BMW i Vision AMBY E-bike

Met de BMW i Vision AMBY, de eerste snelle elektrische fiets voor stadsbewoners, presenteert BMW Group een visionaire tweewieleroplossing voor de stedelijke mobiliteit van morgen.

De BMW i Vision AMBY en BMW Motorrad Vision AMBY.

AMBY is een neologisme voor “adaptieve mobiliteit”. De BMW i Vision AMBY en de BMW Motorrad Vision AMBY Vision Voertuigen interpreteren het basisidee van adaptieve stedelijke mobiliteit op twee wielen op verschillende manieren. De twee voertuigen zijn beide uitgerust met een elektrisch aandrijfsysteem met drie snelheidscategorieën voor verschillende wegtypes.

2Het aandrijfsysteem maakt snelheden mogelijk tot 25 km/h op fietspaden, tot 45 km/h op wegen in stadscentra en tot 60 km/h op meerbaanswegen en buiten stedelijke gebieden. Voor de hogere snelheden zijn echter wel verzekeringsplaten en een bijbehorend rijbewijs vereist. Zie wetgeving voor e-bikes en Speed Pedelecs in België.

Terwijl gebruikers van de BMW i Vision AMBY high-speed elektrische fiets voortdurend moeten trappen om te profiteren van de hulp van het elektrische aandrijfsysteem, accelereert de BMW Motorrad Vision AMBY via een gashendel en heeft hij voetsteunen in motorfietsstijl in plaats van pedalen.

Een vernieuwend concept

3De modi die de bestuurder ter beschikking staan, zijn opgeslagen in de app op de smartphone die is gekoppeld aan de “AMBY” Vision Vehicle. De manuele selectie van de modi is perfect mogelijk, net als de automatische herkenning van de locatie en het wegtype via geofencingtechnologie en de bijbehorende automatische aanpassing van de topsnelheid.

Bij gebrek aan een bestaand wettelijk kader voor een voertuig van dit type met een modulair snelheidsconcept, willen de “AMBY” Vision Vehicles de aanzet geven tot de invoering van een dergelijke wetgeving en bijgevolg tot ontwikkelingen van deze aard.

BMW Group laat hiermee zien dat het deel wil blijven uitmaken van het mobiliteitsgesprek in steden, ook al bieden die steden auto’s in de komende jaren een steeds kleinere ruimte om te functioneren.

Ideaal voor stedelijk verkeer

4“Overal waar je kijkt, worden ogenschijnlijk gevestigde categorieën opgeblazen – en dat is een goede zaak. In de toekomst mogen classificaties als ‘auto’, ‘fiets’ en ‘motorfiets’ niet meer bepalend zijn voor de aard van de producten die we bedenken, ontwikkelen en aanbieden”, verklaart Werner Haumayr, Vice President BMW Group Design Conception.

“In plaats daarvan biedt deze paradigmaverschuiving ons de mogelijkheid om producten af te stemmen op de levensstijl van mensen – zoals we kunnen zien bij de BMW i Vision AMBY high-speed pedelec.

5Dit voertuig houdt het midden tussen een fiets en een lichte motorfiets en stelt onze klanten in staat om zelf te bepalen welke wegen of routes ze door een stedelijk gebied willen afleggen. Ze hebben alle mogelijke flexibiliteit, terwijl ze tegelijkertijd de pedalen ronddraaien en fit blijven. De modi en de slimme routeselectie moeten ervoor zorgen dat het een van de snelste reismogelijkheden door een stad wordt.”

De BMW Group ziet de BMW i Vision AMBY als een aantrekkelijk vervoermiddel voor de toekomst in grotere steden. Als tweede voertuig voor een gezin of als instapmodel in de wereld van elektrisch aangedreven tweewielers biedt de BMW i Vision AMBY een zeer gevarieerd scala aan toepassingsmogelijkheden. Hij breidt de gebruiksmogelijkheden van een conventionele e-bike enorm uit dankzij slimme technologieën met betrekking tot de drie rijmodi.

Het design: meer dan een e-bike.

