Je juiste zadelhoogte bepalen op 6 manieren

Je hebt een nieuwe fiets of gewoon een nieuw zadel gekocht? Je fietszadel op de juiste hoogte zetten is belangrijker dan je denkt. Een foute zadelhoogte brengt pijn en andere ongemakken tijdens het fietsen met zich mee. Maar hoe kan je nu de juiste zadelhoogte bepalen?

Er zijn verschillende methodes om de juiste zadelhoogte van je fiets te bepalen. Hieronder vind je de meest gebruikte manieren terug.

1: Zadelhoogte bepalen met de “hiel methode”

Ga op je fiets zitten met één hiel rustend op het pedaal in de laagste stand. Je knie moet licht gebogen zijn wanneer het pedaal op het hoogste punt staat.

De “hielmethode” is een techniek om de juiste zadelhoogte voor een fiets te bepalen. De methode bestaat erin op de fiets te gaan zitten met één hiel rustend op het pedaal in de laagste positie, en de zadelhoogte aan te passen tot de knie licht gebogen is wanneer het pedaal op het hoogste punt staat.

Dit zijn de te volgen stappen voor deze methode:

  • Ga op de fiets zitten en plaats één voet op het pedaal in de laagste stand.
  • Pas de zadelhoogte aan zodat je hiel comfortabel op het pedaal rust.
  • Terwijl je hiel op het pedaal rust, draai je het pedaal zodat het in de hoogste stand staat.
  • Controleer je kniepositie; deze moet licht gebogen zijn wanneer het pedaal op het hoogste punt staat.
  • Als je knie recht is, verhoog dan de zadelhoogte. Als je knie erg gebogen is, verlaag je de zadelhoogte.
  • Herhaal dit proces totdat je knie licht gebogen is wanneer het pedaal op zijn hoogste punt staat.

Het zadel moet in kleine stappen worden aangepast om er zeker van te zijn dat je de juiste aanpassingen maakt. De hielmethode is een goed uitgangspunt, maar het is belangrijk in gedachten te houden dat verschillende rijstijlen, beenlengtes en lichaamstypen enige fijnafstelling kunnen vereisen.

2: Zadelhoogte bepalen met de “schietloodmethode”

Ga op je fiets zitten en houd een schietlood of een gewicht aan een touwtje recht naar beneden vanaf je knieschijf terwijl u trapt. Het touwtje moet de pedaalas raken wanneer je been volledig gestrekt is.

De “schietloodmethode” is een techniek om de juiste zadelhoogte voor een fiets te bepalen. Bij deze methode ga je op de fiets zitten en houd je een schietlood of een gewicht dat aan een touwtje is gebonden recht naar beneden vanaf je knieschijf terwijl u trapt. Het touwtje moet de pedaalas raken wanneer je been volledig gestrekt is.

Dit zijn de te volgen stappen voor deze methode:

  • Ga op de fiets zitten en plaats één voet op het pedaal in de laagste stand.
  • Houd een schietlood of een gewicht vast aan een touwtje zodat het recht naar beneden hangt vanaf uw knieschijf.
  • Trap langzaam op de fiets en let op het punt waar het touwtje de pedaalas raakt.
  • Het punt waarop het touwtje de pedaalas raakt moet zijn wanneer je been volledig gestrekt is.
  • Als de pees de as raakt voordat je been volledig gestrekt is, verhoog dan de zadelhoogte. Als de snaar de as raakt nadat je been volledig gestrekt is, verlaag je de zadelhoogte.
  • Herhaal dit proces totdat de snaar de pedaalas raakt wanneer je been volledig gestrekt is.

De schietloodmethode is zeer nauwkeurig, maar de methode vereist enige oefening om aan de techniek te wennen.

3: Opmeting door een fietsspecialist

Ga naar een fietsenwinkel en laat je door professionals opmeten. Zij zullen  je binnenbenenlengte meten en  je rijpositie bekijken terwijl ze de zadelhoogte aanpassen.

De professionele opmeting houdt in dat u naar een fietsenwinkel gaat en een professional je zadelhoogte laat instellen. Daarvoor wordt er gekeken naar je binnenbenenlengte en je fietshouding. Het fietszadel wordt op verschillende hoogtes gezet en de specialist kijkt na op welk moment je je ideale rijhouding aanneemt.

