Drukte op de fietspaden

Als je op zoek gaat naar een elektrische fiets en als je onze website er eens op naleest zie je meteen dat er heel wat soorten elektrische fietsen bestaan. Vooraleer de elektrische fiets aan zijn opmars begon was het vrij simpel. Je had alleen maar gewone standaardfietsen en iedereen reed dus ongeveer aan dezelfde snelheid. Met een betere fysieke conditie kon je sneller rijden dan wie wat minder in vorm was. Meer en meer mensen kopen een elektrische fiets waardoor het aandeel ervan in het verkeer sterk toeneemt.

De elektrische fiets heeft veel veranderd. De dynamiek op het fietspad is nu helemaal anders.

Je kan nu met veel minder inspanning toch een pak sneller rijden. Gewone elektrische fietsen gaan tot 25 km/h, een Speed pedelec zelfs tot 45 km/h.  Er is niet alleen dat verschil in snelheid. De doorbraak van de elektrische fiets heeft ook een aantal concepten opnieuw in de kijker gezet. De traditionele verouderde bakfiets heeft nu een elektrische variant. Die is nu weer helemaal hip en cool.

Fietsen in harmonie?

Het is mooi. Minder auto’s op de baan en allemaal gezonde transportmiddelen die mooi naast elkaar en in harmonie de fietspaden gebruiken. In harmonie? Zeker niet altijd. Het klassieke fietspad begint inderdaad meer en meer een bron van ergernis te worden voor veel fietsers.

  • Meer en meer fietsers verplaatsen zich aan zeer uiteenlopende snelheden. Met een elektrische fiets rijd je nu eenmaal een heel stuk sneller dan met een gewone klassieke fiets.
  • Bakfietsen  zijn een stuk breder en langer dan een gewone fiets. Ze zijn daarbij ook minder wendbaar.

Al deze verschillende soorten van fietsen verplaatsen zich samen op hetzelfde stuk weg. Dat maakt het niet altijd gemakkelijk. Zeker op een klassiek fietspad. Hoffelijkheid in het verkeer kan daarbij al een heel stuk helpen, maar we kennen het allemaal. Druk, druk, druk. Fietsers die zich haasten om met de Speed Pedelec op tijd op het werk te zijn, gejaagde ouders die snel met de bakfiets de kinderen naar school brengen,…  het zorgt bepaald niet voor een ontspannen sfeer op het fietspad.

Aangepaste fietsinfrastructuur

2In steden en gemeenten is hier niet altijd een gemakkelijke oplossing voor te vinden. Op invalswegen en in meer open gebieden zijn er meer mogelijkheden. Er worden meer en meer fietssnelwegen aangelegd en extra voorzieningen voor fietsers. Hierbij wordt in veel gevallen wel rekening gehouden met de nieuwe realiteit van het fietsen. Zo zijn bijvoorbeeld  fietssnelwegen breder zodat het toch een stuk gemakkelijker wordt om elkaar in te halen.