Ombouwset elektrische fiets

Een elektrische fiets is een flinke investering.  Je kan met een ombouwset elektrische fiets aan de slag gaan of een kant-en-klare e-bike kopen. We zijn heel wat redenen te bedenken waarom je een dergelijke fiets zou willen. De elektrische fiets heeft onmiskenbaar heel wat voordelen.  Dat is ook de reden dat er zoveel vraag is naar dit type van fietsen.

Maar wat als de elektrische fiets niet in je budget past? Als je eigenlijk al een goede fiets hebt kan je zeker overwegen om te kiezen voor een zogenaamde Ombouwset elektrische fiets.

Wat kost een ombouwset elektrische fiets?

  • Er zijn heel wat verschillende zelfbouw kits op de markt. Prijzen starten vanaf een 300 à 400 Euro. Voor de duurdere systemen met middenmotor gaat dit tot ongeveer 900 Euro.
  • Je hoort wel eens de opmerking dat je geen 900 Euro moet betalen voor een ombouwset elektrische fiets als je voor die prijs al een volledige elektrische fiets kan kopen. Die vergelijking gaat echter niet helemaal op. Je vergelijkt dan appels met peren. We gaan ervan uit dat je al een degelijke klassieke fiets hebt. Als je die dan extra kan uitrusten met een elektrisch systeem krijg je een totaalplaatje dat een stuk beter zal zijn dan de goedkoopste instapmodellen e-bikes.
  • Je kan een flinke besparing doen door online een zefbouwkit te kopen en zelf aan de slag te gaan met het ombouwen van je gewone fiets tot een e-bike.

Soorten sets

  • Net zoals er heel wat verschillende soorten elektrische fietsen zijn heb je ook verschillende zelfbouw kits. De meest voorkomende en meest betaalbare setjes hebben een elektromotor in het voorwiel. Dat betekent dus dat je de kit koopt met een volledig voorwiel zonder band. Je vervangt dan je oude voorwiel door dit nieuwe wiel.
  • Je kan ervoor opteren om meteen een volledige set te kopen. Je kan alle onderdelen ook zelf los kopen. Deze laatste oplossing is de goedkoopste omdat je dan voor  elke component op zoek kan gaan naar de meest voordelige oplossing. Nadeel is wel dat het je heel wat tijd kost en dat je niet altijd zeker bent dat alle deelcomponenten  100% compatibel zijn met elkaar.
  • Dat is meteen het grote voordeel van een complete ombouwset elektrische fiets. Je spaart heel wat tijd uit omdat je geen websites moet afschuimen op zoek naar de juiste componenten. Je bent ook meteen zeker dat alle zaken in de set compatibel zijn met elkaar. Een extra troef om te kiezen voor een complete set: je krijgt er meteen een handleiding bij met uitgebreide montage-instructies.

Handige Harry

  • Als je echt twee linkerhanden hebt laat je de montage van de zelf kit beter over aan een vakman of familielid met wat meer kennis van zaken. Maar wees gerust, je moet niet superhandig zijn om zelf een fiets om te bouwen tot een elektrische fiets. Zeker wanneer je kiest voor een pakket met een voorwielmotor.
  • De duurdere pakketten met middenmotor zijn moeilijker te monteren. Daarvoor heb je toch al wat meer technische kennis en materiaal nodig. Bij elke set wordt er trouwens een uitgebreide handleiding geleverd. Je kan ook op het internet heel wat informatie en filmpjes vinden hoe je het geheel kan monteren

Welke onderdelen heb je nodig?

ombouwset elektrische fiets“Om van een gewone fiets een elektrische fiets te maken heb je onderstaande onderdelen nodig. Je kan alles apart online kopen maar het gaat een stuk vlotter als je meteen een volledige ombouwset elektrische fiets in één pakket bestelt.”


  • elektromotor:  zoals reeds aangegeven gaat het meestal om een motor ingebouwd in de naaf van het voorwiel. In dat geval wordt het wiel, zonder fietsband, gewoon meegeleverd.
  • sensor en boordcomputer met bedieningspaneel om de motor aan te sturen
  • batterij die zorgt voor voeding voor de elektromotor
  • aangepaste handremhendel: het is de bedoeling dat je elektromotor afslaat wanneer je gaat remmen. Om hiertoe het signaal te geven is het nodig dat je aangepaste handremhendels plaatst.
  • klein materiaal, bevestigingsmateriaal en bedrading