6Het design van de BMW i Vision AMBY wordt bepaald door visuele lichtheid en krachtig atletisch vermogen. En elk detail belooft dat hij tot meer in staat is dan een gewone e-bike. De framestructuur is groter en de indruk is er een van grotere sterkte en stabiliteit in alle opzichten.

De moderne framegeometrie voelt aan als een mix van racefiets en sportieve e-bike. De bovenste framebuis, gemaakt van vier sculpturale aluminium profielen, vertegenwoordigt een expressieve en moderne intentieverklaring – en niet alleen in visuele termen.

Een licht oplopende kromming van het ontwerp onderstreept de dynamische intentie. De ruimte tussen de profielen biedt ook opbergruimte voor een rugzak of laptoptas. Net voor het stuur bevindt zich het smartphone-integratiepad, dat het toestel met magneten veilig op zijn plaats houdt en ervoor zorgt dat het goed zichtbaar is.

Aangepaste accu, aandrijving, wielen en banden

7De accu bevindt zich in het midden van het frame. Zijn 2.000 Wh maakt een actieradius tot 300 km mogelijk, afhankelijk van de rijmodus. Dankzij de snelle oplaadtechnologie is de batterij in slechts drie uur opgeladen. De aandrijfeenheid, die dicht bij de pedalen is geplaatst en ook zwart van kleur is, biedt alleen ondersteuning wanneer de pedalen worden gedraaid. De krachtoverbrenging vindt plaats via een onderhoudsarme tandriem en de transmissie is geïntegreerd in het aandrijfsysteem.

Een geraffineerde, eenzijdige swingarm, die overigens uniek is voor BMW Motorrad, verbindt het achterwiel met het frame. De veerweg van 120 mm voor en achter is ideaal voor alle toepassingen in en rond de stad bij snelheden tot 60 km/h. De 27,5-inch wielen zijn voorzien van grotere en bredere banden dan normaal, om ook bij hogere snelheden uitzonderlijk comfort en veiligheid te garanderen.

Indrukwekkende details en transportgemak

8Het ontwerp van de stuurpen als onderdeel van het frame heeft een zeer technische en hoogwaardige uitstraling. Een slanke, horizontale LED-lichtstrip is geïntegreerd in het brede stuur en onderstreept de cutting-edge, technische look van dit framegedeelte.

Ook volledig geïntegreerde remmen en intern verlegde kabels geven het stuur een moderne technische uitstraling. Het verticale LED-achterlicht is in de zadelpen geïntegreerd. Daaronder geeft een e-ink display de rijmodus aan.

Het achterwiel met centrale bevestiging kan eenvoudig worden losgemaakt en verwijderd voor optimaal transportgemak. Het wiel in de geveerde voorvork kan eveneens op de klassieke manier met een schroef worden verwijderd. Het resultaat is een compacte constructie, en de accu kan ook worden verwijderd en apart worden opgeborgen, wat het gewicht van de lading vermindert.

Focus op duurzaamheid

3Een tweewieler met pedalen brengt alleen al door zijn onderliggende concept veel voordelen met zich mee voor stedelijke agglomeraties als vervoermiddel – in termen van zero emissie functionaliteit, ontwikkeling van verkeersgebieden en energie-efficiëntie.

De BMW i Vision AMBY tweewieler maakt ook deel uit van de boodschap van de circulaire economie voor de BMW i Vision Circular. Het frame is duidelijk herkenbaar: het is gemaakt van hetzelfde geanodiseerde secundaire aluminium als de hoofdbehuizing van de BMW i Vision Circular.

Daarnaast zijn delen van het stuur en de batterijklep vervaardigd van “drijvende grijze polymeren”, een gerecyclede kunststof die ook wordt gebruikt in de bumpers van de Vision Vehicle. Deze materialen kunnen gemakkelijker worden teruggevoerd in de materialencyclus van BMW Group zodra het product het einde van zijn levensduur heeft bereikt.

Als remvloeistof wordt een olie gebruikt die is afgeleid van raapzaad. En de BMW Group heeft er ook op gelet dat de componenten van de BMW i Vision AMBY lokaal in Duitsland worden geproduceerd en dat – met de toeleveringsketen in gedachten – de transportafstanden voor deze componenten tot een minimum worden beperkt.

