Architecture Masterprize 2022 voor Theunisbrug

De Theunisbrug, die Merksem met Deurne verbindt, is gekend bij gebruikers van fietsen en e-bikes. Deze brug heeft de prestigieuze Architecture MasterPrize voor 2022 gewonnen. In opdracht van De Vlaamse Waterweg ontwierp architectuurstudio ZJA in samenwerking met Arcadis, Sweco en OKRA Landschapsarchitecten de nieuwe Theunisbrug over het Albertkanaal.

Een stalen brug in drie delen, met een verhoogde doorvaarthoogte, brengt fietsers, auto’s en trams aangenaam en veilig naar de overkant als langs een boulevard.

Met zijn donkere pijlers, schitterende witte torens met een open structuur en zorgvuldige detaillering is de nieuwe brug een opvallende verschijning in het stedelijke landschap van Antwerpen. De Theunisbrug won de prijs in de categorie ‘Infrastructuur’. De Architecture MasterPrize, een internationale Amerikaanse architectuurprijs, wordt beschouwd als een toonaangevende prijs in de architectuur.

Elegante blikvanger over het Albertkanaal

De nieuwe Theunisbrug bestaat eigenlijk uit drie stalen bruggen naast elkaar – twee verkeersbruggen en een trambrug in het midden – waartussen het daglicht vrij spel heeft. De brug valt op door zijn donkere onderbouw en zijn witte, open bovenbouw.

2
Photo credit: ZJA

Ralph Kieft, architect en partner bij ZJA, zegt: “Wij zijn bijzonder trots op deze prestigieuze prijs voor de Theunisbrug. De V-vormige, naar boven gevouwen kolommen van de constructie zijn karakteristiek aanwezig boven pijlers die doen denken aan brugtorens of havenkranen. Het silhouet van de V-vorm is asymmetrisch en dynamisch.

Brede voet- en fietspaden hangen als balkons aan de buitenzijden van de brug, waardoor fietsers en voetgangers het beste uitzicht hebben op het Albertkanaal en zijn omgeving.

De open vorm van de iconische torens draagt bij aan het effect, terwijl de ruimte onder de brug veel aantrekkelijker en gastvrijer is geworden.”

Aangenaam vertoeven onder de brug

De kanaaloevers en de doorgang onder de brug hebben een metamorfose ondergaan, met als resultaat een veilige en aangename stedelijke ruimte. Door de introductie van houten zitjes, groen en goede verlichting onder en naast de brug is een veilige, plezierige plek ontstaan waar je op een bankje kunt zitten en kunt genieten van het water en de voorbijvarende schepen. Daarmee is de nieuwe Theunisbrug niet alleen een verbetering voor de scheepvaart, maar ook voor de gebruikers en de omgeving. Het is een vloeiende verbinding met een opvallende uitstraling die de toon zet voor verdere stedelijke ontwikkeling en herinrichting van het gebied.

Verhoogde doorvaarthoogte en verbreding van het Albertkanaal

De nieuwe Theunisbrug is niet alleen een aantrekkelijke verbinding tussen de tegenoverliggende oevers van het Albertkanaal, maar heeft ook een grotere doorvaarthoogte. Het Albertkanaal is met bijna veertig miljoen ton goederen per jaar de belangrijkste waterweg van Vlaanderen. Vooral het containervervoer is de laatste jaren sterk gegroeid, maar de geringe doorvaarthoogte van de oude Theunisbrug en het feit dat het Albertkanaal hier op zijn smalst is, zorgden voor een knelpunt. De nieuwe Theunisbrug heeft een doorvaarthoogte van 9,10 meter en het kanaal is verbreed tot 63 meter breed. Binnenvaartschepen kunnen nu veilig passeren, zelfs met containers van vier hoog.

Bron: Newswire – Photo credit: ZJA