The bike project in Brussel

Terwijl de auto jarenlang het favoriete vervoermiddel is geweest voor leveringen en woon-werkverkeer in Brussel, is het aantal fietsers sinds het begin van de gezondheidscrisis aanzienlijk toegenomen. Veel pendelaars, of ze nu in Brussel wonen of niet, kiezen tegenwoordig voor niet-gemotoriseerd vervoer om naar hun werk te gaan en voor hun dagelijkse woon-werkverkeer.

Bedrijven zijn zich ook bewust van de noodzaak van een verandering in mobiliteit, maar weten niet altijd hoe ze een plan moeten implementeren dat fietsen voor hun werknemers omvat.

Om hen te helpen, biedt The Bike Project gratis en gepersonaliseerde ondersteuning door Pro Velo experts en gefinancierd door Leefmilieu Brussel om een duurzame fietscultuur te creëren binnen de Brusselse bedrijven.

Het Fietsproject in cijfers

De resultaten van de vorige edities tonen aan dat het project een succes is: niet minder dan 84% van de deelnemende werknemers zegt de fiets te zullen blijven gebruiken voor hun verplaatsingen!

De afgelopen jaren hebben 78 Brusselse bedrijven met meer dan 50.000 werknemers aan het project deelgenomen.

  • 41 bedrijven hebben hun fietsplan ook na het project voortgezet.
  • Er zijn 1133 nieuwe fietsparkeerplaatsen gecreëerd.
  • Van de 1352 werknemers die een fiets testten, koos 60% voor een elektrische fiets.

Nieuwe bedrijven sluiten zich bij het project aan

Gezien het succes van het project willen veel Brusselse bedrijven de uitdaging van nieuwe mobiliteit voor hun werknemers graag aangaan. In 2022 sluiten de Federatie Wallonië-Brussel, Touring en de Iris Sud-ziekenhuizen zich aan bij The Bike Project!

In 2022 ligt de nadruk op KMO’s

Nieuw dit jaar is dat KMO’s in Brussel kunnen profiteren van de steun van The Bike Project. Bedrijven met minder dan 100 werknemers kunnen zich nog aanmelden.

De steun voor kleine en middelgrote ondernemingen blijft volledig gratis. Het omvat ook de mogelijkheid om een fiets naar keuze te testen (klassiek, elektrisch, vouwfiets, speed pedelec of bakfiets). Het project biedt ook :

  • Een audit van het bestaande fietsbeleid en de bestaande fietsinfrastructuur;
  • Theoretische en praktische opleiding voor veilig fietsen in Brussel
  • Een gepersonaliseerd actieplan op basis van verschillende assen: belastingen, infrastructuur, bewustmaking van de werknemers, enzovoort.
  • Een evaluatie na 6 maanden van deelname.

Bron: Provelo.org