Voordelen voor woon-werkverkeer

Je ziet meer een meer elektrische fietsen in het straatbeeld verschijnen. Een nieuwe tendens daarbij is dat e-bikes vaak worden gebruikt voor het woon-werkverkeer. Aanvankelijk waren het vooral mensen van meer 45 jaar oud die dergelijke fietsen aankochten. Hun doel is vooral recreatief gebruik.

We zien nu dat een jongere groep duidelijk kiest voor de e-bike. Zij gebruiken hun elektrische fiets dan vooral voor woon-werkverkeer.

Daar zijn een aantal goede redenen voor.

  • Je kan langer fietsen met minder inspanning. Je kan dus een grotere afstand overbruggen. Ook als je wat verder van je werk woont is het traject met een elektrische fiets goed haalbaar.
  • Je komt niet bezweet toe op je werkplek. Niet iedereen heeft de luxe om op zijn werk snel even een douche te nemen bij aankomst. De e-bike is daarbij een perfecte oplossing. Je moet minder hard trappen. Je gaat ook wat sneller waardoor je meer afkoeling krijgt. Ook bij tegenwind zal je daarom niet met okselvijvers op je job toekomen.
  • Je kan alternatieve routes nemen. Het hangt er natuurlijk wel van af waar je woont, maar in veel gevallen kan je een andere route nemen met je e-bike. Misschien is er wel een binnenweg die alleen voor voetgangers en fietsers toegankelijk is. Je kan met je fiets ook een éénrichtingsstraat nemen en daardoor je traject een stuk inkorten. De overheid investeert ook meer en meer in zogenaamde fietssnelwegen. Daarmee geraak je  sneller en veiliger op je bestemming.
  • Werkgevers zijn vaak bereid om een elektrische fiets aan te bieden aan hun werknemers. Daar bestaan interessante formules voor. De klassieke bedrijfswagen is meestal een leasingwagen. Voor e-bikes bestaat er nu een gelijkaardig systeem. Fietsleasing zit meer en meer in de lift.
  • Met de fiets naar het werk gaan is minder stresserend dan met de auto. Je hoeft je niet te ergeren aan files en tijdverlies. Ook op langere termijn zijn er voordelen. Je werkt immers aan je conditie en dat heeft een positief effect op je stressniveau.

Woon-werkverkeer: wat brengt in de toekomst?

Elektrische fietsen hebben voor wat woon-werkverkeer betreft een mooie toekomst voor zich.

Er zijn heel wat redenen om aan te nemen dat meer en meer mensen zich in de toekomst van en naar het werk zullen begeven met een e-bike.

Aanleg van fietssnelwegen voor woon-werkverkeer

De belangrijkste redenen waarom mensen op dit moment niet met een elektrische fiets gaan werken? Dat is omdat de afstand woon-werk te groot is en ze bovendien van mening zijn dat de fietspaden niet veilig zijn. De overheid zet sterk in op nieuwe fietsinfrastructuur. Een duidelijk voorbeeld daarvan zijn de fietssnelwegen in België. Er zijn op dit moment al heel wat van dergelijke snelle fietsroutes. Bovendien zitten er ook nog heel wat projecten in de pijplijn.

Fietsvergoeding voor werknemers

De overheid biedt werkgevers de mogelijkheid om een interessante fietsvergoeding aan te bieden aan hun personeel.  Dit maakt het voor werknemers interessanter om hun auto thuis te laten staan en met de fiets te pendelen.

Fietsleasing formule

De interesse in fietsleasing stijgt jaar na jaar. Er bestaan tegenwoordig heel wat interessante formules. Een fietsleasing is interessant voor zowel de werkgever als de werknemer. De werknemer kan binnen het afgesproken budget kiezen uit een ruim gamma aan fietsen. Hij kan daarvoor terecht in een netwerk van aangesloten fietsdealers. De leasingmaatschappij regelt verder alles met de werkgever.

Fietsverzekering voor e-bikes

Het is het mogelijk om een uitgebreide fietsverzekering voor elektrische fietsen af te sluiten tegen diefstal, materiële en lichamelijke schade en zelfs pech onderweg.  Neem je dergelijke verzekering in combinatie met een fietsleasing, dan ben je  zowel als werkgever als werknemer echt volledig vrij van zorgen.

Bakfietsen in plaats van bestelwagens

Er worden heel wat initiatieven genomen om het fietsen in de stad te bevorderen. De stad Brussel bijvoorbeeld is van mening dat zowat 50% van de leveringen zouden kunnen gebeuren met een elektrische bakfiets in plaats van met een bestelwagen. Ze proberen firma’s en zelfstandigen bewust te maken van de voordelen van een elektrische fiets in druk stadsverkeer.

Conclusie

Je merkt het. Er zijn heel wat redenen om eens goed na te denken over een elektrische fiets voor jouw woon-werkverkeer. Daarnaast heb je nog de positieve effecten voor het milieu, je portemonnee en je algemene gezondheid. Het is daarom overduidelijk dat het aandeel van de e-bike in het woon-werkverkeer de komende jaren alleen nog maar zal toenemen.