Het beste fietszadel tegen zadelpijn?

Wat is voor jou het beste fietszadel tegen zadelpijn? Een belangrijke vraag. Een veel voorkomend probleem bij fietsers is tenslotte zadelpijn. Zeer vervelend. Je gaat de baan op voor een ontspannen trip maar je slaagt er niet in om een goede zithouding te vinden door zadelpijn. In dit artikel kijken waar dezelfde pijn vandaan komt en wat je er aan kan doen.

  • Als je thuis comfortabel in je zetel of op een stoel zit heb je heel wat steun. Je volledige zitvlak, je onderrug en de bovenkant van je benen helpen bij het ondersteunen van je lichaam. Als je op een fiets zit is dat heel wat anders. Je volledige gewicht wordt gedragen door een deel van je zitvlak. En dat leidt nog wel eens tot de zogenaamde zadelpijn. Het zijn immers enkel de zitbotjes en een stukje van de weke delen van je zitvlak die je volledige lichaamsgewicht opvangen.
  • Je kan je dus wel voorstellen dat de druk op die plaatsen behoorlijk groot is.  Een geschikt zadel is dan geen overbodige luxe. We vinden heel wat vormen en types van zadels op de markt. We bespreken hier drie belangrijke kenmerken van een goed zadel.

Het beste fietszadel tegen zadelpijn: welke vulling?

De meest courante zadels zijn gevuld met schuim of met gel. We hebben hierover op onze website een heel uitgebreid artikel. Wat het beste zadel is hangt af verschillende zaken. Om het kort samen te vatten: een gel zadel past zich beter aan aan de vorm van je lichaam. Het grote nadeel is dat het gemakkelijk opwarmt. Dit kan leiden tot meer transpiratie en irritatie.  Voor wie rustig met een elektrische fiets rijdt is dit minder een probleem.  Meer detail info over dit onderwerp vind je in het artikel:  koop je best een zadel met schuim of gel?

Welke zadelbreedte?

  • Naast de vulling speelt ook de breedte van het zadel een belangrijke rol. Je lichaam steunt met een paar punten op het zadel. Dit zijn je zogenaamde zitbotten. Het is belangrijk dat deze zitbotten goed op het zadel zelf steunen. Is je zadel onvoldoende breed komt het meeste gewicht terecht op de weke delen van je achterste. Die kunnen uiteraard minder goed je lichaamsgewicht blijven ondersteunen. Dit leidt al snel tot pijn  aan je achterwerk tijdens het fietsen. Het beste fietszadel tegen zadelpijn is dus datgene dat je zitbotten volledig ondersteund.
  • Door de andere lichaamsbouw van mannen en vrouwen hebben deze laatste meestal een breder zadel nodig. Door de andere vorm van het bekken staan de zitbotten bij een vrouw verder uit elkaar.
  • Wat is voor jou de ideale breedte? Dat kom je te weten door een meting van de afstand tussen je zitbotten. Dit kan je zelf doen of laten uitvoeren bij een gespecialiseerde fietsendealer.

Welke vorm heb je nodig?

beste fietszadel tegen zadelpijnHet doel van een zadel is om ervoor te zorgen dat je lichaamsgewicht wordt gedragen door je zitbotjes en niet door de week delen van je achterste. Fabrikanten van fietszadels houden daarmee rekening wanneer ze zadels ontwikkelen.

  • Zo zie je vaak zadels die aan de achterkant wat hoger zijn. Dit zorgt ervoor dat de steun meer op de botten komt te liggen en minder op de weke delen.
  • Dat is ook de reden dat je veel zadels ziet met een gleuf in het midden. Dit zorgt er ook voor dat de weke delen die zich tussen de zitbotjes bevinden minder worden belast.

Is je fiets goed afgesteld?

Ook met het allerbeste fietszadel tegen zadelpijn kan je nog pijn krijgen. Dat lijkt een beetje vreemd maar het is niet alleen het zadel zelf dat telt.

  • Het is ook belangrijk dat de afmetingen van de fiets in zijn geheel goed zijn afgestemd op jouw lichaam.
  • Staat je stuur of je zadel te hoog of te laag dan heb je sowieso geen goede zithouding. Dat alleen kan al leiden tot zadelpijn.
  • Ook een zadel dat te ver naar voor of naar achter staat geeft pijn.

Zorg er dus eerst voor dat je fiets goed is afgesteld. Dat zal heel wat pijn en ongemak voorkomen.

Hoelang moet je wennen aan een zadel?

Beste fietszadel beste zadel kiezen

Een nieuw zadel is een beetje zoals een nieuwe matras. Ook met het beste zadel tegen zadelpijn heb je tijd nodig om eraan te wennen. Denk dus niet meteen dat je een verkeerd zadel hebt als je zadelpijn hebt na de eerste paar ritten. Geef je lichaam de tijd om aan het zadel te wennen. Voor die gewenning is er toch wel een rit of 10 nodig. Neem daarvoor dus de nodige tijd. Blijf je echter merken dat je zadelpijn krijgt? Dan denk je best eens na over een nieuw zadel.