Het Franse AddBike lanceert de U-Cargo

Ook in Frankrijk zijn elektrische fietsen een groot succes. De markt groeit gestaag, waarbij we het aandeel van de elektrische bakfiets of cargo bike zien stijgen. De Franse farbikant AddBike speelt in op de laatste tendensen in Frankrijk en lanceert met de U-Cargo een unieke e-bike waarmee je twee kinderen kan meenemen.

De fietsmarkt in Frankijk

Zoals elk jaar heeft Union Sport & Cycle in Frankrijk recentelijk de resultaten bekend gemaakt van haar Cycle Observatory: 2020 was een mijlpaal voor de fietsindustrie. De positieve dynamiek die reeds in het begin van het jaar op gang was gekomen, versnelde zich.

 • Het aantal mensen dat gebruik maakt van fietspaden is met 27% gestegen (cijfers Vélos & Territoire). Met name fietssubsidies en mobiliteitspremies in Frankrijk hebben deze groei helpen versnellen.
 • Maar de pandemie resulteerde ook in de sluiting van fabrieken tijdens de eerste insluitingsperiode en een daaruit voortvloeiende vertraging in de levering van bepaalde onderdelen met gevolgen voor de hele fietsindustrie wereldwijd.
 • De markt van de elektrische fietsen, en in het bijzonder bakfietsen, is booming: Nog steeds volgens het Cycle Observatory zijn er in 2020 meer dan een half miljoen e-bikes verkocht (wat neerkomt op een totaal van 1,5 miljoen fietsen). Steeds meer mensen hebben interesse om een elektrische fiets aan te kopen.
 • Een ander opmerkelijk gevolg van de pandemie was de opschorting van investeringen in R&D. Zo zijn er voor 2021 maar weinig echte innovaties aangekondigd op de fietsmarkt.

De AddBike U-Cargo

Ondanks dat er weinig nieuwe innovaties het daglicht zagen kwam de Franse fabrikant AddBike wel voor de dag met de U-Cargo. Dit is een elektrische bakfiets ontworpen om twee kinderen in alle veiligheid te vervoeren. In 2021 zal de U-Cargo 19% van de verkochte eenheden vertegenwoordigen, d.w.z. een stijging van het volume met 29%. Verwacht wordt dat de verkoop zal verdubbelen tot een miljoen eenheden in 2024.

Met 11.000 verkochte eenheden vertegenwoordigen elektrisch ondersteunde bakfietsen momenteel slechts 1% van de E-bike markt. Binnen dit segment is er wel een toename van 354% in volume. Als Frankrijk het voorbeeld van Duitsland volgt, momenteel de grootste Europese markt in termen van volume zal de groei van dit segment exponentieel zijn.

Motor, fietsbatterij en rijbereik

2De AddBike U-Cargo is uitgerust met een krachtige en betrouwbare elektrische motor die een krachtige trapondersteuning  van 80 Nm levert. Het is met dergelijk motorkoppel behoorlijk gemakkelijk om heuvels te beklimmen, zelfs met een zwaar geladen elektrische fiets!

De stevige batterij (17,5Ah – 36V – 630Wh) met Samsung-cellen maakt volgens de fabrikant een bereik van 70km mogelijk. Deze actieradius hangt af van heel wat factoren.

Frankrijk: woon-werk met fiets en e-bike

65% van de Franse werknemers zou graag overstappen op zachte mobiliteit om naar het werk te gaan. Dat is wat de eerste barometer van zachte mobiliteit aangeeft. De enquête werd uitgevoerd door Zenride, een bedrijf dat fietsen verhuurt.

De respondenten hadden het volgende profiel:

 • 72% woont in steden met meer dan 100.000 inwoners
 • 71% van hen heeft een reistijd van minder dan 30 minuten
 • 80% van hen woont op minder dan 15 km van hun werk.

Twee belangrijkste hoofdredenen om voor het woon-werkverkeer over te schakelen op zachte mobiliteit zoals fietsen en e-bikes:

 • Groener reizen en meer sport te beoefenen, gezondheid (43%),
 • Het milieueffect, met minder vervuiling (37%).

Ouders: bakfiets met veilig zijn

Veiligheid voor alles: voor gezinnen is het gebruik van een bakfiets om kinderen af te zetten bij de crèche, kinderoppas of school voordat ze naar het werk gaan is een zeer goede oplossing. Maar de veiligheid van de kinderen moet worden gegarandeerd.

