Soorten batterijen

De energiebron van de e-bike is de batterij. Net zoals bij de elektrische motor zijn er heel wat mogelijkheden.

  • Waar wordt de batterij van de e-bike geplaatst? Meestal is dit achteraan onder de bagagedrager of in het midden in de buis onder het fietszadel.
  • Kan je de batterij meenemen? Er zijn accu’s die vast gemonteerd zijn terwijl je andere gemakkelijk kan losmaken en meenemen.
  • Welk type van batterij? We onderscheiden Li-ion batterijen, NiMh batterijen en Lithium-ion-polymeer batterijen.
  • Hoelang kan je fietsen met je batterij? Meer capaciteit betekent langer fietsen vooraleer je de accu moet opladen.

Soorten batterijen op de e-bike

 1 – De plaats van de batterij

  • Veel modellen worden geleverd met de batterij achteraan boven het achterwiel. Deze wordt dan ingewerkt in de bagagedrager. Het blijft perfect mogelijk om een fietstas te bevestigen. Deze fietstas komt dan over de accu waardoor deze niet meer zichtbaar is.
  • Er zijn ook types e-bikes die standaard worden geleverd met een fietstas waarbij de batterij verborgen zit in de fietstas. Nadeel van een batterij is het gewicht. Een accu achteraan boven het achterwiel legt dus extra gewicht op de achterkant van de fiets.
  • Een courante plaats om de batterij te monteren is aan de framebuis onder het fietszadel. Voordeel hierbij is het meergewicht van de batterij zich in het midden van de fiets bevindt. De extra belasting wordt beter verdeeld over het voor- en achterwiel.

2 – Uitneembaar of niet?

  • Vroeg of laat zal je de accu van je e-bike moeten opladen. Kan je dit doen is bijvoorbeeld je garage, gang of tuinhuis? Dan is het niet noodzakelijk dat je de batterij kan loskoppelen van je elektrische fiets. Met een stopcontact en een voldoende lange elektriciteitskabel kan je de batterij op de fiets zelf bijladen.
  • Woon je bijvoorbeeld in een appartement of heb je een fietsenberging zonder stopcontact? Dan is een uitneembare batterij handig. Je kan deze dan opladen via een stopcontact in je woning. De opgeladen batterij bevestig je nadien opnieuw op je e-bike en je bent vertrekkensklaar.
  • Een uitneembare batterij is ook handig voor woon-werkverkeer. Je kan accu dan gemakkelijk tijdens de werkuren opladen
  • Ook tijdens een lange fietstocht kan het voorkomen dat je de accu onderweg wil bijladen. Een losse batterij is hier in het voordeel. Je zal sneller een stopcontact vinden dan een specifiek oplaadpunt voor elektrische fietsen.
  • Een batterij die je snel en gemakkelijk kan verwijderen is handig. Maar dat geldt niet alleen voor jezelf. Ook fietsdieven zijn fan van batterijen die eenvoudig uitneembaar zijn. Heb je een uitneembare accu, zorg er dan voor dat die is uitgerust met een extra slot.

3 – Gebruikte materialen, gebruik en levensduur

  • Om de elektriciteit op te slaan worden verschillende materialen gebruikt. Bij e-bikes treffen we Li-ion, NiMh en Lithium-ion-polymeer batterijen aan. Accu’s worden beter met elke nieuwe generatie. Ze wegen minder, zijn kleiner, gaan langer mee, laden sneller op en hebben minder last van zelfontlading.
  • Bij de aankoop van je e-bike kies je best voor een moderne lithium-ion-batterij. Deze levert betere resultaten en ze is nadien gemakkelijker te recycleren. Een lithium fietsbatterij gaat 4 à 6 jaar mee. Dit is op voorwaarde dat je batterij laat opladen en bewaart zoals het hoort. Is de batterij versleten kan je ze eventueel laten reviseren.

4 – Hoelang kan je rijden met de batterij?

Welke batterij je nodig hebt hangt af van hoe je de e-bike gaat gebruiken. Als je veel en ver rijdt heb je een sterke accu nodig met veel capaciteit. Accu’s met een hoge capaciteit zijn vaak ook de duurdere batterijen. De actieradius van de batterij hangt af van heel wat factoren. Je leest er alles over in ons artikel Hoeveel kilometer kan je fietsen met een volle accu?