Fietsen door het water in Bokrijk, Limburg

Het minste wat je kan zeggen: Fietsen door het water is een unieke ervaring. Je rijdt met je fiets over een pad dwars door de vijvers van de Wijers in Bokrijk. De verzonken brug is 212 meter lang en 3 meter breed. Op het diepste punt kom je op ooghoogte met het wateroppervlak. Wil je dit ook eens meemaken? Alle praktische info vind je verder in dit artikel.

Inhoud artikel

Fietsen door het water Fietsen door het water – Foto door Willy Leenders – Licentie

Limburg is zonder meer de fietsprovincie van België. Het bewijs? Het gekende fietsknooppuntennetwerk vind je nu overal in België en Nederland. Dit populaire systeem werd voor het eerst gelanceerd in de provincie Limburg!

Als we kijken naar het aantal recreatieve fietstochten zien we dat de provincies West-Vlaanderen en Limburg met kop en schouders boven de andere regio’s uitsteken. Voor wat West-Vlaanderen betreft zijn het vooral de kuststreek en het Brugse Ommeland die bekend zijn als echte fietsstreken. Limburg in het algemeen is een populaire bestemming voor fietstoerisme. De grote uitschieters zijn de fietstochten “Fietsen door de bomen”, “Fietsen door de Heide” en de oorspronkelijke versie “Fietsen door het water”.

Een uniek concept

Fietsen door het water in bokrijk limburgDe toeristische dienst van Limburg is voortdurend op zoek naar interesse concepten om hun fietsroutes nog beter te kunnen promoten. In 2016 zijn ze daarom voor de dag komen met een zeer uniek en vernieuwend concept. Fietsen over het water kent iedereen. We nemen allemaal wel eens een brug als we te voet of met de fiets zijn. Maar fietsen door het water? Dat is zonder meer uniek.

In plaats van een brug die over het water gaat loopt de weg voor een stuk door het water heen. Uiteraard is er aan weerszijden een stevige muur. Op het diepste punt rijd je ongeveer met het wateroppervlak op ooghoogte. Je komt dus wel eens letterlijk oog in oog te staan met één van de eendjes die op het water van de Wijers zwemmen. Fietsers en wandelaars kunnen deze unieke ervaring wel smaken.

Wereldwijde aandacht

De unieke charme van fietsen door het water is in de media niet onopgemerkt voorbijgegaan in binnen en buitenlandse pers wordt er regelmatig aandacht aan besteed. In 2018 bijvoorbeeld nam Time Magazine de fietsroute op in zijn lijst met 100 belangrijke bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Ook deze Australische interieurarchitect is fan van fietsen door het water.  In het binnenland is er heel wat aandacht voor fietsen door het water. De VRT maakt u een verslag over de miljoenste fietsbezoeker die in 2020 over deze verzonken brug reed.

Met het succes van “Fietsen door het water” in het achterhoofd heeft Toerisme Limburg ondertussen nog twee interessante fietsroutes uitgewerkt. In 2018 lanceerde ze “Fietsen door de bomen” in Hechtel-Eksel, ter hoogte van fietsknooppunt 272. Vanaf 2021 kan je de nieuwste fietstocht fietsen door de Heide rijden. Deze loopt door het Nationaal Park Hoge Kempen (fietsknooppunten 550 en 551). Ook deze recreatieve fietstochten kennen zeer veel succes.


Fietsen door het water: FAQ

Waar kan je door het water fietsen?

Je kan door het water fietsen aan knooppunt 91 van het fietsroutenetwerk. Je kan zelf een route uitstippelen die aan fietsknooppunt 91 passeert. Hier kan je gebruik maken van de verschillende uitgetekende fietstochten die de toeristische dienst van Limburg heeft gemaakt. Er zijn meerdere tochten die langs fietsknooppunt 91 passeren.

Waar kan je parkeren als je Fietsen door het water wil bezoeken?

Als je dicht in de buurt wil parkeren kan je het beste je wagen achterlaten op het domein van Bokrijk. Dat geeft trouwens ook de mogelijkheid aan wandelaars om deze plek te bezoeken. Je kan daarvoor gebruik maken van de uitgestippelde wandelroute. Deze is 4,5 kilometer lang en gemakkelijk toegankelijk.

Waar is fietsknooppunt 91 gelegen?

Fietsknooppunt 91 bevindt zich op het domein van Bokrijk in de provincie Limburg.

Hoe kan je fietsknooppunt 91 bereiken?

Fietsen door het water is gelegen aan fietsknooppunt 91. Dit is in Bokrijk tussen Hasselt en Genk. Zowel met de trein, bus auto als fiets kan je deze bestemming vlot bereiken.

Oplaadpunten voor elektrische fietsen langs Fietsen door het water?

Het domein van Bokrijk is uitgerust met twee fietsenstallingen. Daar zijn er oplaadpunten voor elektrische fietsen. Je kan er dus de batterij van je e-bike opladen. Deze fietsenstalling zijn overdekt. Ze bevinden zich op parking1 en op parking2

Wat is het adres van Fietsen door het water?

Deze unieke locatie bevindt zich in het provinciaal domein van Bokrijk. Met de wagen rijdt je naar de Bokrijklaan 1 3600 Genk. Daar kan je je auto parkeren op een van de twee parkings. Het befaamde fietspad van Fietsen door het water bevindt zich ter hoogte van fietsknooppunt 91.

Kan je een fiets huren bij Fietsen door het water?

