Welke fietsverzekering voor je elektrische fiets?

Inhoud artikel

Heb je voor een elektrische fiets een aparte fietsverzekering nodig in België? In dit artikel leggen we uit welke soorten e-bikes een verplichte verzekering nodig hebben. Daarnaast kijken we ook naar de extra verzekeringen die je kan afsluiten.

Een elektrische fiets is een fiets die is uitgerust met een elektromotor. Bij de meeste modellen moet je zelf meetrappen. De motor geeft je dan een extra duwtje in de rug. Er bestaan echter ook modellen die autonoom kunnen rijden, waarbij je dus zelf niet moet meetrappen. Dit verschil is belangrijk want er gelden voor deze soorten in België verschillende regels. Het hangt ook van dit onderscheid af of je een fietsverzekering voor je e-bike moet afsluiten.

A – Je kan enkel fietsen met trapondersteuning

1 – Gewone elektrische fiets

De meeste elektrische fietsen die je in de handel vindt en die online worden aangeboden hebben een elektromotor van 250 Watt. De motor biedt trapondersteuning tot 25 km per uur. Rijd je sneller dan 25 km per uur schakelt de motor zichzelf uit. Zakt de snelheid opnieuw onder de 25 km per uur, dan slaat de motor opnieuw aan en geeft deze opnieuw trapondersteuning.

Dit type fiets wordt qua wetgeving gezien als een gewone fiets. Dat betekent dat je de verkeersregels voor fietsers moet volgen en dat een helm geen verplichting is.  Voor een gewone fiets heb je in België geen nood aan een verzekering. Voor dit type elektrische fietsen is dat ook zo.

2 – Speed Pedelec

De Speed pedelec is een sneller type van elektrische fiets. Een Speed pedelec mag voorzien worden van een elektromotor tot 4.000 watt. Deze krachtige motor mag ook trapondersteuning geven tot een snelheid van 45 kilometer per uur. Eens de snelheid van 45 km per uur bereikt slaat de elektromotor af.

Voor een Speed pedelec waarbij je zelf moet blijven trappen is in België ook geen speciale fietsverzekering verplicht. Een familiale verzekering is ook voor dit type fiets voldoende. Er gelden wel een aantal andere verkeersregels. Je moet de reglementering voor brommers volgen en je bent verplicht om een fietshelm of motorfietshelm te dragen.

B – Je fiets kan autonoom rijden

Technisch bestaan er ook fietsen die autonoom kunnen rijden. Dat betekent dat je zelf niet moet mee trappen. Je reed volledig op de kracht van de elektromotor. In dat geval rijd je eigenlijk niet meer met een gewone standaard fiets maar wel met een gemotoriseerde fiets. Je kan je e-bike in dat geval eigenlijk vergelijken met een brommer met een elektrische motor

Wanneer je een elektrische fiets hebt die kan rijden zonder dat je zelf moet meetrappen ben je verplicht om een bromfietsverzekering te nemen.

Welke verzekering dekt de schade?

Als je met een auto rijdt ben je verplicht om een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid te nemen. Deze verzekering dekt dan de schade aan derden.

Als je rijdt met een elektrische fiets met trapondersteuning wordt de schade aan derden bij een ongeval gedekt door de familiale verzekering. Je hoeft dus geen specifieke fietsverzekering af te sluiten. Het is wel belangrijk dat je een familiale verzekering hebt.

Aanvullende fietsverzekeringen voor e-bikes

Een elektrische fiets met trapondersteuning moet je dus niet verzekeren tegen schade aan derden bij een ongeval. Toch kan je via je makelaar of online heel wat soorten aanvullende fietsverzekeringen afsluiten.

De term fietsverzekering wordt gebruikt voor verschillende zaken. Die elementen worden nogal door elkaar gebruikt.  We geven eerst even een overzicht van waar een fietsverzekering allemaal kan voor staan. Een fietsverzekering kan volgende zaken bevatten:

1 – Verzekering tegen diefstal van de e-bike

fietsverzekering elektrische fietsEerst en vooral is er de verzekering tegen diefstal. Dit betekent dat wanneer je fiets wordt gestolen je vergoed wordt door de verzekering. Verschillende verzekeraars hebben daarvoor verschillende voorwaarden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je verplicht bent om een extra aangepast slot te monteren of om een digitaal slot op je fiets te plaatsen.

2 – Fietsverzekering voor schade

Naast diefstal kan je ook schade laten verzekeren. Het gaat in dat geval om schade die voortkomt uit vandalisme of een ongeval. Normale slijtage bijvoorbeeld valt daar niet onder.

