Goede zithouding op de fiets

Fietsen is een leuke activiteit die je kan toevoegen aan je dagelijkse leven. Om boodschappen te doen, voor woon-werk verkeer of gewoon om heerlijk te onspannen. Het is leuk en het kan je energieniveau enorm verhogen. Maar, net als bij elke sport of oefening, zijn er goede en slechte manieren om te fietsen. Natuurlijk wil je  het op de juiste manier doen. Verkeerd fietsen kan leiden tot pijn tijdens het rijden. Op termijn krijg je blessures die je dan belemmeren van je rit te genieten of die je gezondheid zouden kunnen schaden. Gelukkig hebben deskundigen de manier waarop mensen fietsen bestudeerd.

Vooraleer we verder gaan eerst een belangrijke opmerking: je fietstocht zal nooit comfortabel aanvoelen als je een verkeerd zadel hebt. Het is een vereiste om een goed fietszadel te kopen, het zadel af te stellen op de juiste hoogte én tijd te nemen om je nieuwe zadel gewoon te worden.

Maar ook de houding op de fiets is belangrijk. Als je een paar dingen in gedachten houdt, kant je er zeker van zijn dat je op de juiste manier fietst.

Je hoofd gebruiken tijdens het fietsen

Verkeerde manier: je hoofd in één, stijve positie vergrendelen.

  • Als je je hoofd stijf en in een bepaalde houding houdt, ziet je er niet alleen uit als een standbeeld, maar worden ook je nekspieren overbelast. Je gezichtsspieren moeten ook niet gespannen zijn. Je kaken moeten niet te strak op elkaar staan, want dan kun je niet goed ademhalen.
  • Het is omgekeerd niet aan te raden om je hoofd voortdurend te bewegen, bijvoorbeeld door er heftig mee te slaan, maar je moet je hoofd en gezicht niet aanspannen terwijl je fietst.

De juiste manier: Houd je hoofd ontspannen en in een neutrale houding.

Dat is niet alleen comfortabeler, maar je kunt ook rustig ademhalen en je lichaam beter onder controle houden. Je kunt een zonnebril dragen als de zon je overmatig ogen belast.

Fietsen met ontspannen armen en handen

Verkeerde manier: Jezelf stevig vastklampen aan het stuur en de armen zo stijf als een paal houden

Natuurlijk wil je niet van je fiets afglijden of wegvliegen door de wind. Je moet het stuur met je handen en armen niet te stevig vastgrijpen, omdat ze dan gespannen en verkrampt kunnen raken. Daardoor kan je de controle over je fiets verliezen. Als je je armen te stijf vasthoudt wordt het ook moeilijk om goed te manoeuvreren, vooral op momenten dat je snel moet draaien.

De juiste manier: ontspan je handen en armen als je de handvatten vasthoudt. Als je merkt dat je gespannen bent, kun je af en toe met je vingers bewegen of de positie van je duimen veranderen.

Het bovenlichaam

Verkeerde manier: Van links naar rechts bewegen

Veel fietsers hebben de neiging om van links naar rechts te gaan bewegen als een extra inspanning doen. Deze onnodige beweging verspilt alleen maar energie, en kan je evenwicht verstoren. Onnodige bewegingen van het bovenlichaam kunnen je ook belemmeren om een soepele cyclus te hebben. Je moet misschien van links naar rechts bewegen als je bergopwaarts gaat, maar voor de meeste ritten op vlakke wegen is dat helemaal niet nodig.

Juiste manier: zoals met het grootste deel van je hele lichaam, moet je bovenlichaam heel ontspannen zijn als je fietst. Probeer als referentiepunt een rechte lijn aan te houden terwijl je fietst. Er mag geen spanning staan op het moment dat je wacht. Dit zal je helpen je focus te behouden en energie te besparen, waardoor je meer kunt fietsen en meer kunt genieten.

Een tip om te eigen houding op je gewone of elektrische fiets te checken. Kijk eens naar je schaduw op de grond als je op een zonnige dag fietst. Met de zon in de rug valt je schaduw voor je op het wegdek. Controleer je schaduw en kijk of je onnodige lichaamsbewegingen maakt met je bovenlichaam. Corrigeer jezelf totdat je er een gewoonte van maakt om soepel te fietsen.

Je knieën tijdens het fietsen

Verkeerde manier: fietsen met de knieën wijd open

Het is niet alleen onhandig om met je knieën in een kikkerhouding te fietsen, het creëert ook windweerstand. Dat doet je afremmen of kan je zelfs pijn bezorgen. Je manier van trappen wordt minder efficiënt als  je knieën ver van je lichaam afstaan. Je moet al de energie van het onderlichaam mooi naar de trappers kunnen overbrengen, en als je je benen uit elkaar houdt lukt dat niet.

Juiste manier: Je moet je knieën naar binnen trekken als je fietst. Dit elimineert de windweerstand en zorgt voor een soepelere rit. Dit zorgt ook voor meer kracht tijdens het trappen. Wanneer je atletische fietsers observeert, zie je meestal dat zij hun knieën opgetrokken houden.

De pedalen van je fiets

Verkeerde manier: trappen in een cirkelvormige beweging.

Trappen is het allerbelangrijkste aspect van fietsen, Zonder trappen kom je niet vooruit. Je hebt de spontane neiging om gewoon in een cirkel te trappen. Dat betekent dat de kracht die je op de pedalen zet altijd even groot is. Het is eigenlijk contraproductief, zo niet onpraktisch.

De juiste manier: de trapbeweging is eigenlijk meer neerwaarts en opwaarts in plaats van cirkelvormig. Op je neerwaartse slag, moet je enigszins naar beneden duwen, maar natuurlijk wel de contouren van de as volgend. Naar boven toe zet je dan minder kracht. Dit zorgt voor een soepelere overgang als je je op- en neerwaartse slagen doet.

Het is belangrijk dat u de verkeerde en juiste manieren van fietsen kent. Anders zou deze plezierige activiteit wel eens een gedoe kunnen blijken te zijn in plaats van een genot. Probeer deze tips voor uzelf uit, en u zult zien dat u al snel beter fietst en er meer plezier aan beleeft.