Cursus ‘Veilig elektrisch fietsen’

Elektrisch fietsen is leuk, comfortabeler en gemakkelijker dan rijden met een gewone fiets. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er heel wat mensen zijn die ook op oudere leeftijd opnieuw aan het fietsen slaan. Met een e-bike blijft het mogelijk om langere verplaatsingen te maken, ook tegenwind, omdat je kan genieten van de trapondersteuning. Bovendien kan je ook met een mindere conditie gemakkelijk genieten van de voordelen van de elektrische fiets.

We zien dus meer en meer mensen die lange tijd niet meer op een fiets gezeten hebben die de geneugten van het fietsen weer ontdekken. Tegelijk zijn het vaak ook mensen die de verkeersregels min of meer vergeten zijn en die ook al lange tijd niet meer in het verkeer hebben gefietst.

Er zijn meer en meer organisaties die hierop inspelen. Ze bieden speciale cursussen aan voor mensen die terug beginnen te fietsen. Er zijn bijvoorbeeld lessen die worden georganiseerd door de lokale politie, zoals dit bijvoorbeeld in Hasselt het geval is. Daarnaast zijn er ook verschillende workshops ‘Veilig Elektrisch Fietsen‘ die worden georganiseerd door Okra. Zij organiseren cursussen om opnieuw te gaan fietsen, en dit zowat overal in Vlaanderen.

Wat leer je in de cursus?

2De inhoud van de cursus verschilt van organisatie tot organisatie. Een aantal zaken die altijd opnieuw terugkomen zijn de verkeersregels. De wetgeving rond fietsen op de openbare weg wordt opgefrist. Er wordt aangegeven wat de nieuwe reglementeringen zijn en welke verkeersborden er voor fietsers extra belangrijk zijn. Ook fietsrijstroken, fietsrotondes en oversteekplaatsen voor fietsen komen aan bod.

Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de praktijk. Hoe rijd je het best op een elektrische fiets? Er zijn nogal wat verschillen tussen rijden op een e-bike en een gewone fiets. Je kan met een elektrische versie namelijk een stuk harder fietsen. Je hebt ook dikwijls meer versnellingen die je kan gebruiken. In de cursus wordt dan in de praktijk aangeleerd hoe je beter door een bocht gaat, hoe je veiliger fietst in regenweer en hoe je best anticipeert op andere weggebruikers om veilig door het verkeer te komen.

Beter fietsen in groep

3Een groot voordeel van elektrische fietsen is dat mensen met een verschillende conditie toch ook in groep kunnen fietsen. De ene zal wat meer trapondersteuning nodig hebben dan de andere. Uiteindelijk rijdt iedereen ongeveer aan dezelfde snelheid en dat maakt van fietsen een leuk en sociaal gebeuren. Als je fietst in groep zijn er ook weer een aantal zaken waar je extra rekening moet mee houden. Dat zijn dan dingen die ook in een cursus elektrisch fietsen worden aangeleerd

Kortom, Heb je zin om een elektrische fiets te kopen? Twijfel je nog of je wel met de fiets zal kunnen rijden? Dan is dergelijke cursus voor beginners zeker iets voor jouw!