3 – Rechtsbijstand bij een fietsverzekering

Als je een fietsverzekering afsluit tegen diefstal of schade kan je daar eventueel een aanvullende verzekering rechtsbijstand bij afsluiten. Is er in een dossier van diefstal of schade discussie dan dekt deze verzekering heel wat juridische kosten.

4 – Verzekering tegen lichamelijke schade

Bij sommige fietsverzekeringen kan je ook een aantal optionele waarborgen nemen zoals bijvoorbeeld een verzekering tegen lichamelijke schade. Heb je bijvoorbeeld medische kosten na een ongeval dan worden die door dit type verzekering mogelijks gedekt. De voorwaarden verschillen per verzekeraar

5 -Pechverhelping voor elektrische fietsen

Een ander element van een fietsverzekering is pechverhelping. Dat betekent dat je net zoals bij een auto zeven dagen op zeven beroep kan doen op bijstand voor technische problemen. Een wegenwachter komt dan ter plaatse bij technische problemen.

De wegenwachters pakken veelvoorkomende problemen aan zoals lekke banden, batterijproblemen of motorstoringen. In 80% van de gevallen slaagt de technieker erin om de fiets ter plaatse te herstellen. Zo niet bieden ze je een oplossing aan. De formules verschillen daarin van verzekeraar naar verzekeraar. Kort gezegd zorgen ze dat je je traject kan vervolgen, dat je ter plaatse geraakt en dat je fiets bij jou eigen fietsenmaker terechtkomt.

Voorwaarden fietsverzekeringen kunnen verschillen

Als je verschillende verzekeraars in België met elkaar vergelijkt merk je dat de tarieven voor een fietsverzekering met elkaar in lijn liggen. Het is dan ook belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden die voor jou van tel zijn. Enkele voorbeelden:

  • De waarde die je effectief in handen krijgt bij diefstal van je e-bike verschilt van verzekeraar en hangt af van de voorwaarden van het verzekeringscontract.
  • De leeftijd van de elektrische fiets speelt ook een rol. Sommige verzekeringsmaatschappijen verzekeren enkel nieuw of bijna nieuwe fietsen. Bij anderen kan je ook met oudere e-bikes terecht.
  • De regio waarin je wordt geholpen bij pech. Bij de ene aanbieder is dit in België en 100 km daarbuiten of beperkt tot de Benelux. Nog anderen bieden die service ook aan wanneer je pech hebt in Duitsland of Frankrijk.

Het is het belangrijk om de voorwaarden te vergelijken en die fietsverzekering te nemen die het best past bij je persoonlijke situatie.

Fietsverzekering e-bikes FAQ

Voor welke e-bikes kan je een fietsverzekering afsluiten?

Er zijn heel wat soorten e-bikes. Voor alle soorten e-bikes kan je een fietsverzekering afsluiten tegen diefstal, schade en pech. Wel is het zo dat niet elke verzekeraar elk type elektrische fiets aanvaard. Je kan zeker een verzekeraar vinden die volgende soorten elektrische fietsen kan verzekeren:

  • Gewone elektrische stadsfiets, bakfiets of ligfiets.
  • Een snelle Speed Pedelec met trapondersteuning tot 45 km per uur
  • Sportieve fietsen zoals elektrische mountainbikes en koersfietsen.
  • Elektrische plooifietsen.

Wat is een omnium fietsverzekering voor een e-bike?

Een omnium fietsverzekering biedt een ruimere dekking dan een gewone fietsverzekering. Bij een omnium is ook het totale verlies door ongeval gedekt. Ook schade door vandalisme, na een val of een ongeval met de elektrische fiets wordt gedekt door de verzekering.

Zijn ook de fietstoebehoren van een e-bike verzekerd?

Als je een verzekering tegen schade of diefstal aangaat dan gaat het in de eerste plaats om de elektrische fiets zelf. Bij de meeste verzekeraars is het zo dat de toebehoren ook gedekt zijn op voorwaarde dat ze niet zonder aangepast materiaal te verwijderen zijn.

Heb je in België een verzekering nodig voor een e-bike?

Voor een elektrische fiets met trapondersteuning hoef je geen aparte fietsverzekering af te sluiten. Voorwaarde is wel dat de e-bike niet autonoom kan rijden.

Heb je in België voor een Speed Pedelec een fietsverzekering nodig?

Voor een Speed Pedelec met trapondersteuning tot 45 km/uur heb je in België geen aparte fietsverzekering nodig. Voorwaarde is wel dat de Speed Pedelec niet autonoom kan rijden.