Je fiets onderhouden? Kijk dit zeker na!

Als je een fiets hebt dan is het vooral belangrijk dat die comfortabel en veilig rijdt. Je fiets onderhouden is daarom essentieel. Dat geldt zowel voor een gewone fiets als een elektrische fiets. Het is een goed idee om regelmatig eens je fiets te controleren. Het duurt niet lang en het zal het comfort en vooral de rijveiligheid verhogen.

Heeft je fiets of elektrische fiets momenteel onderhoud nodig ? Dat kom te snel te weten als je onderstaande 5 zaken nakijkt.

1 – Fiets onderhouden: de remmen

We stellen graag de veiligheid voorop. Het belangrijkste onderdeel van de fiets zijn dan de remmen. Zowel voor jezelf als voor de andere weggebruikers. We hoeven je niet uit te leggen dat tijdig kunnen remmen absoluut noodzakelijk is.

  • Controleer regelmatig je remmen door ze dicht te knijpen en dan de fiets vooruit te rollen. Als je remmen voldoende grip hebben zullen je wielen niet doordraaien. Het wiel moet volledig blokkeren. Als het doorslipt wijst dat erop dat je remmen niet meer in goede staat zijn.
  • Heb je een fiets met remblokken die remmen op de velg? Kijk dan na of deze blokjes mooi recht op de velgen staan. Ze mogen ook de band niet raken.
  • Trek de remhendels aan om te checken of je remkabels nog goed vast zitten. Als de remhendels het stuur raken wanneer je ze stevig aantrekt zit je met een losse remkabel.
  • Kijk na of de remkabels zelf er nog goed uitzien. Als deze gerafeld zijn dan zijn ze aan vervanging toe.

2 – Fiets onderhouden: de banden

Naast de remmen zijn de banden van vitaal belang voor de veiligheid. Je banden zijn het enige onderdeel van je fiets dat effectief contact maakt met de weg. Het gewicht van de fiets komt dus volledig op de banden terecht. Daarom is het belangrijk dat de druk in je banden altijd optimaal is.

  • De juiste bandendruk wordt aangegeven door de fabrikant van de banden. Hij zal daarbij een minimum- en maximumdruk opgeven. Zorg dat je zeker binnen deze marges blijft.
  • Een band die te zacht is maakt te veel contact met de weg. Daardoor krijg je meer wrijving. Het wordt lastiger om te trappen. Als je met een elektrische fiets rijdt moet de elektromotor ook meer werken en verbruik je dus meer stroom.
  • Een te lage bandenspanning is niet goed voor de stabiliteit van de fiets.  Zeker in bochten kan je dan problemen krijgen.
  • Een te hard opgeblazen band maakt weinig contact met de weg. Dit is een pak minder comfortabel. Je fiets rijdt daardoor veel harder. Sportieve rijders kiezen nogal eens voor een hoge bandendruk. Minder wrijving betekent immers ook dat je gemakkelijker meer snelheid kan halen met minder inspanning.
  • Vergeet tot slot ook niet om je banden aan een visuele controle te onderwerpen. Kijk daarbij of er geen tekenen zijn van scheuren of slijtage.

3 – Fiets onderhouden: de wielen

Als je je fiets een onderhoud wil geven is het belangrijk om naast de remmen ook de wielen grondig onder de loep neemt.

  • Check of je wielen regelmatig draaien. Hef je fiets op en laat het wiel ronddraaien. Je wiel mag niet van links naar rechts bewegen. Is dat wel het geval dan is het nodig dat je je wiel opnieuw goed vastdraait.
  • Onderwerp ook de velgen aan een inspectie. Zie je geen deuken of beschadigingen aan één van de velgen? Dat kan dikwijls het gevolg zijn van een botsing, valpartij of het nemen van een iets te hoge dorpel.
  • Kijk tenslotte ook nog eens de spaken na. De spaken brengen de druk van de fiets over naar de velgen en banden. Ze hebben dus een heel belangrijke functie. Een beschadigde spaak moet je zo snel mogelijk laten vervangen.

4 – Fiets onderhouden: het stuur

  • Om goed te kunnen manoeuvreren met je fiets is een goede afstelling van het stuur belangrijk. Het is belangrijk dat je stuur goed uitgelijnd is met het voorwiel. Op die manier kan je snel en gecontroleerd naar links en rechts uitwijken als het nodig zou zijn.
  • Om de hoogte van het stuur is belangrijk. En stuur dat qua hoogte goed is afgeregeld zorgt ervoor dat je comfortabeler en veiliger rijdt.
  • Check ook of de voorvork stevig aan de stuurpen is bevestigd.

5 – Fiets onderhouden: de ketting

De grote meerderheid van de fietsen is nog altijd uitgerust met een klassieke ketting.  Nog altijd hoor je in het verkeer piepende en krakende kettingen. Dat is bepaald is niet bevorderlijk voor het rijcomfort.

  • Een ketting die niet goed gesmeerd is piept en kraakt. Dat is een duidelijk signaal dan het tijd is voor onderhoud van je fiets.
  • Een droge ketting riskeert van vast te komen zitten. Hij kan ook van de tandwielen afspringen. Dat is iets wat je absoluut wil vermijden.
  • Smeer regelmatig de ketting en begin daarbij met een goede ontvetter. Daarmee reinig je de ketting en verwijder je opgehoopt vuil. Daarna kan je opnieuw smeervet aanbrengen.

Fiets onderhouden: verlichting  en reflectoren

fiets onderhoudenJe fiets onderhouden en zorgen dat je fiets comfortabel en veilig is, dat is één zaak. Ervoor zorgen dat je goed gezien wordt in het verkeer is nog een andere. We zien helaas heel wat fietsers met slecht werkende verlichting en donkere kledij. Vooral tijdens de wintermaanden is dat een echt probleem. Te veel fietsers rijden met een kapotte verlichting. Ze zijn zich vaak niet bewust van de enorme risico’s die dat met zicht meebrengt. Kijk daarom zeer regelmatig de verlichting van je fiets na.

  • Heb je een verlichting die werkt op batterijtjes?  Zorg dan dat je zeker altijd reservebatterijen bij de hand hebt. Bij veel elektrische fietsen werkt de verlichting gewoon op de accu. Het probleem van de lege batterij speelt dan minder. Check toch ook regelmatig het voor en achterlicht.
  • Kijk ook na of alle reflectoren nog aanwezig zijn en of ze niet beschadigd zijn.
  • Reinig ook de reflectoren en verlichting van je fiets regelmatig.