Kan een elektrische fiets tegen water?

Water en elektriciteit zijn niet altijd het beste huwelijk. De vraag ‘Kan een elektrische fiets tegen water’? is dan een logische gedachte. Bij een elektrische fiets zijn er heel wat elektrische onderdelen. De batterij, de elektromotor, het fietsdisplay, sensoren en andere elektronische componenten.

Je moet daarom bij een elektrische fiets extra aandacht besteden aan de factor water.  Eerst en vooral het goede nieuws: je mag met een elektrische fiets in de regen rijden. Dat betekent echter niet dat water altijd de beste vriend is van je e-bike.

Kan een elektrische fiets tegen water?

Een elektrische fiets kan tegen een beperkte hoeveelheid water. De motor, de batterij en de fietscomputer zijn waterbestendig. Vermijd wel overvloedige stortregen en reiniging met een hogedrukspuit.

Elektrische fietsen zijn waterbestendig

Elektrische fietsen zijn waterbestendig. Dat betekent dat je ze kan gebruiken bij matige regen. De kwetsbare onderdelen zijn goed beschermd. Als je elektromotor of batterij aan de buitenzijde nat wordt is dat niet het einde van de wereld. Je gebruikt ook wel eens je smartphone terwijl het regent dus dat kan geen kwaad. Waterbestendig betekent dat het heel moeilijk is voor water om binnen te dringen. Het is echter geen garantie dat het niet kan binnendringen.

Elektrische fietsen zijn niet waterdicht. Waterdicht betekent dat er geen water in of uit kan. Je kan dus je elektromotor of batterij niet onderdompelen in het water zonder dat er vocht in die onderdelen terecht komt.

Er zijn vier omstandigheden waarbij je e-bike mogelijk met overvloedig water in aanraking komt:

Rijden in de regen

  • Zoals aangegeven mag je met een e-bike rijden in de regen. Fabrikanten raden toch aan om overvloedige regenval en langdurige regenbuien zoveel mogelijk te vermijden. Op termijn kunnen ze leiden tot condensatie en schade aan de elektrische uitrusting.
  • Het is dus niet zo dat je een gewone regenbui absoluut moet vermijden. Je elektrische fiets kan tegen water, is daarop voorzien en zal geen dienst weigeren. Maar wees toch voorzichtig. De elektrische componenten zijn waterbestendig maar niet waterdicht.

Fietsenrek op de auto of camper

  • Het is leuk en handig om je elektrische fiets altijd bij de hand te hebben. Daarom zie je meer en meer recreatieve fietsers die hun favoriete vervoermiddel meenemen achteraan op de auto of op de camper.  Als je dan terechtkomt in een flinke regenbui krijg je elektrische fiets heel wat te verduren.
  • Naast de directe regenval krijg je ook nog het opspattende water van de baan. Zet je je elektrische fiets achteraan op de auto of de camper? Zorg dan voor een waterdichte hoes zodat je fietsen onder alle omstandigheden beschermd zijn. Ben je op de baan met de mobilhome of camper? Heb je een model met een grote bergruimte of garage dan is het aan te raden om de fietsen daar in te zetten.

Diepe plassen na regenweer

Kan een elektrische fiets tegen water?Na regen komt zonneschijn. Niets zo heerlijk als fietsen  in het zonnetje na een flinke regenbui. Maar ook dan moet je nog opletten met je elektrische fiets. Vermijd om door diepe plassen te rijden.  Als je met een flinke snelheid door een diepe plas gaat krijg je gegarandeerd een hoop opspattend water.

Afhankelijk van de plaatsing van de elektrische componenten kunnen deze met het water in contact komen. Denk bijvoorbeeld aan de middenmotor die geplaatst is ter hoogte van de trapas. Dat is behoorlijk laag en je kan je zeker voorstellen dat opspattend water deze middenmotor gemakkelijk kan bereiken.

Grondige poetsbeurt van de e-bike

  • Je wil jarenlang genieten van je elektrische fiets. Regelmatig en goed onderhoud is dan belangrijk. Je fiets reinigen behoort daar ook toe. Met een gewone klassieke fiets kan je wel eens de hogedrukspuit bovenhalen of eens goed poetsen met een overvloed aan water.
  • Bij een e-bike is het oppassen geblazen. Je elektrische fiets kan dan wel tegen water, maar in beperkte mate. Je wilt absoluut vermijden dat er teveel water terechtkomt op de elektromotor of een andere elektronische component. Wees dus voorzichtig als je je elektrische fiets grondig wil reinigen.
  • Zorg dat de motor, de batterij, het display en andere elementen niet in contact komen met overvloedig water. Let op met een hogedrukspuit of een tuinslang. Reinig je je fiets gewoon met een emmer en een spons? Zorg er voor dat je niet teveel water gebruikt in de buurt van de elektronica.