Je e-bike na maanden uit stalling halen?

Er zijn heel wat fietsers die hun e-bike het ganse jaar door gebruiken. Zeker zij die hun fiets gebruiken voor woon-werkverkeer en dagelijkse boodschappen. Bij meer recreatieve fietsers gaat de elektrische fiets in het najaar in de stalling en komt hij pas opnieuw tevoorschijn als het eerste lentezonnetje verschijnt.

Als je je fiets opbergt voor de winter verwijder je best vooraf de batterij en bewaar je die bij kamertemperatuur. Haal je de fiets weer van stal. De kans bestaat dat er kleine technische problemen met de e-bike opduiken. Vaak kan je ze oplossen door de handleiding te raadplegen.

Als je een elektrische fiets hebt die een tijdje in de winterstalling heeft gestaan, zijn er een paar dingen die je moet doen om hem weer rijklaar te maken.

Check je fietsaccu

Het is belangrijk om de accu van je e-bike te controleren voordat je voor de eerste keer opnieuw gaat fietsen. Je wil er zeker van zijn dat de accu goed is opgeladen en dat er geen schade is. Er zijn verschillende manieren om de batterij van je fiets te testen. Een meer technische manier is de spanning van de accu te meten met een multimeter. Als de spanning lager is dan 12 volt, moet hij worden opgeladen.

Ben je niet zo technisch aangelegd? Je kan ook gewoon beginnen met een beperkte fietstocht waarbij je de status van de batterij extra goed in de gaten houdt. Is de laadtijd van de batterij normaal? Ligt de afstand die je kan rijden met een volle batterij in lijn met je vroegere ritten? Dan is alles waarschijnlijk wel in orde.

Controleer de fietsaccu op tekenen van schade, zoals scheuren, lekken of zwellingen. Als alles er goed uitziet, ben je opnieuw klaar om te genieten van langere fietstochten!

Banden oppompen

2Check zeker de bandenspanning voor je vertrekt. Als de fiets een tijdje heeft stilgestaan, kunnen de banden wat luchtdruk verloren hebben. Dit kan gevaarlijk zijn en het moeilijker maken om met de fiets te rijden.

Om de bandenspanning te controleren, gebruik je een bandenspanningsmeter. De ideale bandenspanning hangt af van het type band, dus raadpleeg de handleiding van de fabrikant of vraag het na in je fietsenwinkel.

Een te lage bandenspanning is niet alleen minder veilig en minder comfortabel. De motor van de elektrische fiets moet harder werken omdat er meer wrijving is met de weg. Je verbruikt meer stroom en batterij zal sneller leeg zijn.

Remmen nakijken

3Vergeet zeker niet om de remmen aan een grondige inspectie te onderwerpen. Dit is vooral van tel als de fiets lange tijd niet is gebruikt, omdat de remmen dan minder goed kunnen werken. Om de remmen te controleren, trek je de remhendel stevig dicht en kijk je hoe snel je e-bike stopt. Als het langer duurt dan normaal, of als de remblokjes versleten zijn, is het tijd om ze te vervangen.

ketting

Als de fiets een ijzeren ketting heeft, is het belangrijk om te controleren of deze goed gesmeerd is voordat je gaat rijden. Zo voorkom je dat de ketting gaat roesten of beschadigd raakt. Om de ketting te smeren, breng je wat fietskettingolie aan op een doekje en veeg je het af op de ketting.

Heb je een ketting uit kunststof? Kijk deze na scheurtjes of beschadigingen.

Elektronica van de e-bike

Controleer ook de elektronica van je e-bike. Kijk of het display werkt zoals het hoort. Doe een testritje om te kijken of de motor keurig draait en voldoende kracht ontwikkeld.

Poets je fiets

Als je e-bike maandenlang in de opslag heeft gestaan, is het een goed idee om hem een goede wasbeurt te geven voordat je hem weer gaat gebruiken. Dit verwijdert vuil en aanslag die zich op de fiets hebben opgehoopt. Het helpt ook roestvorming te voorkomen. Door je fiets te wassen, zorg je ervoor dat hij schoon is en klaar om te rijden.

Wes voorzichtig met water. Gebruik geen hogedrukspruit en vermijdt overvloedig water in de buurt van de elektrische componenten. Je e-bike kan wel wat water verdragen maar is niet waterdicht!

Rijd voorzichtig

4Rijd in het begin voorzichtig als je weer moet wennen aan het rijden op je elektrische fiets. Als die maandenlang in de stalling heeft gestaan heb je het rijden op een e-bike misschien wat minder in de vingers. Let dus extra goed op tijdens de eerste ritten en matig je snelheid.