Veilig fietsen met deze 7 tips

Als je op de fiets zit, wil je veilig zijn. Meer en meer mensen maken gebruik van de fiets. Zeker met het succes van elektrische fietsen. Ze maken het trappen minder zwaar omdat de elektromotor ondersteuning geeft. Bovendien zorgt de overheid voor meer en meer goede fietsinfrastructuur. Dit zowel voor recreatieve fietsroutes als ‘Fietsen door het water’ als aangepaste fietssnelwegen voor woon-werkverkeer. Hieronder staan een aantal tips om veilig met je fiets op de baan te gaan.

1. Controleer uw fiets.

Kijk snel even je fiets na wanneer je deze uit je fietsenstalling haalt. Maken de remblokjes contact met de velg en niet met het rubber van het wiel? Bewegen de versnellingen gemakkelijk? Is de bandendruk van je voor- en achterwiel nog in orde? Elk probleem met uw fiets kan ervoor zorgen dat u een gevaar wordt op de weg voor uzelf en anderen.

2. Bevestig extra reflectoren op uw fiets.

Veel fietsongevallen gebeuren in de schemering of ’s nachts omdat fietsers niet goed zichtbaar zijn voor automobilisten. Je bent verplicht om reflectoren op je fiets te hebben. Niets belet je om nog extra reflectoren aan te brengen zodat je nog beter zichtbaar wordt.

Met reflectoren is je fiets veel beter zichtbaar in de koplampen van een auto. Zorg dus dat je goede reflectoren hebt in je spaken en eventueel ook op het fietsframe. Ook aan de voor- en achterkant van je fiets kan je extra reflectoren aanbrengen.

Zorg er ook altijd voor dat je reflectoren proper gereinigd. Als ze vuil zijn en vol modder hangen verliezen ze hun functie

3. Draag een helm.

Een fietshelm dragen is in België niet verplicht. Dat is in de meeste Europese landen zo.  Zo zou uit studies blijken dat je als fietser en stedelijke verkeer niet meer risico loopt op een hoofdletsel dan een voetganger of automobilist.

Je bent vrij om te kiezen om toch een fietshelm te dragen. Heel wat ouders verplichte hun kinderen om een fietshelm te dragen.

Ook als volwassene speelt je rijgedrag met de fiets een rol. Ben je een sportieve fietser of ga je wel eens met een koersfiets op de baan? Dan geeft een helm toch extra bescherming  bij een valpartij

Als je een fietshelm koopt is het belangrijk dat je een model kiest dat aangepast is aan je hoofd.  De helm moet goed op je hoofd aansluiten.

4. Lichtgekleurde of reflecterende kledij

Het is belangrijk om gezien te worden in het verkeer. Zeker bij slecht weer of als het donker is. Daarom draag je best lichtgekleurde kledij of een reflecterende vest. Lichte kleuren weerkaatsen het licht en zijn gemakkelijker te zien.  Dat geldt niet alleen terwijl je fietst op een fietspad of langs de weg. Ook als je stilstaat ben je beter zichtbaar.

5. Volg de verkeersregels

Deze tip is de evidentie zelve. Als je met je fiets in het verkeer rijdt moet je de verkeersregels volgen. Toch zien we heel vaak dat fietsers bijvoorbeeld geen voorrang van rechts geven aan een auto op een kruispunt. Je brengt daarmee de andere maar ook vooral jezelf in gevaar.Let ook op voorgangers op zebrapaden.

In straten met eenrichtingsverkeer mag je als fietser dikwijls de straat in beide richtingen gebruiken. Houd er wel rekening mee dat niet alle automobilisten daar altijd genoeg aandacht aan besteden. Zeker als je de straat niet al te breed is is het oppassen geblazen.

Rijd als fietser ook altijd op het fietspad. Op sommige plaatsen waar er geen apart voetpad is moet je je fietsstrook delen met de voetgangers. Fiets dan extra voorzichtig.

6. Gebruik handsignalen

Het is voor de andere weggebruikers niet altijd gemakkelijk om te weten wat je van plan bent. Wil je op de baan links of rechts afslaan? Steek dan tijdig je arm uit. Zo zien chauffeurs, andere fietsers en voetgangers meteen dat je van plan bent om van richting te veranderen.

7. Comfortabele fiets

Je rijdt veiliger en meer geconcentreerd als je comfortabel op je fiets zit. Let er dus op dat je fiets goed is afgesteld volgens de verhoudingen van je lichaam. Een aangenaam fietszadel dat vermijdt dat je zadelpijn krijgt en een goede zithouding op je fiets helpen je daarin al een heel stuk vooruit.