De professionele opmeter zal de juiste zadelhoogte bepalen aan de hand van een stappenplan:

  • De vakman zal eerst je binnenbenenlengte meten, dat is de afstand van je kruis tot de grond. Deze meting wordt gebruikt om de ideale zadelhoogte te bepalen.
  • Vervolgens observeert hij je rijpositie en past de zadelhoogte, stuurpositie en andere onderdelen aan om een comfortabele en efficiënte rijpositie te garanderen.
  • Hij controleert ook de voor- en achterstand van het zadel, om er zeker van te zijn dat het zadel zo is geplaatst dat de krachtoverbrenging en het comfort optimaal zijn.
  • De vakman controleert ook de positie van het schoenplaatje, om ervoor te zorgen dat de positie van het schoenplaatje optimaal is voor efficiënt trappen.
  • Na de aanpassingen laat hij je een proefrit maken om er zeker van te zijn dat de gemaakte aanpassingen de juiste zijn en dat alles comfortabel en efficiënt aanvoelt.
  • Indien nodig zal hij extra aanpassingen doen op basis van uw feedback en testritten.

Je zadelhoogte bepalen via een professionele fietsfitting is vrij gedetailleerd en kan enige tijd in beslag nemen. Het is wel een zeer effectieve manier om ervoor te zorgen dat je fiets goed is afgesteld voor je lichaam en rijstijl. Het helpt ook blessures en pijn te voorkomen en kan de prestaties verbeteren. Bovendien is een professionele fietsfitting een goede investering voor iedereen die het beste uit zijn fiets wil halen.

4: Zadelhoogte bepalen met de “LeMond methode”

Ga op het zadel zitten, plaats de bal van de voet op het pedaal en wanneer de hiel op het laagste punt is, moet de knie licht gebogen zijn.

De “LeMond Methode” is een techniek om de juiste hoogte van het zadel van een fiets te bepalen, ontwikkeld door Greg LeMond, een professionele wielrenner en drievoudig winnaar van de Tour de France. De methode houdt in dat men op het zadel gaat zitten, de bal van de voet op het pedaal plaatst en wanneer de hiel op het laagste punt is, de knie lichtjes buigt.

Je zadelhoogte bepalen met deze methode werkt als volgt:

  • Ga op het zadel zitten en plaats de bal van een voet op het pedaal.
  • Laat de hiel van je voet zover mogelijk zakken, zodat de hiel van je schoen dicht bij de pedaalas komt.
  • Controleer met je hiel in de laagste stand de stand van je knie, die moet licht gebogen zijn.
  • Als je knie recht is, verhoog dan de zadelhoogte. Als je knie erg gebogen is, verlaag je de zadelhoogte.
  • Herhaal het proces voor het andere been.

Het is belangrijk op te merken dat de LeMond-methode een goed uitgangspunt is, maar het is belangrijk in gedachten te houden dat verschillende rijstijlen, beenlengtes en lichaamstypen enige fijnafstelling kunnen vereisen. Het is ook belangrijk op te merken dat de LeMond-methode iets ingewikkelder is dan sommige andere methoden, omdat de hiel zo ver mogelijk naar beneden moet worden gebracht.

5: De Goniometer methode

Gebruik een goniometer om de hoek van de knie onderaan de pedaalslag te meten. Een goed uitgangspunt is ongeveer 25-30 graden.

De “goniometermethode” is een techniek om de juiste zadelhoogte voor een fiets te bepalen. Hierbij wordt een goniometer, een apparaat om hoeken te meten, gebruikt om de hoek van de knie onderaan de pedaalslag te meten.

Dit zijn de te volgen stappen voor deze methode:

  • Ga op de fiets zitten en plaats één voet op het pedaal in de laagste stand.
  • Gebruik de goniometer om de hoek van de knie onderaan de pedaalslag te meten.
  • Een goed uitgangspunt voor de hoek is ongeveer 25-30 graden.
  • Is de hoek kleiner dan 25 graden, verhoog dan de zadelhoogte. Is de hoek meer dan 30 graden, verlaag dan de zadelhoogte.
  • Herhaal dit voor het andere been.

