8 tips voor een groter rijbereik

De batterij van je elektrische fiets is van groot belang voor een geslaagde fietstocht. Zonder batterij geen motor. Zonder motor geen trapondersteuning. Je kan de accu ook niet bijladen door zelf te trappen. Daarom is het handig om te weten hoe je uit je huidige fietsaccu een groter rijbereik kan krijgen.

We hebben het op onze website al meermaals aangegeven. Het is niet gemakkelijk om te voorspellen hoe ver je met een volle accu van een elektrische fiets kan rijden. Het rijbereik wordt bepaald door heel wat zaken. Het gewicht van de berijder, de hulp die gevraagd wordt aan de motor, de hoeveelheid tegenwind, het aantal hellingen,…

Een aantal zaken heb je tijdens je fietstocht niet in eigen handen. Toch kan je heel wat doen om er voor te zorgen dat je met je fietsbatterij een groter rijbereik krijgt.

8 Tips om om het rijbereik van de accu te vergroten

1 – Zorg voor een acculading van minimum 20%

Batterijen werken het best als ze minimum 20% opgeladen zijn. Merk je voor het vertrek dat je batterij vrijwel leeg is? Laad die dan eerst op tot minimum 20% van zijn capaciteit voordat je gaat rijden. Houd er ook rekening mee dat je de accu best kan opladen op kamertemperatuur.

2 – Vermijd dat de batterij overladen geraakt.

Je wilt zeker zijn dat je fietsbatterij goed opgeladen is? Je kan ook te enthousiast worden en deze veel te lang aan de lader te leggen. Daardoor kan je  batterij overladen worden. Dit leidt tot schade en de totale capaciteit van de batterij neemt af. Gelukkig hebben veel moderne batterijen een ingebouwde bescherming tegen overladen waardoor dat dit probleem minder speelt.

3 – Groter rijbereik? Check de bandenspanning

De bandenspanning heeft ook zijn invloed op het rijbereik van de batterij van je elektrische fiets. Is er minder lucht in de banden dan krijg je meer wrijving op een harde ondergrond. De elektromotor moet dan harder werken en de batterij moet meer stroom leveren. Zorg er dus voor dat je bandenspanning altijd binnen de minimum- en maximumwaarde zit die worden aangegeven door de bandenfabrikant. Bandenspanning is een belangrijke factor als je een groter rijbereik wil behalen met je e-bike.

4 – Beperk het gewicht van je e-bike

rijbereik van de accu vergrotenAls je elektrische fiets zwaarder weegt moet er meer gewicht verplaatst worden. Dat vraagt een extra inspanning van de motor en batterij. Elk extra gewicht dat je meeneemt beperkt daarmee de actieradius van de batterij. Heb je bijvoorbeeld zware fietstassen die je niet nodig hebt? Verwijder ze dan indien mogelijk. Heb je toch een opbergtas op je fiets, zorg dan dat hij leeg is en sleep geen overtollige zaken mee.

5 – Gebruik de Eco stand

Gebruik zoveel mogelijk de Eco stand om een groter rijbereik te halen. Wil je een serieus eindje gaan fietsen? Dan is het belangrijk dat je niet op elk moment een volledige inspanning vraagt van de motor en batterij. De boordcomputer heeft minimum 3 standen.

Het is duidelijk dat je veel minder afstand zal kunnen afleggen als je constant op de turbostand rijd.  Kies voor een lage of middelhoge stand als je bijvoorbeeld de wind in de rug hebt en over een mooi vlak terrein fietst.  Gebruik de hoogste stand enkel als het echt nodig is, bij felle tegenwind of wanneer je bergop rijdt.

6 – Gebruik de versnellingen

Leer om je versnellingen goed te gebruiken. Het is net zoals bij een auto. De manier waarop je schakelt is zeer belangrijk voor het totale verbruik. De elektromotor van je elektrische fiets zal veel efficiënter werken als je met de juiste versnelling rijdt. De motor vraagt veel minder energie aan de batterij waardoor je een pak verder kan fietsen. Dat helpt voor een groter rijbereik.

7 – Energiezuinige rijstijl

Kies ook voor een energiezuinige rijstijl. Het is beter om zoveel mogelijk op een constante snelheid te rijden. Als je voortdurend versnelt en vertraagt moet de motor harder werken om opnieuw op snelheid te komen. Dat is een extra belasting voor de batterij. Anticipeer goed op het verkeer voor je zodat je zo weinig mogelijk moet remmen en daarna opnieuw optrekken.

8 – Houd de batterij in goede conditie

groter rijbereik fietsbatterijMet de loop der jaren gaat de kwaliteit van je batterij onherroepelijk achteruit. Toch heeft de manier waarop met je de fietsbatterij onderhoudt een grote invloed op de verwachte levensduur. Laad je batterij regelmatig op, bewaar ze in een droge omgeving en op kamertemperatuur.

Stel de batterij ook niet bloot aan zeer koude of zeer warme temperaturen.

Met bovenstaande tips haal je een groter rijbereik of actieradius uit je fietsaccu. Heb je toch een platte batterij? Weet dan dat het geen kwaad kan voor de elektromotor om de verder te fietsen zonder batterij en zonder trapondersteuning.