 • Dat is waarom AddBike zijn fiets heeft ontwikkeld op basis van de verwachtingen van de gebruikers. De veiligheid van de kinderen staat uiteraard bovenaan het lijstje van de ouders. Zo is aan de achterzijde van de middenstaart een echte beschermingscabine aangebracht.
 • De U-Cargo is bekleed met textiel en beschermt de voeten en het bovenlichaam van kinderen. De toegang kan alleen worden geopend vanaf de stoepzijde en van buitenaf, zodat kinderen er niet midden in de rit uit kunnen stappen.

Ook voor cargovervoer

In Europese steden wordt de helft van alle gemotoriseerde verplaatsingen van en naar het werk per fiets afgelegd. In Europese steden zou de helft van alle gemotoriseerde ritten voor het vervoer van ladingen per fiets kunnen worden afgelegd,” berekende Karl Reiter, coördinator van het project Cyclelogistics, al in 2014 uit. Hierbij is rekening gehouden met ritten van minder dan 7 kilometer met minder dan 200 kg aan boord van de elektrische (bak)fiets.

3De Switch2Carry-functie is met dit in gedachten ontwikkeld voor het vervoer van ladingen in de stad. De Switch2Carry-functie werd toegevoegd aan de U-Cargo. Dit maakt het snel en gemakkelijk om het kinderzitje om te bouwen tot een grote opbergruimte van 100 liter of 80 kilogram. Om verder te kunnen rijden met een e-bike is het belangrijk om geen nutteloos extra gewicht mee te zeulen.

Ouders kunnen hun kinderen op school afzetten, naar hun werk gaan naar school, naar het werk en boodschappen doen met dezelfde bakfiets, waardoor het nog makkelijker wordt om te pendelen!

Lyon: regio van fietsproducten

De oprichting van AddBike in Lyon was geen toeval: de regio Auvergne-Rhône-Alpes is de belangrijkste fiets producerende regio van Frankrijk. Het heeft ongeveer veertig bedrijven die zich volledig toeleggen op fietsen (waarvan 71% microbedrijven) op een totaal van 207 in Frankrijk, Dit komt overeenkomt met 432 banen in de economische sector fietsen. Dit betekent een stijging met 15% in vijf jaar tijd.

Fietsen: meer dan een vrijetijdsbesteding

Fietsen is niet langer alleen een vrijetijdsbesteding, het is een echt instrument geworden voor mobiliteit. De afgelopen twee jaar is er een duidelijke versnelling geweest van de economische activiteit in alle beroepen in de sector, maar we moeten af van de de spreiding van ondernemingen”, analyseren Anne-Sophie Caistiker en Renaud Colin, medeoprichters van het oprichters van de MAD Cluster, Actieve en Duurzame Mobiliteit.

De MAD-cluster, die minder dan een jaar geleden in Lyon werd opgericht, verenigt nu al een zestigtal bedrijven in de fiets- en zachte mobiliteitssector.  Ze denken na over projecten die een antwoord bieden op de gemeenschappelijke problemen van de sector. Een van hun hun doel is de fietsindustrie in Auvergne-Rhône te herindustrialiseren.

Over AddBike

 • AddBike, opgericht in 2015, is een Frans bedrijf dat zich richt op het ontwerpen, produceren en op de markt brengen van en producten die de fietsmobiliteit voor iedereen bevorderen.
 • Het eerste product was de AddBike+:  een tweewieler systeem dat aan de voorkant van een traditionele fiets wordt bevestigd, op de voorvork in plaats van op het originele wiel.
 • Hiermee kan elke fiets worden omgetoverd tot een handige, stedelijke scooter . Met andere woorden, het is een “augmented bicycle” concept. In 2020 werden meer dan 500 eenheden verkocht, een stijging van 60% ten opzichte van het jaar daarvoor.
 • Dit eerste product geeft de Franse start-up een unieke positionering aangezien de gepatenteerde set de referentie is geworden voor dit type accessoire in Europa!
 • Na te hebben geluisterd naar de behoeften van haar klanten op het gebied van vervoer en de huidige stedelijke problemen, lanceert AddBike een nieuw product: de U-Cargo. Het is een compacte 20-inch elektrisch ondersteunde fiets. Niet langer dan een normale fiets, maar met  het laadvermogen van een bakfiets en die het vervoer van 2 kinderen toelaat.
 • Deze elektrische bakfiets is volgens de fabrikant het perfecte antwoord op de dagelijkse behoeften en milieuzorgen van een gezin met 1 of 2 kinderen, of de ouders nu beginnende of ervaren fietsers zijn.

Bron en foto’s: Add-bike.com