Kan je fietsen op een e-bike zonder accu?

De elektrische fiets is een fantastische uitvinding. Het is niet te verwonderen dat er jaar na jaar meer e-bikes in het straatbeeld verschijnen. Je ervaart de voordelen van een traditionele fiets maar je kan rekenen op de hulp van een elektromotor. Het lijkt dus alsof je altijd een duwtje in de rug krijgt. Dat maakt het fietsen zeer comfortabel. De motor krijgt zijn stroom van de fietsbatterij. Maar wat gebeurt er nu als de batterij leeg is? Kan je fietsen op een e-bike zonder accu ?

Kan je op een elektrische fiets rijden zonder fietsbatterij?

Je kan rijden op een elektrische fiets zonder batterij. Dat is niet schadelijk voor de motor. Toch zal het fietsen op de e-bike zonder accu moeilijker worden, vooral op hellingen, bij strakke wind en op moeilijk terrein. De fiets weegt meer en sommige elektromotoren geven een lichte weerstand.

Waarom fietsen zonder accu?

Een elektrische fiets is gemaakt om trapondersteuning te geven. Door de aanwezigheid van de batterij, de elektromotor en andere elektronica is een elektrische fiets zwaarder dan een gewone traditionele fietspunt. Zolang je gebruik maakt van de motor voel je dit niet. De meerwaarde die de elektromotor geeft weegt zeker op tegen het meergewicht van de elektrische componenten.

Als je op een e-bike rijdt zal je voor je comfort dus waarschijnlijk altijd de elektrische motor aanzetten. Toch kunnen er omstandigheden zijn waarbij je met de elektrische fiets rijdt zonder batterij en dus zonder trapondersteuning.

1 – Lege batterij onderweg

fietsen op een e-bike zonder accuMet de batterij van je elektrische fiets kom je een heel eind. Het altijd gebeuren dat je de route verkeerd hebt ingeschat en dat je toch op een bepaald moment met een lege batterij geconfronteerd wordt. Zo kan het voorkomen dat je veel meer tegenwind hebt dan verwacht of dat je in je enthousiasme wat te ver bent doorgefietst. De kans bestaat dan dat je niet meer thuis geraakt met de capaciteit van je batterij. Zelf trappen is dan de boodschap.

2 – Om te sporten

Wil je aan je conditie werken? Dan kan het interessant zijn om ook eens met je elektrische fiets te rijden zonder de motor te gebruiken. Op die manier fiets je meer op eigen kracht. Bewust fietsen op een e-bike zonder accu is lastiger en zorgt voor meer calorieverbruik, meer vetverbranding en spieropbouw. En dat is goed voor je fysieke en mentale welzijn.

3 – Oeps! Batterij vergeten op te laden

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je vergeten bent om de batterij op te laden. Bij de meeste moderne fietsmodellen kan je de batterij eenvoudig verwijderen. Je kan dan naar het werk vertrekken of boodschappen doen zonder de batterij mee te nemen. Je kan daarmee gemakkelijker op de elektrische fiets rijden omdat het gewicht vermindert.

4 – Gewichtsbeperkingen

Soms moet je de batterij verwijderen als je naar een plaats gaat waar je binnen een bepaalde gewichtslimiet moet blijven. Een goed voorbeeld hiervan is een kabellift. Het zou kunnen dat de elektrische fiets met de batterij zwaarder wordt dan het maximale gewicht dat is toegelaten. In dat geval zou je vooraf de batterij moeten verwijderen. Dit is iets wat in België minder van tel is maar wat in het buitenland wel kan spelen.

5 – Elektrische fiets meenemen op het vliegtuig

Om veiligheidsredenen mag je op een vliegtuig geen grote batterijen meenemen. Er bestaat altijd een kans dat een batterij een kortsluiting veroorzaakt als ze in contact komen met gereedschap of andere accu’s. Het kan dus goed zijn dat je elektrische fiets meeneemt zonder batterij.  De batterij kan je via een andere weg ter plaatse brengen of je kan een nieuwe batterij kopen of huren. In afwachting kan je je elektrische fiets gebruiken zonder batterij.

Waarom is het fietsen lastiger zonder batterij?

fietsen op een e-bike zonder accu 2

We zien hierboven dat er heel wat oorzaken zijn die ertoe kunnen leiden dat je je elektrische fiets gebruikt zonder batterij.  Dit heeft alvast geen invloed op de werking van de fiets en het is ook niet schadelijk voor de motor. Je moet er wel op voorbereid zijn dat je harder zal moeten trappen.

Meergewicht van motor, fietsbatterij en elektronica

Een elektrische fiets is zwaarder als een klassieke fiets. Als je dus de trapondersteuning niet kan gebruiken moet je zelf meer gewicht verplaatsen. Dat betekent meteen dat je harder zal moeten trappen. Zeker als je tijdens een stevige fietstocht zonder stroom valt zal je een tandje moeten bijsteken.

De batterij is op dat moment nog op de e-bike aanwezig. Dit zorgt toch al snel voor een extra gewicht van zo’n drie kilogram. Wist je al voor het vertrek dat je batterij niet opgeladen was? Dan kan je gewicht besparen door de batterij gewoon thuis te laten.

Weerstand van de elektromotor

Niet alleen het meergewicht van de e-bike speelt een rol.  Sommige merken en modellen hebben een middenmotor die een zekere weerstand geeft als ze geen stroom krijgen. Dat betekent dus dat de motor je eigenlijk lichtjes tegenwerkt. Je moet dan extra hard trappen om de pedalen rond te krijgen.

Je kan dus inderdaad fietsen op een elektrische fiets zonder batterij. Het is niet altijd gemakkelijk om vooraf in te schatten hoeveel kilometer je fietst met een volle batterij. Daarom bouw je best de nodige reserve in.