Valeo E-bike motor met automaat

Traditioneel bestaan de versnellingen op een e-bike uit een naafversnelling of een derailleur. Valeo komt nu op de markt met een elektromotor voor elektrische fietsen met ingebouwde automatische versnellingsbak.

Veertien maanden na de onthulling van zijn elektrische ondersteuningstechnologie voor fietsen, heeft Valeo haar 14 eerste klanten. Valeo heeft het vertrouwen gewonnen van 14 fietsfabrikanten voor zijn elektrische ondersteuningstechnologie, momenteel de meest momenteel de meest performante op de markt, met een combinatie van efficiëntie, intelligentie, comfort, robuustheid en gebruiksgemak.

Tot de klanten behoren La Manufacture Française du Cycle (via haar merk Sunn), Ateliers HeritageBike, VUF Bikes, Cycleurope en FUELL.

Automaat voor e-bikes

In december 2020 kondigde de Groep al aan dat het een revolutie zal teweegbrengen in de aandrijving van e-bikes met zijn 48V automatische versnellingsbaksysteem.

Iets meer dan een jaar later heeft deze belangrijke innovatie in het nieuwe mobiliteitslandschap een nieuwe stap voorwaarts gezet: vanaf mei 2022 zal de technologie van Valeo in serieproductie gaan. Het orderboek moet leiden leiden tot de levering van meer dan 100.000 eenheden in 2024 aan alle klanten.

Van de auto naar de e-bike

2De Groep heeft zijn technologische platforms voor 48V, die van oudsher bestemd zijn voor de auto-industrie, aangepast aan de fietsindustrie. De assemblage zal plaatsvinden in de fabriek van Isle d’Abeau (Isère, Frankrijk). Naast de lancering van e-bikes die zijn uitgerust met de 48V-technologie van de Groep, zal Valeo ook zijn expertise beschikbaar stellen op de aftermarket.

Om de service en het onderhoud van de aandrijving te vergemakkelijken, zal Valeo de nodige technische bijstand verlenen aan alle fietsdistributienetwerken die door de fietsfabrikanten zijn gekozen, overal waar de klanten van de Groep gevestigd zijn.

Voor het eerst op e-bikes

De technologie van Valeo, de eerste in zijn soort, bestaat uit een 48V-elektromotor en een automatische zevenversnellingsbak. Deze adaptieve versnellingsbak met zeven versnellingen (ontwikkeld in samenwerking met het Franse bedrijf Effigear) is ingewerkt in het pedalensysteem.

Het elektrische ondersteuningssysteem van Valeo zal worden gebruikt op alle soorten fietsen (waaronder trekkingfietsen fietsen, mountainbikes en bakfietsen).

In een tijd waarin steden worden omgevormd om koolstofarme mobiliteit aan te moedigen – via zero-emissiezones, investeringen in fietsinfrastructuur en het aanbieden van carpoolvloten – helpt de elektrische fiets om het stedelijk vervoer te transformeren. Of het nu gaat om kleine elektrische stadsvoertuigen, elektrische motorfietsen of scooters of e-bikes, Valeo versnelt zijn groei in de nieuwe mobiliteitsmarkten.

Hoe werkt het systeem?

Het Smart eBike-systeem volgt het gedrag van de berijder en past de elektrische ondersteuning optimaal aan de snelheid en het ritme van het trappen aan. Met deze oplossing past de elektrische fiets zich aan de berijder aan, in plaats van andersom.

Zonder extra input van de gebruiker leren de voorspellende algoritmen van het systeem van de berijder en anticiperen ze op de manier van trappen, zodat in elke situatie de optimale versnelling wordt geboden. Deze innovatieve elektrische fiets met trapondersteuning maakt een achtvoudige vermindering van de fietsinspanning mogelijk.

Dit wordt mogelijk gemaakt door de adaptieve automatische versnellingsbak; een wereldprimeur voor e-bikes. Automatisch schakelen duurt minder dan 100 milliseconden en verloopt volledig soepel, ongeacht de omstandigheden.

Krachtigste elektromotor voor e-bikes

Met een koppel van 130 Nm (Newtonmeter) is het door Valeo ontwikkelde elektrische ondersteuningssysteem voor fietsen momenteel het krachtigste op de markt. Dankzij deze innovatieve elektrische ondersteuning kunnen fietsers opritten en hellingen met een stijgingspercentage van meer dan 14% nemen, zich moeiteloos over ruw en moeilijk begaanbaar terrein verplaatsen en zelfs zware lasten vervoeren (tot 315 kg met een bakfiets) vormt geen enkel probleem.

Specifieke functies

De Valeo Smart e-Bike-oplossing maakt een einde aan derailleurstoringen en vergt weinig onderhoud. Het kan bovendien aan verschillende types elektrische fietsen worden aangepast. Er zijn specifieke functies beschikbaar om aan de behoeften van de gebruiker te voldoen, zoals:

  • Regeneratief remmen, waardoor de actieradius van de batterij wordt verlengd
  • Een “boost”-functie voor inhalen en klimmen
  • een geïntegreerd antidiefstalsysteem in de pedaaleenheid.
  • Cargo bikes beschikken ook over een “voetganger” duw-assistentie functie

Bron Valeo