Welke batterij kiezen voor je e-bike?

Elektrische fietsen worden steeds populairder als vervoermiddel in de stad en daar is een goede reden voor.  Ze zijn goedkoop in het gebruik, goed voor de gezondheid en milieuvriendelijk. Wil je lang genieten van je e-bike? Dan is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Zeker de fietsbatterij vraagt de nodige aandacht. Welk type accu kies je best en waar moet je op letten tijdens het opladen? Hoe bewaar je een fietsbatterij? Je komt het allemaal te weten via onze website.

Kies een Lithium-ion batterij

Het eerste wat je moet weten is dat er twee hoofdtypen e-bike batterijen zijn:  loodzuur en lithium-ion batterijen. Loodaccu’s zijn een ouder type. Ze zijn goedkoper, maar ze gaan niet zo lang mee als lithium-ion-accu’s. Je kiest best voor een lithium-ion accu.

Tegenwoordig worden zowat alle nieuwe e-bikes uitgerust met dit type van fietsbatterij. Heb je een tweedehandse e-bike op het oog? Het zou kunnen dat die nog is uitgerust met een minder goede loodzuur batterij. Je kan dan overwegen om te investeren in een modernere lithiumbatterij.

Een lithium-ion accu heeft veel voordelen ten opzichte van een loodzuur accu:

 • Deze accu’s zijn veel lichter dan loodzuur accu’s. Ze voegen dus minder kilo’s toe aan je fiets wat het rijgemak ten goede komt.
 • Ze hebben een hogere energiedichtheid, wat betekent dat ze meer energie kunnen opslaan dan lood-zuur batterijen. Ze zijn daardoor ook kleiner en nemen minder plaats in op de fiets
 • Lithium-ion-accu’s hebben geen last van het “geheugeneffect”, wat betekent dat ze na gedeeltelijk te zijn ontladen weer kunnen worden opgeladen zonder capaciteitsverlies.
 • Een lithium-ion batterij heeft bij goed gebruik een langere levensduur dan zijn lood-zuur tegenhanger. Je hoeft ze minder vaak te vervangen en zijn minder onderhevig aan technische mankementen.
 • Het is gemakkelijker om een lithium-ion batterij te recycleren. Je brengt hem binnen in een recyclagepunt of containerpark, waar de meeste grondstoffen kunnen worden gerecupereerd.

Sterkte van de batterij

Nu je de verschillende soorten accu’s voor elektrische fietsen kent, gaan we eens kijken hoe je de juiste batterij voor jouw behoeften kan kiezen. Het eerste waar je rekening mee moet houden is de grootte van de batterij. E-bikes zijn er in alle soorten en maten, dus het is belangrijk om een batterij te kiezen die past.

Bij het kiezen van een e-bike accu moet je rekening houden met de capaciteit ervan. De capaciteit wordt gemeten in watt-uur (Wh) en varieert meestal van 250Wh tot 1000Wh. Hoe hoger de capaciteit, hoe langer de batterij meegaat – maar ook hoe zwaarder hij zal zijn.

2Als je je elektrische fiets alleen wilt gebruiken voor korte ritjes in de stad, dan heb je niet zo’n krachtige accu nodig. Ben je iemand die zijn elektrische fiets wil gebruiken voor langere ritten in de natuur op heuvelachtig terrein en bij tegenwind? Dat zal de motor harder moeten werken en dus zal de batterij meer stroom moeten kunnen leveren. Het goede nieuws is dat er tegenwoordig veel verschillende accu’s op de markt zijn. Je vindt dus zeker een model dat aan je wensen voldoet.

Waar wordt de batterij op de fiets gemonteerd?

Er zijn drie veel voorkomende montageposities voor de batterij op een elektrische fiets: op de bagagedrager, aan het fietskader of volledig geïntegreerd in het frame. Wat is de beste? Wel, elk heeft zijn voor- en nadelen.

 • Een batterij gemonteerd op de achterdrager is het meest gebruikelijke type. Hij is gemakkelijk te installeren en te verwijderen. Dit ideaal is als je hem mee moet nemen als je je e-bike op slot zet. Het kan je e-bike echter zwaarder maken en het rijgedrag beïnvloeden.
 • Een accu gemonteerd op het fietskader is een goede optie als je het gewicht laag en centraal wilt houden. Daarmee wordt het rijgedrag van je e-bike minder beïnvloedt. Sommige modellen zijn moeilijker te verwijderen als je je fiets op slot zet.
 • De derde optie is om de batterij volledig in het frame te integreren. Dit is de beste optie als je wilt dat je e-bike er zo strak en gestroomlijnd mogelijk uitziet. Het kan echter moeilijker en duurder zijn om de accu te vervangen.

Hoe lithium-ion-accu’s te onderhouden en te bewaren

Als je eenmaal de juiste accu voor jouw behoeften hebt gekozen, is het belangrijk om er goed voor te zorgen, zodat hij zo lang mogelijk meegaat. Hier zijn enkele tips:

 • Vermijd extreme temperaturen. Lithium-ionenbatterijen houden niet van extreme hitte of extreme kou. Zorg er voor dat je batterij uit direct zonlicht wordt gehouden tijdens zonnige en warme dagen. Tijdens de wintermaanden kan je de batterij best bewaren bij kamertemperatuur.
 • Voorkom dat de batterij helemaal leeg raakt. Dit kan de levensduur van de batterij verkorten. Als je weet dat je je e-bike een tijdje niet zult gebruiken, kun je de accu het beste opladen tussen de 30 en 70% van de totale capaciteit. Elke fabrikant heeft hiervoor andere richtlijnen. Meer info vind je in ons artikel hoe moet je een fietsbatterij bewaren?
 • Bewaar de accu op een droge plaats. Lithium-ion accu’s houden niet van vocht, dus bewaar ze op een droge plaats.

Hoeveel kilometer haal ik uit mijn batterij?

3Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden omdat het afhangt van een aantal factoren, zoals de capaciteit van de batterij, de ontlaadsnelheid, het gewicht van de berijder en het terrein. Dit komt omdat de batterij langer meegaat als je op vlak terrein rijdt met een lage snelheid dan wanneer je tegen een hoge snelheid tegen heuvels op rijdt.

Een goede vuistregel is dat je met een 500 Wh-batterij ongeveer 60 tot 100 kilometer kan afleggen. Meer details en een overzicht kan je terugvinden in het artikel hoelang kan je rijden met een fietsbatterij?

Heb je een speciale lader nodig?

Je hebt een lader nodig die speciaal is ontworpen voor lithium-ion-accu’s. Deze zijn te koop bij de meeste fietsenwinkels of online. Zorg ervoor dat je een lader koopt die compatibel is met de batterij die je hebt. Als je de verkeerde batterijlader gebruikt, kan dat de batterij beschadigen.

Nu je weet hoe je de juiste accu voor je elektrische fiets moet kiezen en hoe je er goed voor moet zorgen, kunt je vele jaren met plezier fietsen! Een laatste tip: vergeet niet je e-bike altijd op slot te doen als je hem niet gebruikt. Plaats ook een slot op je fietsaccu of verwijder ze en neem ze mee als je je e-bike ergens stalt.