Diefstal van elektrische fietsen neemt toe

Meer en meer eigenaars nemen een verzekering voor hun fiets. Diefstalverzekeringen zijn in trek, want meer en meer dieven laten hun oog vallen op e-bikes. Het is moeilijk om precieze cijfers te geven over het aantal gestolen elektrische fietsen in Europa. De totale cijfers van fietsdiefstallen per land zijn niet altijd gekend.

Het aantal diefstallen van elektrische fietsen neemt zeker toe. Getuige verschillende artikelen die zijn verschenen in de Nederlandse en Vlaamse pers.

Elektrische fietsen zijn dus regelmatig het doelwit van dieven, omdat ze duurder zijn dan traditionele fietsen en omdat ze meestal eenvoudiger te stelen zijn dan andere voertuigen.

Om diefstal te voorkomen is het aangeraden om je fiets altijd op slot te zetten. Gebruik bij voorkeur stevige beveiligingssloten. Parkeer je fiets op een drukke, verlichte plaats. Bovendien is het aan te raden om een elektrische fiets te registreren bij een nationale database, zodat het gemakkelijker is om de e-bike te traceren in geval van diefstal.

Niet alleen de e-bikes dragen de interesse van dieven weg. Politiediensten merken dat er ook meer en meer fietsbatterijen worden gestolen. Eigenaars van fietsen maken hun stalen ros goed vast met één of meerdere sloten, maar verliezen daarbij de fietsaccu uit het oog. Het is daarom aan te raden om ook de nodige aandacht te besteden aan het beveiligen van je accu.

Meer en meer diefstalverzekeringen

Het aantal fietsverzekeringen tegen diefstal zit in de lift. Het is inderdaad verstandig om een verzekering te overwegen als je eigenaar bent van een elektrische fiets. Een diefstal is nooit leuk, maar je bent toch financieel beschermd in geval van ontvreemding of zware beschadiging.

Als je een fietsverzekering kiest is het belangrijk om de voorwaarden in detail te bekijken. Veel hangt af van waar en hoe je je e-bike gebruikt. Een fiets die je dagelijks gebruikt voor je verplaatsingen in een drukke stad loopt bijvoorbeeld meer risico.