Hoeveel jaar gaat een e-bike mee?

Als je investeert in een elektrische fiets, investeer je in een vervoermiddel dat jaren meegaat. Een goede verzorging en onderhoud zijn essentieel om het meeste uit je e-bike te halen, maar wat houdt dat precies in? En wat is de verwachte levensduur van een elektrische fiets?

Gemiddeld gaan e-bikes zo’n 10 jaar mee. Dat getal kan hoger of lager zijn, afhankelijk van het type fiets en hoe je hem gebruikt.

Als je je elektrische fiets goed onderhoudt, kan hij zeker meer dan tien jaar meegaan. Slijtage is normaal in de loop der jaren, en onderdelen van de fiets slijten met verschillende snelheden. Verschillende onderdelen zoals remmen, banden en kettingen zullen echter regelmatig vervangen moeten worden, zelfs met de juiste zorg.

Levensduur van een elektrische fiets

 • De gemiddelde levensduur van een e-bike wordt grotendeels bepaald door hoe je hem gebruikt en hoe goed je ervoor zorgt. Als je in een gebied woont met barre weersomstandigheden of vaak op ruw terrein fietst, zal je fiets waarschijnlijk niet zo lang meegaan als iemand die beter voor zijn fiets zorgt en er zachter mee rijdt.
 • Net als alles wordt de levensduur van een elektrische fiets ook bepaald door de kwaliteit van de gebruikte materialen. Een e-bike van hoge kwaliteit die goed is gemaakt en goed wordt onderhouden zal langer meegaan dan een goedkope, slecht gemaakte fiets waar niet goed voor wordt gezorgd. Maar wees gerust, met de juiste zorg zal je fiets je trouwe vervoermiddel zijn voor vele jaren. Dat geldt ook voor een goedkoper model.

Levensduur van de fietsbatterij

levensduur elektrische fiets 2Mensen maken zich vaak zorgen over de levensduur van de accu – zowel in termen van dagelijkse actieradius als in termen van hoe lang het duurt voordat de accu vervangen moet worden. We besteden aan dit thema heel wat aandacht op onze website. Lees dus zeker eens de detailpagina’s door die het onderhoud, het opladen en de beste manier om je fietsbatterij te bewaren bespreken.

 • Accu’s met een sterkte van 500 watt kunnen tot wel 100 km meegaan voordat ze opgeladen moeten worden. Hoe en waar je op jouw elektrische fiets rijdt heeft wel een grote invloed op de maximale afstand. Het terrein, de berijder en de mate van trapondersteuning beïnvloeden bijvoorbeeld de afgelegde afstand.
 • Voor de meeste e-bikes gaan accu’s ongeveer 1000 ladingen mee. Dit komt meestal neer op ongeveer drie tot vijf jaar. Accu’s zijn over het algemeen eenvoudig te vervangen en worden geleverd door de fabrikant van uw e-bike. Het proces om een batterij te vervangen is meestal eenvoudig. Ook als de accu in het frame is ingewerkt kan de batterij worden vervangen met minimaal gereedschap.
 • Als je de levensduur van je fietsbatterij wil verlengen, is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Accu’s moeten op een koele, droge plaats worden bewaard en regelmatig worden opgeladen om de levensduur te verlengen. Voorkom dat uw accu helemaal leeg raakt, omdat dit de levensduur kan verkorten. Met de juiste zorg zal de accu van uw e-bike vele jaren meegaan en u talloze kilometers rijplezier bieden.
 • Een versleten batterij kan je ook laten reviseren in plaats van ze in het containerpark weg te gooien.

De elektromotor

De motor is het hart van je elektrische fiets en bepaalt hoe snel hij kan gaan en hoeveel ondersteuning hij kan bieden. De meeste e-bikes hebben een mid-drive of een naafmotor. Middenmotoren bevinden zich in het midden van de fiets bij de trapas en zijn vaak krachtiger dan naafmotoren. Naafmotoren bevinden zich in het voor- of achterwiel en zijn minder duur dan mid-drive motoren.

levensduur elektrische fiets 3Motoren gaan meestal de hele levensduur van de fiets mee, maar ze kunnen beschadigd raken door water of vuil als ze niet goed beschermd worden. Als je in een gebied woont met veel regen of sneeuw, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je motor goed is afgedicht en beschermd tegen de elementen. Een goede verzorging en onderhoud van je motor zullen ervoor zorgen dat hij vele jaren meegaat en je optimale prestaties levert.

