Welk fietszadel heb je nodig?

Het perfecte fietszadel bestaat niet. Een goed zadel is aangepast aan de bouw van de rijder, aan zijn persoonlijke voorkeur en aan het type fiets en het gebruik er van.  Het is belangrijk om een goed zadel op uw elektrische fiets te hebben. Daar zijn heel wat goede redenen voor:

 • Een goed zadel biedt je comfort tijdens het fietsen en zorgt dat je geen zadelpijn krijgt. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om langere tijd te rijden.
 • Een goed fietszadel zal je ook helpen om in een comfortabele positie te blijven tijdens het rijden. Dit kan helpen om pijn en ongemak in je rug, nek en schouders te voorkomen.
 • Een goed zadel zal ook helpen om je trapefficiëntie te verbeteren. Dit betekent dat je sneller kunt fietsen en langere afstanden kunt afleggen met minder inspanning.
 • Tot slot zorgt een goed zadel ervoor dat je fiets er beter uitziet. Een kwaliteitszadel geeft elke fiets meer klasse en stijl.

Soorten fietszadels volgens het type fiets

Beste fietszadel

Als je van plan bent om een klassieke of elektrische fiets aan te schaffen, investeer dan in een goed zadel. Het zal je rijervaring comfortabeler, efficiënter en stijlvoller maken. Hieronder vind je enkele voorbeelden van fietszadels met hun voornaamste voor- en nadelen.

Zadel voor racefiets

 • Deze zadels zijn meestal licht van gewicht en hebben een gestroomlijnd ontwerp dat helpt om de windweerstand te verminderen. Ze hebben ook een smalle breedte, waardoor ze ideaal zijn voor fietsers die stevig doorfietsen  en een aerodynamische houding willen behouden.
 •  Racefietszadels kunnen oncomfortabel zijn voor lange ritten en kunnen gevoelloosheid of pijn aan de bilnaad veroorzaken. Ze zijn ook duurder dan andere soorten zadels.

Zadel voor mountainbikes

 • Mountainbike zadels zijn ontworpen om comfort en stabiliteit te bieden bij het rijden op ruw terrein. Ze hebben vaak een bredere en meer gewatteerde zitting dan racefiets zadels, waardoor ze comfortabeler zijn voor lange ritten. Ze hebben meestal ook een veersysteem om schokken van oneffenheden in het parcours op te vangen.
 • Mountainbike zadels kunnen zwaar en omvangrijk zijn, wat het trappen moeilijker kan maken. Ze kunnen ook duurder zijn dan andere soorten zadels.

Comfort fietszadel

 • Comfort fietszadels zijn ontworpen voor, nou ja, comfort! Ze zijn vaak breder en meer gewatteerd dan andere soorten zadels, waardoor ze ideaal zijn voor lange ritten. Ze hebben ook vaak een veersysteem om schokken van oneffenheden in de weg te absorberen.
 • Comfort fietszadels kunnen zwaar en omvangrijk zijn, wat het trappen moeilijker kan maken. Ze kunnen ook duurder zijn dan andere soorten zadels.

Luxe fietszadel

 • Luxe fietszadels zijn ontworpen voor comfort en stijl. Ze hebben vaak een brede en gewatteerde zitting, waardoor ze ideaal zijn voor lange ritten. Ze hebben ook vaak een vintage of retro design, wat een beetje persoonlijkheid aan je fiets kan toevoegen.
 • Luxe fietszadels kunnen zwaar en omvangrijk zijn, wat het trappen moeilijker kan maken. Ze kunnen ook duurder zijn dan andere soorten zadels.

Het belang van een goed fietszadel

2

Het verkeerde fietszadel geeft ongemak en pijn omdat het druk uitoefent op gevoelige plaatsen. Het juiste fietszadel verdeelt je gewicht gelijkmatig en ondersteunt je zitbotten. Het is belangrijk om een zadel te vinden dat comfortabel voor je is. Fietsen is een plezier als je er kan van genieten. Als je zadelpijn ervaart is de fietsbeleving meteen een pak minder.

Als je ongemak of pijn ervaart op de fiets, kan dat te wijten zijn aan een slecht passend zadel. Het verkeerde zadel kan druk uitoefenen op gevoelige plaatsen, met ongemak en pijn tot gevolg. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om een zadel te vinden dat goed bij je past en je zitbotjes ondersteunt.

Als je een nieuw zadel hebt is het wel normaal om in het begin wat pijn te ervaren. Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan het nieuwe zadel. De pijn mag echter niet blijven duren. Je kan het probleem proberen op te lossen door de positie en hoogte van je zadel te veranderen. Als dat op termijn geen soelaas brengt denk je best na over de aankoop van een nieuw zadel voor je fiets.

Er zijn een paar dingen die je in gedachten kunt houden bij het winkelen voor een nieuw zadel:

 • Ten eerste, denk aan de breedte van het zadel. Je wilt dat het breed genoeg is om je zitbotjes te ondersteunen, maar niet zo breed dat het wrijving of schuren veroorzaakt.
 • Denk verder na over de vorm van het zadel. Sommige zijn meer gebogen dan andere, en je wilt er een vinden die bij de natuurlijke vorm van je lichaam past.
 • Tot slot moet je letten op de vulling van het zadel. Je kunt de voorkeur geven aan een zachtere of stevigere optie, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.