Fietsframe: welke materialen?

Vele tientallen jaren lang hebben fietsen en fietsframes er ongeveer hetzelfde uitgezien. We kennen allemaal de klassieke heren en dames fiets. Het gebruik van de fiets, en dan vooral van de elektrische fiets, wordt altijd maar populairder. Fabrikanten van fietsen gaan op zoek naar een ander design en stappen daarbij meer en meer af van het klassieke frame model. Je vindt nu fietsen in alle smaken en kleuren. Niet alleen de vorm van de fiets is aan een sterke evolutie onderhevig.  Er zijn veel moderne materialen die gebruikt worden om een fietsframe te vervaardigen. Elk materiaal heeft karakteristieke eigenschappen en heeft zijn invloed op de levensduur van de e-bike.

Staal

Staal blijft populair voor fietsenframes. Het heeft tenslotte heel wat goede eigenschappen. Je krijgt er een duurzame en comfortabele fiets mee. Het grootste nadeel van staal? Het is behoorlijk zwaar. Het gewicht van je fiets ligt dus hoger dan bij de andere materialen. Ga je voor een elektrische fiets dan krijg je daar nog snel een zestal kilogram bovenop. Dat is het gewicht van de elektromotor en de extra batterij.

Aluminium

Fietsframes worden ook gemaakt van aluminium. Met aluminium krijg je een lichte fiets. Aluminium is wel minder sterk. Een frame dat gemaakt is uit aluminium zal sneller plooien en bij een zware valpartij sneller breken. Het is licht maar minder stevig

Titanium

Een stalen fiets is sterk maar zwaar en een aluminium fiets is licht maar minder sterk. Het ideale is dus een materiaal dat de beste eigenschappen van die twee combineert. En dat bestaat. Dat is titanium. Titanium is tegelijk licht en toch heel erg stevig. Ideaal dus om er een fietsframe mee te maken. Titanium heeft echter ook een groot nadeel. Het is behoorlijk duur. Daarom zou je dit materiaal enkel aantreffen bij  fietsen en elektrische fietsen in de hogere prijsklasse. Het rijdt zeer comfortabel maar er hangt een stevig prijskaartje aan.

Carbon

In de hogere prijsklasse zien we ook frames gemaakt van carbon. Carbon is geen metaal maar een kunststof. Daar zijn specifieke voordelen aan verbonden. Het gaat lang mee want het roest niet. Fabrikanten kunnen het fietsframe in elke gewenste vorm maken. Zeker met de moderne designvormen is dat een voordeel. Bovendien is het ook licht van gewicht. Het is echter wel behoorlijk prijzig en heeft ook een lage slagvastheid. Door deze laatste eigenschap is een fietsframe van carbon minder geschikt voor mountainbikers.

Gerecycleerd plastic

Je leest het goed. Naast de bovenvermelde materialen kan je ook een fiets kopen die is gemaakt van gerecycleerde kunststof. De grondstoffen worden als het ware gewoon op de vuilnisbelt weggeplukt en verwerkt. Goed voor het milieu want het helpt om de afvalberg te verminderen. Bovendien vraagt een dergelijke fiets zeer weinig onderhoud. Toegegeven, een fiets uit gerecycleerd plastic is nog een uitzondering. Ze zijn nog maar beperkt beschikbaar. Meer info lees je in dit artikel Wereldprimeur: een fiets uit gerecycleerde kunststof.

Het fietsframe van de toekomst?

Fiets designers, fabrikanten en ontwerpers van materialen zitten zeker niet stil. Er worden voortdurend testen gedaan met nieuwe materialen. We krijgen in de toekomst dus zeker nog  vernieuwende fietsframes die gemaakt zijn van andere materialen. We denken dan aan bijvoorbeeld aan thermoplasten of frames op basis van magnesium. Maar nieuwe ontwikkelingen hoeven niet altijd uit een chemisch labo te komen. Zo worden er ook fietsframes gemaakt met natuurproducten zoals bamboe.

fietsframeJe merkt dat elk materiaal zijn voordelen heeft. Titanium of carbon zijn duur en worden meestal dan ook gebruikt voor specifieke toepassingen.  Je vindt ze terug in de hogere prijsklasse. We zien ze vooral terug bij sportieve fietsers die hoge eisen stellen aan hun  fiets.

Voor de gewone recreatieve fietser is een stalen fietsframe nog altijd een prima oplossing. Zeker wanneer je kiest voor een elektrische fiets. De trapondersteuning van de elektromotor maakt het rijden een stuk gemakkelijker. Het gewicht van je fiets speelt daarom minder een rol.