Wat is walk assist of loophulp?

Walk assist is een functie die je vaak ziet bij elektrische fietsen. Het is een handig hulpmiddel dat ervoor zorgt dat je minder moeite hoeft te doen als je je e-bike vooruit moet duwen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn je een stukje bergop moet met je fiets aan de hand.

Deze functie komen we tegen onder verschillende benamingen: walk assist, loophulp, power assist of loopondersteuning. Ze betekenen eigenlijk allemaal hetzelfde. Wel bestaan er verschillen tussen de bediening en mogelijkheden van de verschillende merken.

Als je de walk assist of loophulp activeert, zal de elektromotor van de fiets je een beetje helpen als je er naast loop. Dit betekent dat je je e-bike minder hard vooruit moet duwen.

  • Je kunt de loopondersteuning vaak inschakelen door een knop in te drukken. Deze knop bevindt zich dan op het stuur of op de fietscomputer.
  • Het is ook belangrijk om te weten dat de snelheid waarmee de fiets loopt als je de power assist gebruikt beperkt is. Dit is om ervoor te zorgen dat je de fiets niet te snel gaat als je er naast loopt. De loophulp laat je fiets ongeveer 4 tot 5 kilometer per uur rijden.
  • In sommige gevallen, kan de walk assist functie enkel worden geactiveerd als de fiets zich in een bepaalde stand bevindt, bijvoorbeeld wanneer de fiets in de stand “neutraal” staat.

In het algemeen is de loopondersteuning een handige functie als je een elektrische fiets hebt, omdat het je helpt om de fiets makkelijker te manoeuvreren als je even niet op de fiets zit.

Wanneer is walk assist handig?

walk assist, loophulp, power assist of loopondersteuning.

Er zijn diverse situaties waarin je de power assist op een elektrische fiets zou kunnen gebruiken:

  1. Als je de fiets naar boven moet dragen of tillen, bijvoorbeeld om hem in een parking of garage te parkeren.
  2. Als je een helling op fietst en even uit moet stappen omdat het te zwaar wordt. De walk assist kan je dan helpen om de fiets verder te duwen.
  3. Als je de fiets in een drukke stad moet manoeuvreren, bijvoorbeeld om hem door een smalle straat te krijgen of om hem in een parkeervak te zetten.
  4. Als je de fiets ergens naartoe wilt brengen en je wilt hem niet dragen, maar wel gemakkelijk voortbewegen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar de loophulp of power assist kan in veel situaties handig zijn waarbij je de fiets wilt verplaatsen zonder het te hoeven dragen.

Omdat de snelheid beperkt is kan elke fietsmotor dit aan, ongeacht het koppel van de motor.

Loophulp of walk assist bediening

Bosch, Panasonic, Bafang en Shimano zijn de grote spelers in de markt voor elektrische fietsonderdelen en systemen. De loophulp functie is echter afhankelijk van het specifieke product en model. Hoe je de loopondersteuning op een elektrische fiets activeert, kan variƫren afhankelijk van het merk en model.
Hieronder staan enkele algemene methoden waarmee je de walk assist op een elektrische fiets kunt activeren:

  • Veel elektrische fietsen hebben een knop op het stuur of op de fietscomputer die speciaal is bedoeld om de loopondersteuning te activeren. Dit kan een knop zijn die je kunt indrukken of een knop die je moet omdraaien.
  • Sommige e-bikes hebben een afstandsbediening waarmee je de loophulp kunt activeren. Dit kan een kleine afstandsbediening zijn die je op het stuur of aan je fiets sleutel kunt bevestigen, of een app op je smartphone.