Verkoop van e-bikes stijgt in Europa

De verkoop van e-bikes is de afgelopen jaren sterk toegenomen in veel landen in Europa, waaronder België, Nederland en Duitsland. Verwonderlijk is dat niet. Er zijn heel wat argumenten die in het voordeel van de elektrische fiets pleiten.

Beter voor het milieu

Een belangrijke factor is het groeiende bewustzijn van de milieuvoordelen van e-bikes. Naarmate meer mensen zich zorgen maken over de impact van vervoer op het milieu, wenden zij zich tot e-bikes als een meer duurzame optie. Een tweede auto wordt meer en meer ingewisseld voor een e-bike of elektrische bakfiets. Deze wordt dan gebruikt voor korte verplaatsingen, om boodschappen te doen en om de kinderen naar school te brengen en op te halen.

E-bike wordt budgetvriendelijker

Een andere factor die heeft bijgedragen aan de groei van de verkoop van e-bikes in deze landen is de toenemende beschikbaarheid en betaalbaarheid van e-bikes. Doordat de technologie is verbeterd en de prijzen zijn gedaald, kunnen meer mensen zich e-bikes veroorloven, waardoor ze voor veel consumenten een meer toegankelijke optie zijn geworden. Fietsenwinkels beschikken over een groter aanbod elektrisch aangedreven fietsen in alle prijsklassen.

Betere voorzieningen en infrastructuur

De overheden in deze landen hebben het gebruik van e-bikes aangewakkerd door middel van verschillende stimuleringsmaatregelen en programma’s. Denken we aan oplaadpunten voor e-bikes, de aanleg van fietspaden en fietssnelwegen en subsidies voor e-bikes, waardoor het voor mensen aantrekkelijker wordt om e-bikes te kiezen voor hun dagelijks vervoer. Mogelijkheden zoals fietsleasing en een uitgebreide fietsverzekering spreken de actieve bevolking aan. Daardoor wordt de e-bike meer en meer ingezet voor woon-werkverkeer.

Gebruik voor alle doeleinden

verkoop e-bikes gestegen

De eerste elektrische fietsen werden gekocht door senioren en fietsers die om gezondheidsredenen extra trapondersteuning nodig hadden. Ondertussen heeft jong en oud het gemak en de veelzijdigheid van e-fietsen ontdekt. Dit zorgt er voor dat ze een steeds populairdere keuze zijn geworden voor woon-werkverkeer en vrijetijdsactiviteiten. Met een e-bike kunnen mensen gemakkelijk heuvels en tegenwind trotseren, en ook naar hun werk rijden of boodschappen doen zonder zich in het zweet te werken.

Kortom, de verkoop van e-bikes is in België, Nederland en Duitsland gestegen door een combinatie van milieuoverwegingen, verbeterde technologie en betaalbaarheid, overheidspromotie en het gemak van de e-bikes. Deze zaken zullen ook in de toekomst een belangrijke rol spelen. We mogen ervan uit gaan dat verkoop van e-bikes ook in de komende jaren de wind in de zeilen zal hebben!