De ketting

levensduur elektrische fiets 4

De ketting is een van de belangrijkste onderdelen van je elektrische fiets omdat deze de kracht van de motor overbrengt op de wielen. Kettingen moeten meestal om de paar jaar worden vervangen, afhankelijk van hoe vaak je rijdt en hoe goed je ze onderhoudt.

Om de levensduur van je ketting te verlengen, is het belangrijk om hem schoon en gesmeerd te houden. Een vuile of droge ketting zal sneller verslijten en kan andere onderdelen van uw fiets beschadigen. Als je je ketting goed onderhoudt, zal hij vele jaren meegaan en je soepel en probleemloos laten rijden.

De meeste e-bikes zijn uitgerust met een klassieke ketting. Op duurdere modellen kom je wel eens een aandrijfriem uit rubber tegen. Dergelijke riem gaat langer mee, hoeft niet gesmeerd te worden en kan gemakkelijke schoongemaakt worden. Maar deze is wel duurder en kan niet gerepareerd worden als ze breekt.

Het frame van de fiets

Het frame is de hoofdconstructie van jouw elektrische fiets en ondersteunt alle andere onderdelen. Frames zijn meestal gemaakt van aluminium, staal of koolstofvezel.

 • Aluminium frames zijn licht van gewicht en sterk, maar kunnen duurder zijn dan stalen frames. Stalen frames zijn duurzaam en kunnen met het juiste onderhoud vele jaren meegaan. Carbonfiber frames zijn licht van gewicht en stijf, maar kunnen duurder zijn dan aluminium frames.
 • Welk type frame je ook kiest, het is belangrijk ervoor te zorgen dat het goed beschermd is tegen de elementen. Als je veel fietst bij slechte weersomstandigheden zal je meer werk hebben met het goed onderhouden van je fietsframe.
 • Fabrikanten kiezen in sommige gevallen ook voor andere materialen. Denk aan fietsen gemaakt uit bamboe of gerecycleerd plastic. Dergelijke fietsen zijn een uitzondering en hebben hun eigen onderhoudsregels. Je raadpleegt hiervoor best de specifieke handleiding van de producent.

Versnellingssysteem

levensduur elektrische fiets 5Versnellingen worden gebruikt om de snelheid en het koppel van je fiets te veranderen. De meeste e-bikes hebben een versnellingssysteem met één enkele versnelling of met meerdere versnellingen. Single-speed versnellingen zijn eenvoudiger en minder duur, maar kunnen minder efficiënt zijn dan multi-speed versnellingen. Versnellingen met meerdere versnellingen maken het mogelijk om op verschillende snelheden te trappen en kunnen efficiënter zijn, maar zijn ook duurder.

Derailleurversnellingen moeten meestal om de paar jaar worden vervangen, afhankelijk van hoe vaak je fietst en hoe goed je ze onderhoudt. Om de levensduur van je versnellingen te verlengen, is het belangrijk om ze schoon en gesmeerd te houden. Een vuil of droog versnellingssysteem zal sneller verslijten en kan andere onderdelen van je fiets beschadigen. Als je goed voor je versnellingen zorgt, zullen ze vele jaren meegaan en je soepel en probleemloos laten rijden.

Samengevat

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de levensduur van je elektrische fiets te verlengen en hem langer mee te laten gaan.

 • Ten eerste is het belangrijk om goed voor alle onderdelen van je fiets te zorgen. Dit houdt in dat je de ketting schoon en gesmeerd houdt, de motor beschermt tegen de elementen en het frame goed droog wrijft.
 • Ten tweede is het belangrijk om onderdelen van hoge kwaliteit te kiezen voor je fiets. Dit betekent dat je moet kiezen voor een duurzaam frame, een kwaliteitsmotor en betrouwbare versnellingen.
 • Ten slotte is het belangrijk dat je je fiets regelmatig laat onderhouden door een gekwalificeerde technicus. Zo weet je zeker dat alle onderdelen in goede staat zijn en dat eventuele problemen vroegtijdig worden opgemerkt.

Zorg goed voor je elektrische fiets, kies onderdelen van een degelijke kwaliteit en laat je stalen ros regelmatig onderhouden. Op deze manier verleng je de levensduur en kan je vele jaren probleemloos fietsen. Veel rijplezier!