Hoe je e-bike beschermen tegen diefstal?

Je elektrische fiets is een dure investering waar je op vertrouwt voor je vervoer. Uiteraard wil je er alles aan doen om te vermijden dat je fiets gestolen wordt. Fietsendiefstal is helaas een dagelijkse realiteit. Daarom nemen meer en meer fietsers ook een verzekering tegen diefstal. Maar voorkomen is beter dan genezen.

Met één of meerdere degelijke sloten en een paar handige tips kan je alvast de kans verkleinen dat je e-bike in foute handen terechtkomt. We hebben hieronder een aantal nuttige tips opgelijst. Kies het juiste fietsslot en wees fietsendieven te slim af!

Twaalf tips tegen diefstal van je e-bike

Voorkomen dat je fiets wordt gestolen is de beste manier om met fietsdiefstal om te gaan. Er zijn een paar eenvoudige dingen die je kan doen om dieven af te schrikken en het hen moeilijker te maken je fiets te stelen.

 1. Zet je elektrische fiets altijd op slot als je hem niet gebruikt, ook al is het maar voor eventjes. Dieven zijn vaak opportunistisch en maken van elke gelegenheid gebruik om een fiets te stelen.
 2. Gebruik twee soorten sloten van goede kwaliteit en bevestig ze aan een stevig object, zodat de dieven de fiets niet zomaar kunnen optillen en ermee weglopen.
 3. Als je je elektrische fiets voor langere tijd onbeheerd moet achterlaten, overweeg dan om hem op een veilige plaats te verstoppen. Dat kan in huis zijn, in een garage, of zelfs in een schuur of bijgebouw. Hoe moeilijker je het maakt voor dieven om je fiets te vinden, hoe kleiner de kans dat ze hem als doelwit kiezen.
 4. Overweeg om een volgsysteem op je elektrische fiets te installeren. Deze GPS tracker kan je helpen om je fiets terug te vinden als hij gestolen wordt, en kan dieven er ook van weerhouden om je fiets als doelwit te kiezen.
 5. Wees je bewust van je omgeving wanneer je je elektrische fiets gebruikt. Als je je in een bijzonder risicogebied voor fietsdiefstal bevindt, zoals een druk stadscentrum, moet je je fiets extra goed beschermen. Laat hem niet onbeheerd achter op openbare plaatsen en sluit hem zorgvuldig af.
 6. Zorg ervoor dat je een verzekering hebt voor je elektrische fiets. Dit zal helpen om de kosten van vervanging of reparatie te dekken als je fiets wordt gestolen of beschadigd.
 7. Laat je elektrische fiets nooit onbeheerd achter op een openbare plaats. Als het toch moet, zorg er dan voor dat hij op slot staat.
 8. Als je iemand verdacht ziet rondhangen bij je elektrische fiets, meld dit dan aan de autoriteiten.
 9. Graveer je naam of initialen in je elektrische fiets. Dit zal helpen om hem te identificeren als hij gestolen wordt.
 10. Noteer het serienummer van je elektrische fiets. Dit zal ook helpen om hem te identificeren als hij gestolen wordt.
 11. Als je fiets gestolen is, kan je het beste meteen aangifte doen bij de politie. Zij kunnen je helpen je fiets terug te vinden, en ze kunnen je ook een rapport bezorgen dat je kunt gebruiken om een verzekeringsclaim in te dienen.
 12. Als je je fiets voor langere tijd niet gebruikt, verwijder dan de wielen en neem ze mee.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kan je je elektrische fiets tegen diefstal beschermen. Zoals gezegd, de beste manier om dieven af te schrikken is om het hen zo moeilijk mogelijk te maken. Zorg er dus voor dat je je e-bike goed vastzet wanneer je hem niet gebruikt. Let op ook op dat de batterij voldoende beschermd is tegen diefstal.

Een verzekering nemen is niet verplicht voor een elektrische fiets met een trapondersteuning tot 25 km/uur. Toch zijn er goede redenen om één of andere vorm van fietsverzekering te nemen.

Kan een GPS tracker helpen als mijn fiets gestolen wordt?

2Een GPS-tracker kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het terugvinden van een gestolen fiets, maar het is geen garantie. Dieven kunnen in staat zijn om de tracker te verwijderen. Als je e-bike wordt gestolen in het buitenland heb je er niets aan als de dief je fiets meeneemt naar een gebied waar geen mobiele ontvangst is.