Welk fietsslot moet je kiezen?

Je wilt natuurlijk niet dat je klassieke of elektrische fiets gestolen wordt. Je kan daarom maar best je fiets beschermen tegen diefstal. Door twee stevige sloten te gebruiken kom je al een heel eind. Er zijn heel wat verschillende types fietssloten op de markt. Welk fietsslot kan je best kiezen? Hoe maak je je fiets op de meest veilige manier vast? Je leest er hier meer over.

Soorten fietssloten

 • Kettingsloten bestaan uit een reeks metalen schakels die door een vergrendelingsmechanisme bij elkaar worden gehouden. Kettingsloten zijn sterk en kunnen rond zowel het frame als de wielen van een fiets worden gewikkeld voor extra veiligheid. Kettingsloten kunnen echter zwaar zijn en moeilijk te dragen.
 • U-sloten zijn gemaakt van twee metalen U-vormige stangen die met elkaar verbonden zijn door een dwarsbalk. U-sloten zijn sterk en bieden een goede bescherming voor een fiets. U-sloten kunnen echter moeilijk te dragen zijn en passen misschien niet op alle fietsen.
 • Vouwsloten zijn gemaakt van metalen schakels die in elkaar scharnieren. Vouwsloten kunnen worden opgevouwen zodat ze gemakkelijk kunnen worden meegenomen. Vouwsloten zijn niet zo sterk als ketting- of U-sloten, maar ze bieden een goede bescherming voor een fiets.
 • Kabelsloten zijn gemaakt van een lange metalen kabel die wordt beschermd door een coating van plastic of rubber. Kabelsloten zijn licht en gemakkelijk mee te nemen. Kabelsloten zijn echter niet zo sterk als ketting- of beugelsloten en bieden mogelijk niet voldoende bescherming voor een fiets.

Welk fietsslot kies je best?

 • Kabelsloten zijn voor een dief het makkelijkst te kraken. De metalen kabel kan gemakkelijk worden doorgesneden met een boutensnijder of ander gereedschap. Kabelsloten bieden weinig bescherming voor een fiets en moeten alleen worden gebruikt als aanvulling op een sterkere ketting of een beugelslot.
 • Ketting- en U-sloten zijn de moeilijkste sloten om open te breken. De metalen schakels in een kettingslot zijn zeer sterk en kunnen niet met een boutensnijder worden doorgeknipt. De metalen U-stangen in een U-slot zijn ook zeer sterk en bestand tegen openbreken. Zowel kettingsloten als U-sloten bieden een goede bescherming voor een fiets.

2Een ketting- en U-slot is de beste keuze. Het is nog beter om twee verschillende types fietssloten te gebruiken. Dat maakt het een pak moeilijker voor een dief om het gereedschap bij zich te dragen dat nodig is om beide sloten te kraken.


Hoe gebruik je een fietsslot?

 • Zet het frame en beide wielen van de fiets altijd vast aan een stevig object.
 • Gebruik een sterk kettingslot of U-slot om het frame en de wielen vast te zetten.
 • Zet, indien mogelijk, het frame en de wielen aan verschillende voorwerpen vast.
 • Gebruik een kabelslot in aanvulling op een ketting- of U-slot voor extra veiligheid.
 • Zet de fiets op slot in een goed verlichte ruimte en bij voorkeur op een plaats waar wel wat volk passeert.
 • Zorg ervoor dat de sloten niet vanaf de grond kunnen worden bereikt. Dat maakt het moeilijker om ze door te zagen

Enkele veelgemaakte fouten die mensen maken bij het op slot zetten van hun fiets vind je hieronder.

 • Het frame en beide wielen van de fiets niet vastzetten aan een stevig object. De fiets of e-bike kan dan gemakkelijk worden losgemaakt, opgetild en in een bestelwagen geladen. De fietsendieven nemen de gesloten fiets gewoon mee. Ze verwijderen daarna de sloten zonder pottenkijkers.
 • Een zwak en goedkoop kettingslot of U-slot gebruiken. Een ervaren dief met het juiste materiaal krijgt een minderwaardig slot snel open.
 • Geen tweede fietsslot gebruiken. Een extra slot berooft al veel mensen met kwade bedoelingen van hun enthousiasme om je fiets te stelen. Niet elke dief heeft verschillende soorten materiaal mee om verschillende soorten sloten open te breken. Twee sloten openbreken, dat kost dubbel zoveel tijd. En dus is er dubbel zoveel risico om op heterdaad betrapt te worden.
 • De fiets in een donkere ruimte op slot zetten.
 • De fiets afsluiten met sloten tegen de grond. Een dief kan een slot gemakkelijker openzagen of openbreken als het op de grond ligt. Een slot dat een halve meter in de lucht hangt vergt meer handigheid en tijd om open te breken.

Conclusie

3De beste manier om uw fiets tegen diefstal te beschermen is het gebruik van twee verschillende soorten sloten. Een sterk kettingslot of U-slot gebruik je om het frame en de wielen vast te zetten. Een kabelslot kan naast het ketting- of U-slot worden gebruikt voor extra beveiliging. Laat de fiets achter op een goed verlichte plaats en zorg dat de fietssloten niet tegen de grond komen.