Het koppel van een elektrische fiets

Als je een nieuwe elektrische fiets wil kopen is het belangrijk om toch eens te kijken naar de technische specificatie van de elektromotor. Zoals we verder in dit bericht nog zullen zien lopen deze specificaties behoorlijk uiteen. Je wilt zeker een antwoord op de vraag “Hoeveel koppel heeft een elektrische fiets nodig?”.

Hoeveel motorkoppel heeft een e-bike nodig?

  • Van 25 tot 45 Nm: het minimum voor stadsritten. Geschikt voor een elektrische stadsfiets waarmee je meestal over vlak terrein rijdt en beschut van felle wind.
  • Van 45 tot 60 Nm: dit is het meest comfortabele niveau en het bereik dat de meeste veelzijdigheid biedt.
  • Meer dan 60 Nm: deze krachtige motoren vind je terug bij mountainbikes. Een dergelijk koppel is ook vereist voor een cargobike of elektrische bakfiets.

Het koppelvermogen van een elektrische fiets wordt uitgedrukt in Newton per meter (Nm). Hoe hoger het cijfer, hoe meer kracht je e-bike kan ontwikkelen.

hoeveel koppel heeft een e-bike nodig?Om te voldoen aan de wettelijke normen van een standaard elektrische fiets mag het vermogen van de fietsmotor niet meer zijn tot 250 Watt. Om daarmee in orde te zijn beperken de diverse fabrikanten het maximaal vermogen dus altijd tot 250 Watt. Op dat vlak zijn alle motoren gelijk.

Toch zijn er grote verschillen in het koppel van de motor. Het koppelvermogen wordt uitgedrukt in Newton per meter (Nm). Dit is de kracht van de motor. Het motorkoppel ligt tussen 15 en 90 Nm, afhankelijk van het model elektrische fiets. Een zeer groot verschil en dat heeft alles te maken met het gebruik van de e-bike.

Waarom is het koppel van een e-bike belangrijk?

Hoe hoger het motorkoppel, hoe meer kracht de elektromotor heeft. Dit is geen kwestie van meer topsnelheid of sneller rijden. Een motor met meer koppel geeft meer kracht in volgende situaties:

  • Hellingen oprijden
  • Starten vanop een helling
  • Fietsen bij sterke tegenwind
  • Vertrekken vanuit stilstand met een zwaar geladen fiets

De regel is eenvoudig: hoe meer koppel een motor heeft, hoe gemakkelijker hij lastig terrein zal kunnen overwinnen

Welke fietsmotoren geven het meeste koppel?

Als een maximum aan koppel voor jou belangrijk is kijk je best naar elektrische fietsen die zijn uitgerust met één van deze motoren:

MerkTypeKoppel
ValeoAutomaat130 Nm
BroseDrive S-Mag90 Nm
PanasonicGXO90 Nm
BoschPerformance Line CX85 Nm
ShimanoEP885 Nm
Giant SyncDriveExplore E+ Pro 4580 Nm
YamahaPW-X280 Nm
ShimanoE800070 Nm
ShimanoE700060 Nm

Opmerking: Update 2022: Met een koppel van 130 Nm is het door Valeo ontwikkelde elektrische ondersteuningssysteem voor fietsen momenteel het krachtigste op de markt.

Koppel bij een e-bike met middenmotor

Een voorwielmotor of een achterwielmotor zitten rechtstreeks op het fietswiel bevestigd.  Het koppel op een fiets met een middenmotor is echter iets ingewikkelder.

koppel van een elektrische fietsHet koppel van een middenmotor wordt overgebracht op het achterwiel via de ketting. De ketting loopt over twee tandwielen. Het eerste tandwiel bevindt zich ter hoogte van de pedalen. Dit is het tandwiel waar de elektromotor zijn kracht op uitoefent. Aan het achterwiel is ook tandwiel bevestigd. Dit tandwiel doet het wiel draaien.

De twee tandwielen waarop de ketting loopt hebben niet hetzelfde aantal tanden. Het geleverde koppel van een middenmotor hangt daarom af van de versnelling die je gebruikt.

Voorbeelden:

De motor vooraan heeft een ketting van 40 tanden en het grootste tandwiel (laagste versnelling) van de versnellingsgroep heeft 30 tanden. De motor heeft volgens de specificatie 80 Mm koppel. In die configuratie is het aan het wiel geleverde koppel: 80 x 30/40 = 60 Nm.

Heeft de kettingring vooraan 36 tanden dan wordt de formule  80 x 30/36 = 67 Nm. Verander de ketting aan de voorkant in 38 tanden en het grootste tandwiel in de versnellingsgroep in 36 tanden, en de formule is 80 x 36/38 = 76 Nm.

Nadeel van meer koppel bij een elektrische fiets?

Een motor met veel koppel kan veel kracht leveren. Dat is prettig fietsen. Door de stevige trapondersteuning lijkt het alsof je elke dag opnieuw superbenen hebt. Maar daar is ook een keerzijde aan.

Het nadeel van een groter koppel is meer stroomverbruik.

Je fietsbatterij zal sneller leeg zijn en het rijbereik van je elektrische fiets wordt een pak minder. Onderstaande drie tips kunnen helpen:

  • Met een krachtige fietsmotor is het aanlokkelijk om altijd veel kracht te vragen aan de motor. Je bent geneigd om zelf minder te trappen. Doe dit niet. Ook bij een elektromotor met veel koppel is het belangrijk dat je spaarzaam rijdt.
  • Vraag het maximum van de motor op het moment dat je een helling oprijdt of sterke tegenwind hebt. Verminder de ondersteuning en trap zelf harder van zodra je weer onder meer comfortabele omstandigheden kan fietsen.
  • Zorg dat je e-bike is uitgerust met een fietsbatterij met voldoende capaciteit.

In de praktijk

motorkoppel van een e-bike De motor is een belangrijke factor in de totale kostprijs van een elektrische fiets. Je zou dus kunnen denken dat fabrikanten gaan besparen op de sterkte ervan om de verkoopprijs van de e-bike te kunnen drukken. Gelukkig lijkt dat dat niet het geval.

De elektromotoren die worden gemonteerd zijn aangepast aan het type fiets. Uiteraard zal een goedkopere elektrische fiets voor stadsgebruik voorzien worden van een lichtere motor met een koppel van pakweg 25 Nm. Modellen die een sterkere motor vragen, zoals mountainbikes of een bakfiets, zijn standaard uitgerust met een voldoende zware motor. Het koppel van een elektrische fiets is dus in de praktijk wel degelijk aangepast aan het normale gebruik ervan.