De toekomst van de elektrische fiets

Elektrische fietsen bestaan nog niet zo lang. De eerste in reeds gemaakte exemplaren kwamen op de markt aan het begin van de 21ste eeuw. Toch stellen we vast dat er in de fabricage van elektrische fietsen al een echte evolutie is. Niet alleen de batterijen worden beter. Ook in de modellen zijn er enorm veel variaties. Dat heeft ook te maken met het feit dat meer en meer mensen de elektrische fiets en de voordelen ervan ontdekken.

De eerste elektrische fietsen

Een 10-tal jaar geleden werden elektrische fietsen nog geassocieerd met senioren en mensen die moeilijk met een gewone fiets konden fietsen. Voor deze groep is elektrisch fietsen een stuk gemakkelijker omdat de motor altijd de nodige trapondersteuning heeft. De eerste fietsen die werden uitgerust met een elektromotor waren dan ook vrij klassieke fietsen qua model.

Ook op dat moment was er al wat heel wat te zeggen voor elektrische fietsen. Dat gaf immers de kans aan mensen die wat minder mobiel waren en over minder goede conditie beschikten om toch fit te blijven. Het helpt uiteraard veel als je een extra steuntje krijgt als je bergop moet of tegen de wind in fietst.

Iedereen elektrisch

Ondertussen heeft zowat iedereen de elektrische fiets ontdekt. Ook mensen met een goede conditie vallen voor de voordelen ervan. De fietsen van de toekomst zijn ongetwijfeld elektrisch.

1 – Woon-werkverkeer

Je woon-werkverkeer doen met een elektrische fiets wint steeds meer aan populariteit. Veel mensen zijn met de fiets zelfs sneller op het werk dan wanneer ze de wagen zouden nemen.  Ze vermijden daarbij nog file- en parkeerstress.

  • Wie wil kan zijn fiets laten verzekeren tegen alle belangrijke risico’s.
  • Leasingmaatschappijen bieden nu ook de mogelijkheid aan om fietsen te leasen.

We zien dat ook de overheid meer investeert in infrastructuur voor woon-werkverkeer. Dit door het verbeteren van de fietsinfrastructuur en door het aanleggen van zogenaamde fietsostrades of fietssnelwegen.

2 – Dagelijks gebruik

Ook voor dagelijks gebruik is de elektrische fiets in opmars. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen of om de kinderen naar school te brengen. Fabrikanten spelen daar handig op in. Ze brengen andere modellen elektrische fietsen op de markt voor een nieuw type gebruikers. Zo zie je nu ook elektrische bakfietsen en fietsen die voorzien zijn van een of meerdere kinderstoeltjes

3 – Sportief gebruik

Ook bij sportieve fietsers is het geen taboe meer om je fiets uit te rusten met een extra motor. Zowel racefietsen als mountainbikes worden daarbij voorzien van een elektromotor.

4 – Meer fietstoerisme

Ook voor recreatief gebruik en fietstochten kiezen meer en meer gebruikers voor een elektrisch exemplaar. Populaire fietsprovincies zoals West-Vlaanderen en Limburg creëren nieuwe fietsknooppunten en fietsroutes. Ze voorzien ze van duidelijke wegwijzers,  zitbanken en picknickplaatsen. Dit draagt ook bij tot het succes van het fietstoerisme in eigen land. Wist je bijvoorbeeld dat de Limburgse fietsroute ‘Fietsen door het water’ op nauwelijks vier  jaar tijd meer dan één miljoen keer werd gebruikt.

5 – Bijna iedereen kan weer fietsen

Ook mensen met een mindere gezondheid of conditie gaan weer fietsen. Ze maken handig gebruik van de trapondersteuning waardoor een ontspannen fietstocht weer mogelijk wordt. Mannen die moeite hebben met een hoge opstap kiezen een elektrische fiets voor dames.

En de toekomst?

De toekomst ziet er goed uit voor de elektrische fiets. Eerst en vooral is fietsen gezond. De fiets nemen is veel beter voor het klimaat dan de auto. We mogen er vanuit gaan dat er de komende jaren nog heel wat maatregelen zullen genomen worden om het elektrisch fietsen te bevorderen. De fietsen van de toekomst zullen daarom uitgerust zijn met een batterij en elektromotor.

Dat de markt van de elektrische fietsen stijgt is ook goed voor de consument. Als de fabrikanten meer fietsen kunnen maken vermindert hun kostprijs per exemplaar. Daarmee kan de prijs van een elektrische fiets op termijn ook dalen.

Daarnaast komt er ook een steeds grotere tweedehandsmarkt voor elektrische fietsen. Ben je je fiets beu of wil je upgraden naar een ander model? Aangezien er heel wat vraag is naar occasie fietsen is het niet zo moeilijk om je fiets voor een goede prijs te verkopen.