde een fiets ontwikkelen die goed zou presteren, duurzaam en comfortabel zou zijn en gemaakt van materialen die vriendelijk zijn voor de planeet, en dat alles op een bio-geïnspireerde manier.

Zo werd het bamboefietsavontuur geboren. Cyclik is een Frans merk van op maat gemaakte bamboefietsen, waaronder de nieuwe Relief.

Het concept van deze e-bike

3Het uitgangspunt was om plantaardig materiaal te gebruiken als bron van innovatie, comfort en prestaties. Bamboe heeft volgens de fabrikant uitzonderlijke technische eigenschappen. Bamboe leent zich uitstekend om er fietsen mee te ontwikkelen.

Bamboe is het centrale materiaal in het ontwerp van deze elektrische fiets en brengt alles samen: natuurlijke techniciteit, minder impact op het milieu en een meer comfortabele rit.

Voordelen

  • De vezelachtige structuur van bamboe maakt het mogelijk om 5 keer meer trillingen te absorberen dan koolstof, met behoud van een uitstekende stijfheid en lichtheid.
  • Enige twijfel over zijn kracht? Het is volgens de fabrikant sterker dan staal.
  • Het is een snel regenererende plant die geen fytosanitaire producten en zeer weinig water nodig heeft voor zijn productie.
  • Door het te combineren met linnen, dat uitstekende mechanische eigenschappen heeft, verkrijgen we een perfect evenwicht tussen comfort en stijfheid voor een echt gevoel van welzijn wanneer u onderweg bent.

Aanpak

  • De fabrikant selecteert de meest geschikte bamboe voor het fietsen.
  • De frames zijn gecertificeerd volgens de ISO 4210-6 norm, de internationale referentie voor veiligheidsvereisten voor fietsen.
  • Al de ervaring en know-how als Franse leiders in bamboe fietsen is verwerkt in het ontwerp en de fabricage van deze nieuwe reeks.

Elektrische fiets met veel comfort

4Comfort staat al sinds de oprichting van Cyclik centraal en de Relief e-bike is daarop geen uitzondering. Deze elektrische fiets is ontworpen om het welzijn van de gebruiker centraal te stellen, zodat hij of zij kan genieten van een zo aangenaam mogelijke ervaring.

  • Een fysiek comfort dankzij het gebruik van bamboe dat schokken absorbeert, maar ook met de maar ook met de elektrische ondersteuning waarmee u zich (bijna) moeiteloos kunt voortbewegen.
  • De connectiviteit van deze tweewieler zorgt voor gemoedsrust. Rijd door de stad en volg de navigatie-assistent. Laat uw fiets veilig op straat staan met het ge├»ntegreerde geolocatie systeem en de waarschuwing voor verdachte bewegingen.
  • Rijden met een Relief is kiezen voor een vorm van zachte en duurzame mobiliteit, met een hoog comfortniveau.

Bron en fotomateriaal: Cyclik.fr