Het is perfect mogelijk om met je auto naar Bokrijk te komen en daar een fiets te huren. Er zijn heel wat mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld gaan voor een klassieke stadsfiets, een tandem of kinderfiets. Een elektrische fiets of een elektrische bakfiets zijn ook perfect mogelijk. Een fietstas kan je extra bij huren. Opgelet, tijdens de winterperiode is er geen verhuur van fietsen.

Waar kan je een fiets huren voor Fietsen door het water?

Het concept fietsen door het water is gelegen op het domein van Bokrijk. Het adres is Bokrijklaan 1 3600 Genk. Het is mogelijk om daar ter plaatse verschillende soorten huurfietsen op te halen. Een fiets reserveren kan je gemakkelijk online. De fiets staat dan voor je klaar aan parking1. Het is dan het handigst als je je wagen ook op parking1 parkeert.

Kan je online een fiets huren voor Fietsen door het water?

Heb je zelf geen eigen fiets? Is het te moeilijk om met je eigen fiets tot in Bokrijk te komen? Je kan gemakkelijk online een e-bike of gewone fiets huren. Deze fiets kan je dan ophalen op parking1 van het domein Bokrijk op de afgesproken datum. Een fiets huren is niet mogelijk tijdens de wintermaanden.

Welke fietsroutes passeren aan Fietsen door het water?

Deze populaire routes van de toeristische dienst van Limburg passeren aan knooppunt 91:

  • Fietstocht "Fietsen doorheen een mozaiek van vijvers" - 59 km - vlak
  • Fietstocht "Fietsen door het water in Bokrijk" - 6 km - vlak
  • Fietstocht "Fietsen door het water in Bokrijk" - 23 km - vlak
  • Fietstocht "De ultieme fietstweedaagse van fietsbeleving naar fietsbeleving lus zuid" - 59 km - vlak
  • Fietstocht "De ultieme fietstweedaagse van fietsbeleving naar fietsbeleving" -127 km - vlak
  • Fietstocht "Kijken naar het verleden en de toekomst" - 44 km - vlak
  • Fietstocht "Kunstig fietsen in de groene rand" - 45 km vlak

Openingsuren van Fietsen door het water?

Als je de unieke fietstocht Fietsen door het water wilt beleven kan dit in principe altijd. Houd er wel rekening mee dat je tijdens de wintermaanden geen fiets ter plaatse kan huren.

Kan je een fiets reserveren voor Fietsen door het water?

Jazeker, je kan online je fiets reserveren. Je kan die dan ter plaatse in Bokrijk oppikken. Je hebt een ruime keuze aan vervoersmiddelen. Een klassieke stadsfiets, elektrische fiets, kinderfiets of tandem? Het zijn maar enkele van de vele mogelijkheden.

Waar is het startpunt van Fietsen door het water?

Fietsen door het water is gelegen in het domein van Bokrijk. Het ligt ter hoogte van fietsknooppunt 91. Je kan in principe vertrekken van op verschillende locaties. Er zijn heel wat fietstochten door de streek die het fietspad door het water aandoen.

Kan je met de wagen naar Fietsen door het water komen?

Jazeker. Je kan gemakkelijk je auto kwijt op één van de parkings van het domein. Je kan van daaruit vertrekken met je eigen fiets of e-bike. Het is ook mogelijk om vooraf online een fiets te reserveren.

Gps-coördinaten van Fietsen door het water

De GPS-coördinaten van dit fietsknooppunt zijn 50.963069, 5.392711.

Is het traject gemakkelijk te rijden?

Het traject van Fietsen door het water is redelijk gemakkelijk. De hellingsgraden van het parcours zijn zeer beperkt. Bovendien heeft toerisme Limburg heel wat ervaring met het uittekenen van fietsroutes. Ze zorgen er daarom altijd voor dat hun routes autovrij of autoluw zijn. Ze zijn comfortabel voor de gemiddelde recreatieve gebruiker. Tot slot kiezen ze de trajecten zodanig dat er altijd wel wat te beleven of te zien valt onderweg. In de regio zijn ook heel wat plaatsen waar je een picknicktafel of rustig bankje vindt waar je even kan uitrusten en verpozen.

Wat is er te zien in de omgeving?

Fietsen door het meer van De Wijers zal wellicht het hoogtepunt zijn van je fietstocht door de omgeving van Bokrijk. Dat betekent niet dat er in deze mooie streek geen andere leuke plaatsjes zijn.  Je vindt in de buurt het modemuseum en de Japanse Tuin in Hasselt en het Arboretum in Bokrijk. Je kan in Bokrijk je fiets stallen op één van de overdekte fietsenstallingen. Daar heb je ook de mogelijkheid om de batterij van je elektrische fiets op te laden.

Het mooie aan de streek is dat je gemakkelijk langs autovrije en autoluwe fietspaden kan rijden. Je wordt als fietser echt verwend. En dat niet alleen al rijdend.  Wil je even langs houden langs de kant van de weg? Je vindt altijd wel een picknicktafel of een bankje waar je even kan verpozen.


fietsnetwerk knooppunt 91 bokrijk fietsen door waterOp Fietsblog.com kan je een schat aan informatie terugvinden. De meest interessante fietsroutes en alles wat je wilt weten als je van plan bent om binnenkort een tweedehandse of nieuwe elektrische fiets te kopen. Lees zeker ook onze  praktische tips die zorgen voor een beter onderhoud van je e-bike en batterij.