Hoe test je de batterij van je e-bike?

De batterij van je elektrische fiets heeft een beperkte levensduur. Na verloop van tijd zal de laadcapaciteit sowieso verminderen. Wil je weten hoe je fietsaccu er aan toe is? Je kan dan een aantal testen doen om zo de batterij van je fiets te testen. Hoe kan je je fietsaccu testen om er zeker van te zijn dat hij nog goed werkt? Hier volgen enkele tips:

Meet de spanning van de fietsbatterij

  • Zorg ervoor dat de accu maximaal is opgeladen als je metingen of testen gaan uitvoeren. Daarvoor is het zeker belangrijk om de juiste lader te gebruiken die compatibel is met je fietsbatterij.
  • Controleer de spanning van de accu. Je kan dit doen met een voltmeter of door een batterijtester te gebruiken. De meeste accu’s hebben een spanning van ongeveer 36 volt. Als je accu een spanning aangeeft die aanzienlijk lager is dan deze waarde, moet hij wellicht worden vervangen.
  • Koppel eerst de accu los van de fiets. Stel vervolgens de multimeter in op het meten van gelijkspanning en raak met de sondes de plus- en minpolen van de batterij aan. Een volledig opgeladen batterij moet een spanning van ongeveer 36 volt aangeven. Als de meting lager is dan deze waarde, is de batterij ontladen en moet hij worden opgeladen.

Andere testmethodes voor een fietsaccu

  • Controleer de interne weerstand van de batterij. Dit kan worden gedaan met een ohmmeter.
  • Test de capaciteit van de batterij. Je moet de batterij daarvoor volledig opladen en dan volledig te ontladen. Je kunt dit doen door op je e-bike te rijden tot de batterij helemaal leeg is. Daarna leg je hem aan de lader om weer op te laden. Als het lang duurt om de batterij op te laden of als de batterij de lading niet goed vasthoudt, moet hij mogelijk ook worden vervangen.
  • Inspecteer de batterij regelmatig op tekenen van beschadiging of slijtage. Controleer de aansluitpolen en connectoren op corrosie en controleer of er geen barsten of andere beschadigingen zijn in de behuizing van de batterij.
  • Als je je batterij niet zelf wilt testen, kan hem altijd naar een gekwalificeerde fietsenmaker of elektricien brengen die hem voor jou kan testen. Deze vakmannen beschikken over het juiste gereedschap en de juiste apparatuur om de batterij te testen en te bepalen of hij moet worden vervangen.

Tijdens het fietsen

2Er zijn tekenen tijdens het fietsen dat de batterij zijn beste tijd heeft gehad. Zo kan je al rijdend merken dat de batterij van je elektrische fiets niet meer zo goed werkt als vroeger. De fiets kan er langer over doen om zijn topsnelheid te bereiken, of de actieradius kan korter zijn dan voorheen. Dit zijn tekenen dat de batterij aan het verslijten is en vervangen moet worden.

Fietsbatterij getest, wat nu?

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat de batterij het probleem is, moet je deze vervangen . Je kan dit zelf doen of je e-bike naar een gekwalificeerde technicus brengen. Zorg er in elk geval voor dat je een batterij gebruikt die geschikt is voor je elektrische fiets. Anders kan je de fiets beschadigen en riskeer je dat de garantie vervalt.

Een nieuwe batterij kost wel wat geld. Je kan overwegen om je bestaande batterij te laten reviseren. Een gereviseerde batterij kost minder dan een nieuwe.

Tot slot : Enkele tips om de levensduur van je batterij te verlengen

Elektrische fietsen zijn een geweldige manier om je te verplaatsen, maar ze zijn afhankelijk van de fietsbatterij om ze aan te drijven. Dat betekent dat het belangrijk is om de accu van je fiets in goede conditie te houden, zodat hij langer meegaat en beter werkt. Hier zijn enkele tips hoe je dat kan doen:

  • Houd hem schoon – vuil en viezigheid kunnen zich op de accu ophopen, wat uiteindelijk tot corrosie kan leiden. Maak hem regelmatig schoon met een vochtige doek om dit te voorkomen.
  • Houd de accu opgeladen – als je de accu te leeg laat lopen, verkort je de levensduur ervan. Bewaar de batterij op een capaciteit van 30% tot 70% (afhankelijk van de voorschriften van de fabrikant).
  • Bewaar hem goed – als je de fiets niet gebruikt, bewaar de batterij dan op een koele, droge plaats. Vermijd extreem koude en warme temperaturen, want die kunnen de batterij beschadigen.

Door deze eenvoudige tips op te volgen, kunt u de batterij van uw elektrische fiets in goede conditie houden en ervoor zorgen dat hij langer meegaat.