Wat doet het Battery Management System (BMS)?

Een batterijbeheersysteem (BMS) is een essentieel onderdeel van elke elektrische fiets. Het zorgt ervoor dat het batterijpakket binnen veilige grenzen werkt, en kan de levensduur van het batterijpakket verlengen door overladen of diepontladen te voorkomen. Een modern systeem van batterijbeheersysteem is een SMART-accu of slimme fietsbatterij.

Het batterij management systeem controleert de spanning en stroom van elke cel in het batterijpakket en schakelt de stroomtoevoer naar de motor uit als een cel buiten het veilige werkingsbereik komt. Sommige BMS-systemen hebben ook een balansfunctie, die de lading tussen alle cellen in het pakket kan verdelen en zo de totale levensduur van het pakket kan verlengen.

2Bij het kiezen van een elektrische fiets is het belangrijk om er zeker van te zijn dat deze is uitgerust met een BMS van hoge kwaliteit. Een goede BMS zoals SMART helpt schade aan het batterijpakket te voorkomen en zorgt ervoor dat de elektrische fiets veilig en efficiƫnt werkt.

Het Battery Management System op e-bikes

  • Niet elke elektrische fiets heeft een batterij management systeem. De meeste elektrische fietsen die tegenwoordig op de markt zijn, hebben echter wel een vorm van een BMS. Als een elektrische fiets geen BMS heeft, is de kans groot dat het een ouder model is of van mindere kwaliteit.
  • Het is beter om een batterij management systeem op een elektrische fiets te hebben omdat het helpt om de levensduur van het batterijpakket te verlengen en schade te voorkomen. Zonder een BMS kan het accupakket worden overladen of diep worden ontladen, wat kan leiden tot verminderde prestaties of zelfs uitval.
  • Een batterijbeheersysteem bewaakt de spanning en stroomsterkte van elke cel in het batterijpakket. Als een cel buiten het veilige werkingsbereik komt, schakelt het GBS de stroomtoevoer naar de motor uit. Sommige GBS-systemen hebben ook een balansfunctie, die de lading tussen alle cellen in het pakket kan verdelen.
  • Een accu met een accumanagementsysteem kost doorgaans meer dan een accu zonder BMS. De meerprijs is het echter waard omdat een BMS de levensduur van het batterijpakket kan verlengen en schade kan voorkomen.
  • Een accu met een accumanagementsysteem gaat doorgaans langer mee dan een accu zonder BMS. Dit komt doordat het het systeem overladen of diepontlading voorkomt, wat kan leiden tot verminderde prestaties of een kapotte batterij.
  • De voordelen van een accumanagementsysteem zijn onder andere een langere levensduur van de accu, het voorkomen van schade. Het zorgt ervoor dat de elektrische fiets veilig en efficiĆ«nt werkt.
  • De nadelen van een accumanagementsysteem zijn de extra kosten en het feit dat het gewicht en complexiteit toevoegt aan de elektrische fiets. Deze nadelen wegen echter niet op tegen de voordelen van een BMS.

Een degelijk batterijbeheersysteem is zonder discussie belangrijk om lang en zonder probleem te kunnen fietsen met je fietsaccu. Houd er wel rekening mee dat een dergelijk systeem maar een deel van het verhaal is. Hoe je met je batterij omgaat speelt ook een grote rol. De manier waarop je je fietsbatterij oplaadt en hoe je de accu bewaart bij niet-gebruik zijn ook heel erg belangrijk om de levensduur ervan te verlengen.