Je Smartphone als e-bike sleutel

De app neemt daarmee de rol over die een autosleutel traditioneel vervult. Hij maakt gebruik van vertrouwde smartphone-identificatiefunctionaliteit (bijv. gezichtsherkenning) op dezelfde manier als de Digital Key, die door de BMW Group als primeur in de auto-industrie werd geïntroduceerd en van een compatibele iPhone een digitale autosleutel maakt waarmee klanten hun BMW veilig en gemakkelijk kunnen ontgrendelen, vergrendelen en natuurlijk ook starten.

10Ook andere basisfuncties en statusverzoeken (bijv. het huidige en geplande laadniveau) zijn beschikbaar, net als bij gebruik van de BMW app. De elektrisch verstelbare zadelpen wordt biometrisch geoptimaliseerd voor het in de app opgeslagen profiel, waarbij de instellingen worden aangepast aan de hand van vooraf ingevoerde gegevens – zoals de lengte en de binnenbeenlengte van de gebruiker – voordat hij op weg gaat.

Dankzij over-the-air updates kunnen klanten op elk moment software-updates en aanpassingen downloaden. De smartphone op het Vision Vehicle wordt inductief opgeladen op de magnetische houder laag in het gezichtsveld van de berijder. Deze connectiviteitsopties zorgen ook voor diefstalbeveiliging en de gratis programmeerbare startonderbreker als basisfunctie.  En de zoekfunctie “Waar is mijn BMW i Vision AMBY” is slechts een klik op een smartphone verwijderd.

Geofencing technologie

In plaats van dat de gebruiker zelf de rijmodus kiest, kan de geofencing-technologie – in combinatie met de gedetailleerde HERE kaartenservice – de relevante parameters creëren voor het automatisch instellen van de snelheidsmodus (25/ 45/ 60 km/u) en de bijbehorende fietsverzekering. Dankzij deze geofencing technologie herkent de auto het type weg dat wordt gebruikt en wordt de maximaal toegestane snelheid automatisch hierop aangepast.

Dit betekent dat de BMW i Vision AMBY kan veranderen van een elektrische fiets in een Speed Pedelec of zelfs een motorfiets.

Om de gebruiker maximale vrijheid te geven bij het gebruik van de verschillende soorten routes, is natuurlijk ook een handmatige moduscontrole beschikbaar. Intelligente technologie zorgt er echter voor dat de relevante verkeers- en veiligheidsregels te allen tijde in acht worden genomen. De ingeschakelde modus wordt op het display weergegeven met behulp van e-ink technologie – dit maakt het voor andere weggebruikers gemakkelijk om de ingeschakelde/geselecteerde modus te herkennen.

Extra mogelijkheden

11Andere technologische functies die in de BMW i Vision AMBY zouden kunnen worden opgenomen, zijn een voor fietsen geoptimaliseerd ABS-systeem, een automatische grootlichtassistent en remlichtassistent, en een dagrijlicht – allemaal zaken die de veiligheid kunnen verhogen. Een controlesysteem voor de bandenspanning van de e-bike, vergelijkbaar met dat voor motorfietsen van BMW Group, behoort ook tot de mogelijkheden. Een naderingsradar met een bereik tot 140 m waarschuwt de gebruiker visueel en akoestisch (via de app) voor voertuigen die van achteren naderen, en vervolledigt de reeks mogelijke veiligheidsvoorzieningen.

Prestatiegegevens voor de BMW i Vision AMBY

  • Batterij: 2.000 Wh
  • Oplaadtijd: drie uur (snelladen)
  • Maximum snelheid mod1 tot 25 km/u – mod2 tot 45 km/u – mod3 tot 60 km/u
  • Actieradius: 300+ km tot 25 km/u  – 180 km tot 45 km/u  – 75 km tot 60 km/u
  • Wielbasis: 1160 mm (framemaat M/L)
  • Veerweg: 120 mm voor & achter
  • Gewicht: ca. 30 kg

Bron en foto’s: bmwgroup.com