Je zadelhoogte bepalen met de goniometer methode. Het is een zeer nauwkeurige manier is om de hoek van de knie te meten. Het is niet een zeer gebruikelijke methode en het vereist een speciaal gereedschap, de goniometer. Het is ook goed om in gedachten te houden dat verschillende rijstijlen, beenlengtes en lichaamstypen enige fijnafstelling kunnen vereisen.

6: De eenvoudige testrit methode:

Experimenteer met verschillende zadelhoogtes door rond te rijden en kijk welke het meest comfortabel en efficiënt aanvoelt.

De “eenvoudige testrit methode” is een techniek om de juiste zadelhoogte voor een fiets te bepalen. Hierbij wordt geëxperimenteerd met verschillende hoogtes van het fietszadel. Je rijdt een tijdje rond met verschillende zadelhoogtes en kijkt welke het meest comfortabel en efficiënt aanvoelt.

Met volgende stappen kan je je zadelhoogte bepalen:

  • Begin met het afstellen van het zadel op een comfortabele hoogte, dit kan een beginpunt zijn of een hoogte die je in het verleden hebt gebruikt.
  • Maak een korte testrit om een gevoel te krijgen voor de huidige zadelhoogte.
  • Maak kleine aanpassingen aan de zadelhoogte, verhoog of verlaag het een beetje en herhaal de testrit.
  • Herhaal dit proces met kleine aanpassingen en testritten tot je de hoogte vindt die het meest comfortabel en efficiënt aanvoelt.
  • Het is belangrijk rekening te houden met de verschillende rijomstandigheden, zoals terrein, wind en andere.

Het is belangrijk op te merken dat deze eenvoudige testrit methode een trial en error methode is. Je juiste zadelhoogte bepalen kan enige tijd duren. Het is tenslotte normaal dat je moet wennen aan een nieuw zadel. Het is echter een zeer eenvoudige en effectieve methode, omdat het je in staat stelt de hoogte te vinden die voor jou het meest comfortabel en efficiënt aanvoelt.

Pijn door verkeerde zadelhoogte

zadelhoogte bepalen stadsfiets mountainbike koersfiets

De juiste zadelhoogte bepalen zorgt voor meer rijcomfort en vermijdt pijn bij het fietsen. Er zijn verschillende methoden om de juiste zadelhoogte voor een fiets te bepalen. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen, en de beste methode hangt af van het lichaamstype, de rijstijl en de voorkeuren van de individuele rijder.

Na het aanpassen van de zadelhoogte is het goed om een korte testrit te maken om te controleren of het zadel op de juiste hoogte staat. Check ook of het fietszadel parallel aan de grond staat en of het aan de voor- en achterzijde is afgesteld voor een optimale rijpositie.

Als het fietszadel niet op de juiste hoogte staat, kan dat tijdens het rijden allerlei pijn en ongemak veroorzaken. Dit bewijst nogmaals dat je juiste zadelhoogte bepalen echt wel de moeite waard is. Enkele veel voorkomende lichamelijke klachten die zich kunnen voordoen zijn:

  • Kniepijn: als het zadel te laag staat, kan het extra druk uitoefenen op het kniegewricht, wat na verloop van tijd kan leiden tot pijn of letsel. Omgekeerd, als het zadel te hoog staat, kan het de knie te veel strekken, wat ook kan leiden tot pijn of letsel.
  • Rugpijn: een te hoog zadel kan ertoe leiden dat de rijder te ver naar het stuur reikt, waardoor de rugspieren worden belast. Een te laag zadel kan ertoe leiden dat de fietser voorovergebogen zit, wat ook de rugspieren kan belasten.
  • Gevoelloosheid en tintelingen in handen: als het zadel te hoog staat, krijg je meer druk op je handen, wat kan leiden tot gevoelloosheid en tintelingen.
  • Pijn in de lies: als het zadel te hoog ligt, kan het druk op het perineum veroorzaken, wat kan leiden tot pijn of ongemak.
  • Zadelpijn: als het zadel niet goed is afgesteld, kan het wrijving veroorzaken, wat kan leiden tot zadelpijn.