Buitenland: duizend e-bikes voor Belgrado

De elektrische fiets is absoluut aan een opmars bezig. We zien in België dat meer en meer steden en gemeenten investeren in elektrische fietsen. In het buitenland gaat het in veel regio’s nog een stuk harder. Zo ondertekende de stad Belgrado een contract voor maar liefst 1000 elektrische fietsen met bijbehorende parkeerterminals.

Helbiz, een wereldleider in micro-mobiliteit en het eerste bedrijf in zijn sector dat beursgenoteerd is op Nasdaq, is geselecteerd als de exclusieve micro-mobiliteitsverkoper van openbare e-bikes voor Belgrado in Servië. De overeenkomst is de eerste in zijn soort voor Belgrado en wijst Helbiz aan als de exclusieve leverancier voor 15 jaar.

“Deze overeenkomst zal de langste zijn in de geschiedenis van het bedrijf en de lengte is uniek voor de industrie”

De gunning van het contract volgt op een open oproep van de stad voor voorstellen die deze maand werd afgerond.

Na de officiële ondertekening van het contract in de komende weken, zal Helbiz minstens 1.000 e-bikes en 150 parkeerterminals inzetten in de hele stad.

“Deze overeenkomst zal de langste zijn in de geschiedenis van het bedrijf en de lengte is uniek voor de industrie,” zei Salvatore Paella, CEO van Helbiz. “We verwachten dat het de omzetgroei van het bedrijf zal stimuleren en onze aanwezigheid in Europa zal uitbreiden. De 15-jarige overeenkomst met Belgrado zal Helbiz in staat stellen te bewijzen dat we echte partners kunnen zijn voor de lokale overheid, dat we ons kunnen inwerken in het dagelijkse leven van de burgers en dat we gedurende lange periodes waarde kunnen bieden. We zijn vereerd dat we de manier waarop Belgrado zich verplaatst op een groenere en duurzame manier kunnen veranderen.”

Dit is een belangrijke overwinning, aangezien Helbiz Belgrado als een van zijn thuislanden beschouwt en er in 2018 een kantoor vestigde als gevolg van de toetreding van Nemanja Stancic tot het bedrijf in de rol van Chief Technology Officer. Ook wordt hiermee het aantal landen waarin de diensten van Helbiz beschikbaar zijn, verder uitgebreid.

E-bike vloot

Helbiz zal de komende anderhalf jaar de parkeerstations met bijbehorende e-bikes gefaseerd door de stad opzetten, waarbij de eerste fietsen in de komende maanden beschikbaar zullen zijn voor verhuur. De e-bike vloot zal een ingebouwd IOT (Internet of Things) apparaat hebben, GPS en zal de nieuwste veiligheidsnormen instellen zoals foto verificatie van helm gebruik met AI die is ontwikkeld door het interne tech team. De fietstocht kan worden gestart en betaald via de Helbiz app.

Over Helbiz

Helbiz is een wereldwijde leider in micro-mobiliteitsdiensten. Gelanceerd in 2015 en met het hoofdkantoor in New York City, biedt het bedrijf een diverse vloot van voertuigen, waaronder e-scooters, e-fietsen en e-bromfietsen allemaal op één handig, gebruiksvriendelijk platform met meer dan 40 licenties in steden over de hele wereld. Helbiz maakt gebruik van een op maat gemaakte, eigen technologie voor vlootbeheer, kunstmatige intelligentie en het in kaart brengen van het milieu om de activiteiten en de duurzaamheid van het bedrijf te optimaliseren. Helbiz breidt zijn urban lifestyle-producten en -diensten uit met live streamingdiensten, voedsellevering, financiële diensten en meer, allemaal toegankelijk via zijn mobiele app.

Bron en foto’s Helbiz.com.