Buitenland: elektrische deelfietsen in Madrid

Meer en meer steden willen op termijn klimaatneutraal worden. De elektrische fiets kan een belangrijke rol spelen in de toekomst van de stedelijke mobiliteit. Daarom gaan meer en meer stadsbesturen een samenwerking aan met private bedrijven om het gebruik van de e-bike in  de stedelijke omgeving te stimuleren. We zien dat in België, maar ook in andere landen. Madrid bijvoorbeeld zet in op elektrische deelfietsen die je gemakkelijk met een app kan vinden, reserveren en betalen. Je kan met de app zelfs het niveau van de fietsbatterij nakijken.

Bird Global, een leider in milieuvriendelijk elektrisch vervoer, kondigde vandaag Europa’s eerste gezamenlijke privaat-publieke fietsdeelintegratie aan in de hoofdstad van Spanje, Madrid, tussen Bird en het Gemeentelijk Vervoerbedrijf van Madrid (EMT).

“Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf van Madrid loopt voorop in het brengen van duurzamere mobiliteitsoplossingen voor inwoners en bezoekers, en Bird is vastbesloten alles te doen wat we kunnen om hen te ondersteunen”

“Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf van Madrid loopt voorop in het brengen van duurzamere mobiliteitsoplossingen voor bewoners en bezoekers, en Bird is vastbesloten om alles te doen wat we kunnen om hen te ondersteunen”, zegt Brian Buccella, Bird’s Senior Vice President of Global Policy. “Deze innovatieve gezamenlijke bikeshare-integratie is een perfect voorbeeld van hoe steden en vervoersaanbieders hand in hand kunnen werken om de mobiliteit voor iedereen te verbeteren en tegelijkertijd de modal shift naar milieuvriendelijk vervoer te stimuleren.”

De aankondiging volgt op de 1 miljard euro investering van de stad in EMT geïntroduceerd door burgemeester José Luis Martínez-Almeida eerder dit jaar.

Door de samenwerking zijn Bird’s gedeelde e-bikes nu geïntegreerd in Madrid’s Mobility 360 transit app en is de BiciMAD, het systeem van elektrische deelfietsen, nu beschikbaar via de Bird’s app.

Door een betere zichtbaarheid en toegang tot zowel BiciMAD als Bird’s e-bikes te bieden, wil de integratie EMT helpen om een koolstofvrij bedrijf te worden met een duurzaam energiemodel, terwijl het een grotere modal shift stimuleert van vervuilende auto’s met interne verbrandingsmotoren in de stad.

Zo huur je een e-bike in Madrid

Om toegang te krijgen tot BiciMAD fietsen, tikken fietsers gewoon op de duidelijk gemarkeerde fietspictogrammen op de Bird servicekaart. Elk pictogram geeft een BiciMAD station en het aantal beschikbare fietsen op elk. Eenmaal getikt, zullen fietsers onmiddellijk verbinding maken met BiciMAD waar verhuur kan worden gestart in een kwestie van momenten. Bovendien zijn Bird Bikes nu ook toegankelijk in Madrid’s Mobility 360 transit app naast BiciMAD en BiciMAD Go voertuigen. De locatie en het batterijniveau van Bird Bikes zijn duidelijk zichtbaar, evenals een functie waarmee berijders de route, tijd en geschatte kosten van de reis kunnen berekenen.

Bird’s inzet voor Multi-Modale E-Mobiliteit

Bird is een pionier in de micro-elektrische deelindustrie en wil de miljarden korte autoritten die wereldwijd plaatsvinden vervangen door reizen met milieuvriendelijke micro-elektrische voertuigen. Het bedrijf lanceerde met zijn iconische scooter om mensen die afhankelijk zijn van auto’s te voorzien van een leuke, nieuwe en milieuvriendelijke manier om van punt A naar punt B te komen, of als een connector voor last mile transport oplossingen.

Naarmate de populariteit en adoptie van de gedeelde e-scooters groeide, bracht Bird gedeelde e-fietsen op de markt om te voldoen aan de transportbehoeften van personen die 3-5 kilometer willen reizen, of die liever plaatsnemen op een micro-elektrisch voertuig. Bird’s Smart Bikeshare programma, dat afgelopen zomer werd gelanceerd, is het enige aanbod in de industrie dat is ontworpen om het bereik en het gebruik van lokale fiets-share dienstverleners te vergroten door middel van privaat-publieke partnerschappen.

Ook elektrische deelfietsen in andere steden

Via het programma, kunnen steden ook gebruik maken van fietsen aangeboden door Bird. De innovatieve Smart Bikeshare integratie is momenteel live in Amerikaanse steden zoals Los Angeles, Austin, San Antonio en Milwaukee, evenals in Europese steden zoals Rome, Bordeaux, en nu, Madrid.

Over Bird

Bird is een elektrisch voertuigbedrijf dat zich toelegt op het brengen van betaalbare, milieuvriendelijke transportoplossingen zoals e-scooters en e-bikes naar gemeenschappen over de hele wereld. Opgericht in 2017 door transportpionier Travis VanderZanden, is Bird snel aan het uitbreiden. Vandaag de dag biedt het vloten van gedeelde micro-elektrische voertuigen aan rijders in meer dan 400 steden wereldwijd en maakt het zijn producten beschikbaar voor aankoop op www.bird.co en via toonaangevende retailers en distributiepartners. Bird werkt nauw samen met de steden waar het actief is om een betrouwbare en betaalbare vervoersoptie te bieden voor mensen die er wonen en werken.

Bron en foto’s: www.bird.co/