Tien tips tegen fietsdiefstal

Helaas worden er meer en meer elektrische fietsen gestolen. Een e-bike is vaak een pak duurder dan een klassieke fiets. Fietsdieven weten dat ook en hebben hun werkterrein verlegd naar de elektrische exemplaren. Een verwittigd man of verwittigde vrouw is er twee waard: zorg dat je de nodige maatregelen neemt om je fiets maximaal te beschermen.

Wat kan je doen tegen diefstal van je fiets?

 1. Gebruik een slot van goede kwaliteit. Zorg ervoor dat u een slot van goede kwaliteit gebruikt, dat sterk en moeilijk te kraken is. Een dergelijk kost je meer, maar dat is het op de lange termijn wel waard, want het helpt je investering te beschermen.
 2. Maak gebruik van twee verschillende soorten sloten om zo fietsendieven te ontmoedigen.
 3. Zorg ervoor dat je je fiets goed op slot zet telkens wanneer je hem onbeheerd achterlaat. Dit betekent dat je zowel het frame als de wielen aan een stevig voorwerp moet vergrendelen.
 4. Laat je fiets niet altijd op dezelfde plaats staan. Als je fiets altijd op dezelfde plaats staat, wordt hij een makkelijk doelwit voor dieven. Probeer te variƫren waar je je fiets parkeert, zodat hij niet in de kijker komt bij potentiƫle dieven.
 5. Laat je fiets achter op een plaats met goede verlichting.
 6. Graveer het serienummer van je fiets op het fietsframe. Als je fiets wordt gestolen, kan het serienummer de politie te helpen je fiets te identificeren en terug te brengen.
 7. Houd je fiets in de gaten. Als je iemand verdacht ziet doen in de buurt van je fiets, of als je ziet dat iemand hem probeert te stelen, bel dan onmiddellijk de politie.
 8. Heb je kinderen? Leg hen uit waar ze best hun fiets stallen en hoe ze hun kinderfiets correct op slot moeten zetten.
 9. Wees extra voorzichtig op reis. Als je op reis gaat, zorg er dan voor dat u je fiets op een veilige plaats op slot zet. Neem hem desnoods mee naar je hotelkamer of ander onderkomen.
 10. Denk je dat je meer risico loopt dat je fiets gestolen wordt, laat dan tijdig je e-bike verzekeren tegen diefstal.

Kies voor een goed fietsslot

2

Er zijn verschillende soorten fietssloten op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het type slot dat u kiest, moet gebaseerd zijn op uw specifieke behoeften en situatie.

 • Het meest voorkomende type fietsslot is het beugelslot. Een beugelslot is een sterk, duurzaam slot dat moeilijk kapot te krijgen is. Het nadeel van een beugelslot is dat het zwaar en onhandig kan zijn om mee te nemen.
 • Een ander type fietsslot is het kettingslot. Een kettingslot is lichter en gemakkelijker mee te nemen dan een beugelslot, maar het is niet zo sterk of duurzaam.
 • Het laatste type fietsslot is het kabelslot. Een kabelslot is het lichtste en gemakkelijkst mee te nemen van de drie soorten sloten, maar het is ook het minst sterk en duurzaam.

Vergeet ook je fietsbatterij niet te beveiligen!

Het komt wel meer voor: fietsers hebben hun e-bike stevig vastgemaakt met twee sloten en toch gaat er een dief met de fietsbatterij vandoor. Besteed ook daar de nodige aandacht aan en lees zeker onze tips: hoe je fietsaccu beveiligen tegen diefstal. Accu’s zijn gemakkelijk mee te nemen en kosten wel wat geld. Dieven weten dat en richten hun interesse meer en meer op de batterij dan op de e-bike zelf.