Nieuwe garantieregeling voor e-bikes

Als je een product aankoopt bij een professionele handelaar dan heb je recht op garantie. Dit is uiteraard niet nieuw. Toch zijn de rechten van de consument sinds 1 juni 2022 serieus uitgebreid. Deze nieuwe regeling geldt voor zowat alle goederen. E-bikes, fietsaccessoires en batterijen vallen hier dus ook onder.

Als je tot voor kort een elektrische fiets gekocht dan had je recht op één jaar garantie. Dat jaar garantie was eigenlijk niet zeker. In de eerste 6 maanden na je aankoop kon je automatisch de garantie inroepen. Bij problemen in de tweede 6 maand na aankoop was je echter verplicht om te bewijzen dat het probleem aan je elektrische fiets niet jouw fout was. Je moest met andere woorden kunnen aantonen dat het defect al aanwezig was bij aankoop. Dat was niet altijd gemakkelijk. Zeker als je geconfronteerd werd met een professionele handelaar die je technisch onder tafel kon praten.

Nieuwe garantieregeling ook voor e-bikes

De wet in verband met de wettelijke garantie is op 1 juni 2022 aangepast. Als je als consument een elektrische fiets aankoopt dan heb je sowieso recht op een uitgebreide garantie.

Koop je een nieuwe e-bike? Dan heb je automatisch recht op 2 jaar volledige garantie. Heb je een defect in die periode kan je beroep doen op de garantie.

Je hoeft daarvoor geen verder bewijs te leveren. De handelaar heeft natuurlijk wel het recht om tegen te argumenteren. Zo zou het kunnen dat hij kan bewijzen dat de problemen ontstaan zijn door een verkeerd gebruik van de fiets.

Koop je een tweedehands elektrische fiets aan? Ook dan heb je standaard recht op 2 jaar garantie. Wel kan de handelaar de garantie op een occasie e-bike beperken tot een jaar. Dit kan enkel op voorwaarde dat het uitdrukkelijk is vermeld in de verkoopsvoorwaarden. Zo niet geldt ook op de occasie elektrische fiets een garantie van 2 jaar.

Garantie en levensduur van de batterij

Dat het als consument gemakkelijker wordt om je garantie in te roepen kunnen we alleen maar toejuichen. We denken vooral dat de grootste discussies zullen bestaan rond de batterij. We hebben al heel wat aandacht besteed aan de werking en het onderhoud van de batterij op onze website. De levensduur van de batterij en de actieradius hangen sterk af van hoe je met de batterij omgaat.

We zien in de praktijk dat batterijen van elektrische fietsen bij correct gebruik zo’n 3 à 5 jaar meegaan. Langer dus dan de garantieperiode.

Een totaal verkeerd gebruik van de batterij kan er zeker voor zorgen dat deze de volle 2 jaar van de garantie niet uitdoet. Handelaars zullen niet staan springen om dergelijke batterij te vervangen of kosteloos te herstellen. Ze zullen dan het verkeerde gebruik van de fietsbatterij als argument inroepen

2De beste manier om dergelijke discussies te vermijden is je batterij soigneren tot in de puntjes. Een goed onderhoud en correct gebruik heeft heel zeker zijn invloed op de levensduur  ervan. Voor meer info over hoe je best met je batterij omgaat verwijzen we graag door naar deze artikels: