Fietszadel kopen met schuim of gel?

Wil je een fietszadel kopen? Welke vulling is dan de beste? De vulling van een zadel is meestal schuim of gel. En valt voor allebei heel wat te vertellen.  Ze hebben allebei hun voor- en nadelen. Het komt er dus op aan om het perfecte zadel voor jou te vinden. Daarom geven we je hier wat meer detail info. Naast de vulling spelen ook de vorm, breedte en afstelling van het zadel een belangrijke rol. Dat kan je nalezen in ons artikel het beste zadel tegen zadelpijn.


Fietszadel kopenTIP: Net zoals bij een nieuwe matras heeft je lichaam tijd nodig om aan het zadel te wennen. Je moet een aantal ritten hebben gedaan, toch zeker minimum een tiental, vooraleer je echt kan weten of een zadel bij jou past of niet. Een fietszadel kopen waarbij je een omruil garantie hebt van bijvoorbeeld een maand is dan ook aan te raden.


Waarom een gel fietszadel kopen ?

  • Gel is soepeler dan schuim. Een zadel met gel zal zich daarom goed aanpassen aan de vorm van je achterste. Dat betekent dat je meteen een goede drukverdeling krijgt.
  • Het grote nadeel is de warmte. De gel in het zadel krijgt het op termijn warm door het fietsen. De warmte van je achterwerk kan niet goed worden afgevoerd. Dit kan leiden tot extra transpiratie. Dit kan dan op zijn beurt weer leiden tot extra irritatie aan je zitvlak. En dat is duidelijk niet bevorderlijk is voor je zitcomfort.
  • Een gel zadel is daarmee vooral goed geschikt voor kortere ritten. Denk bijvoorbeeld aan een stadsrit waarbij je de kinderen van school haalt of een boodschap doet. Ook voor een recreatieve fietstocht waarbij je regelmatig stopt om wat te verpozen is een zadel gevuld met gel een goede keuze.
  • Wanneer je met een elektrische fiets rijdt en vooral de elektromotor het werk laten doen is transpiratie minder een probleem. Als je er dan een rustige rijstijl op nahoudt zal je sowieso minder zweten. Wel opletten wanneer je tijdens je fietstocht je fiets laat staan in de zon.  Zeker in de warme zomermaanden zorgt dit voor een opwarming van je gelzadel.

Waarom een schuim fietszadel kopen?

  • Een schuim zadel heeft het grote voordeel dat het koud blijft. Dit type van zadel kan de warmte van je lichaam goed afvoeren. Daarom is het beter geschikt voor langere en meer intensieve ritten.
  • Wel is het zo dat een zadel met schuim in het begin wat minder comfortabel aanvoelt. Schuim is minder flexibel dan gel. Je krijgt wat meer druk op je zitbotten.
  • Je hebt een langere tijd nodig om te wennen aan een schuim zadel. Dit type van zadel zal je dus meer aantreffen bij fietsers die meer rijden en er een sportieve rijstijl op nahouden.
    Het is dus wel nodig dat je een aantal ritten doet vooraleer je exact kan weten of een schuim fietszadel iets voor jou is.