Je fiets laten herstellen bij het Repair Café

2Het is belangrijk dat we er met z’n allen voor zorgen dat we de afvalberg verkleinen. Er wordt nog altijd veel te veel weggesmeten. Ook onderdelen van klassieke en elektrische fietsen. Een deel van de oplossing is recyclage. Als we goederen naar het containerpark brengen en deze in de juiste container achterlaten kunnen heel wat materialen worden hergebruikt. Een goede triage is dus belangrijk. De firma’s die instaan voor de afvalverwerking kunnen op die manier maximum grondstoffen hergebruiken. De hierboven aangehaalde afvalberg wordt daardoor verminderd.

Fietsonderdelen hergebruiken

Maar er is nog iets veel belangrijker. In plaats van afgedankte spullen en fietsonderdelen naar het containerpark te doen om ze te recycleren kan je je ook wel eens de vraag stellen of ze eventueel nog hergebruikt zouden kunnen worden. Misschien is het toestel of die oude fiets van jou nog wel te herstellen.

Wil je gratis te weten komen of je je fiets en fietsonderdelen nog een tweede leven kan geven? Dan is het interessant om eens langs te gaan bij een Repair Café.

Dit is een concept wat meer en meer mensen aanspreekt. Je komt bij dergelijk Repair Café op informele wijze samen. Er zijn specialisten ter plaatse die je fiets kunnen herstellen of eventueel kunnen nakijken met welke vervangonderdelen je fiets opnieuw rijklaar kan worden gemaakt.

Fiets laten herstellen bij het Repair Café

3Heel wat mensen komen tijdens een Repair Café langs met een fiets. Fietsen staan in de top drie van de meest aangeboden producten. Het goede nieuws: meer dan 85% van de fietsen kan effectief worden gerepareerd. Een kapotte verlichting, problemen met de ketting, versnelling of banden? Het zijn maar een paar voorbeelden van zaken die in het Repair Café kunnen worden opgelost.

Dat heel wat fietsen kunnen worden hersteld is eigenlijk niet zo verwonderlijk. Een fiets gaat heel lang mee zeker als je deze goed onderhoud. Fietsen komen dikwijls bij het Repair Café terecht net omdat het onderhoud onvoldoende was. Met een paar kleine opknapwerken krijg je weer een prima rijdende fiets.

Het is ook interessant dat je meteen leert hoe je je fiets beter kan onderhouden om in de toekomst kleine ongemakken en mechanische pech te vermijden.

Kortom, heb je een fiets waaraan één en ander mankeert? Zijn de zaken die piepen, kraken of rammelen? Denk er dan zeker eens over na om langs te gaan op bij een Repair Café. Het is gratis, het is gezellig en je vermijdt ermee dat fietsonderdelen te snel bij het afval terechtkomen. Op die manier draag je je steentje bij voor een beter milieu en fiets je bovendien nog een stuk comfortabeler en met minder zorgen. Alleen maar goede redenen dus om eens een Repair Café te bezoeken. Meer informatie en locaties vind je op de website van het Repair Café.

Zorg voor een goed onderhoud

4Zoals ook aangegeven op de website van het Repair Café is onderhoud van je fiets zeer belangrijk. Een goed onderhouden fiets gaat zeer lang mee. Een aantal meer kwetsbare onderdelen zoals de batterij of de motor van een e-bike dien je extra goed te verzorgen. We geven je op onze website graag een aantal tips mee. Met deze onderhoudstips slaag je er zeker in om je fiets jarenlang in goede conditie te houden.

Merk je bijvoorbeeld dat de autonomie van je batterij vermindert? Dan is het goed om er eens onze tips op na te lezen over hoe je je batterij moet onderhouden, hoe je ze best kan bewaren en hoe je ze op de correcte manier oplaadt. Draag ook extra zorg voor je e-bike als je fiets onder slechte weersomstandigheden. Je kan met een elektrische fiets door de regen rijden. Toch is het belangrijk dat je bij thuiskomst de fiets goed droog wrijft en de elektrische onderdelen goed nakijkt.