Mag je met een e-bike in de regen rijden?

Mag een elektrische fiets nat worden? Dat is een heel logische vraag. Een e-bike is eigenlijk een combinatie van een klassieke fiets met moderne elektronica. Het klopt inderdaad dat je ook je laptop of je smartphone niet buiten in de regen op een tafel laten liggen. Elektronica, elektriciteit en water gaan in het algemeen niet al te goed samen. Vandaar de vraag:

Mag je met een elektrische fiets in de regen rijden?

Ja, met de meeste elektrische fietsen mag je gerust door de regen rijden. Wel is het belangrijk om daarbij je rijstijl aan te passen en een paar praktische tips te volgen. Zo kan je door de regen rijden zonder dat je schade krijgt aan de elektrische onderdelen.

Fabrikanten van elektrische fietsen weten uiteraard ook dat je niet altijd te kiezen hebt wanneer je met je fiets rijdt. Vandaar dat ze er maximaal hebben over nagedacht hoe ze hun fietsen beter kunnen beschermen tegen water. Zeker in België of Nederland waar het toch veel regent kan je niet zonder een fiets waarmee je door de regen kan rijden.

Elektrische fietsen worden alsmaar populairder. Aanvankelijk waren het vooral senioren die er gebruik van maakten. Daarnaast worden e-bikes vooral gebruikt voor recreatieve fietstochten. De laatste jaren zien we meer en meer dat ook andere groepen mensen de elektrische fiets ontdekken.

Mag je met een elektrische fiets in de regen rijden?Jongere gezinnen gebruiken de elektrische fiets om een auto te vervangen. Meer en meer werknemers kiezen voor een elektrische fiets voor hun woon-werkverkeer. Dat betekent dat de fiets ook meer onder minder goede weersomstandigheden wordt gebruikt. Ook als er regen valt ben je verplicht om van of naar het werk te fietsen. Dan stelt zich natuurlijk de vraag: Mag je met een elektrische fiets in de regen rijden?

De producenten van de elektronica die je op een elektrische fiets aantreft hebben de nodige maatregelen genomen. De elektromotor, de batterij, het display en de anderen elektronische componenten zijn waterbestendig gemaakt. De motoren en batterijen van Bosch hebben bijvoorbeeld een IP waarde van 54. Dit betekent in de praktijk dat ze stofbestendig en plensdicht zijn.

Vermijd water waar je kan

Het is goed om weten dat je met een elektrische fiets in de regen mag rijden omdat de elektronische componenten waterbestendig zijn. Toch is het altijd goed als je regen en water kan vermijden.

  • Langdurige en zware regenbuien kunnen op termijn leiden tot condensatie van het fiets display en andere elektrische componenten.
  • Vermijd dus altijd dat je fiets komt bloot te staan aan overvloedig water.  En dan hebben we het niet alleen over rijden in de regen. Elektrische fietsen die gemonteerd staan op de bagagedrager van een auto of camper dek je best af met een waterdichte hoes.
  • Ook als het gestopt is met regenen vermijd je best om door diepe plassen te rijden. Het opspattende water zorgt niet alleen voor een natte broek, sokken en schoenen.  Ook de lager geplaatste elektronica zoals de elektromotor kunnen hierdoor heel wat water te verduren krijgen
  • Als je je fiets ergens stalt doe dat dan altijd onder een afdak of een overdekte fietsenstalling.

Pas je rijstijl en uitrusting aan

Met een e-bike mag je dus fietsen in de regen. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je best rekening mee houdt.

  • Het is eerst en vooral belangrijk dat je je rijstijl aanpast. Een elektrische fiets is zwaarder dan een gewone fiets. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van de elektrische motor, de batterij en andere elektronische componenten. Rijd dus minder snel en ga tijdig in de remmen.
  • Daarnaast zorg je ook best voor een regenbestendige fietsuitrusting. Aangepaste fietskledij en waterdichte fietstassen zijn geen overbodige luxe. In België moet je geen fietshelm dragen maar bij regenweer is een goede helm toch een aanrader. De kans op een valpartij is tenslotte hoger.

Reinig je fiets

Heb je met je elektrische fiets door de regen gereden? Wrijf je fiets dus altijd goed droog als je thuis komt. Hangt je fiets vol met modder, vuil, strooizout of sneeuw? Reinig je fiets dan met warm water. Let op dat je daarbij de elektrische onderdelen vermijd. Zo vermijd je technische problemen aan je fiets. Zoals aangegeven zijn deze onderdelen wel waterbestendig maar niet waterdicht.

Conclusie: je kan met een elektrische fiets zeker rijden als het regent. Wel is het belangrijk dat je je rijstijl aanpast en dat je qua uitrusting voorzien bent op het slechte weer.