Welke framemaat voor je fietskader ?

Het kiezen van de juiste framemaat voor je fietskader is een belangrijke stap om comfortabel en veilig te kunnen fietsen. Als je een klassieke of elektrische fiets koopt waarvan het fietskader te groot of te klein is zorgt dit voor ongemakken. Eerst en vooral is het minder comfortabel om te fietsen. Dat voel je des te meer bij langere afstanden. Daarbij kan een verkeerde framemaat lijden tot pijn tijdens het fietsen.

Er zijn een paar belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden bij het bepalen van de juiste framemaat. Dit zijn je totale lengte, je binnenbeenlengte en het type fiets waarop je van plan bent te gaan rijden.

Framemaat en je totale lengte

Als het gaat om het bepalen van de juiste framemaat voor je fiets op basis van je lengte, is het belangrijk op te merken dat verschillende fabrikanten iets andere maataanbevelingen kunnen hebben. In het algemeen kan je echter toch wel je totale lengte als uitgangspunt nemen om de juiste framemaat te bepalen.

Ga rechtop tegen een muur staan en meet de afstand van de vloer tot de bovenkant van je hoofd. Vergelijk deze meting met de maattabel van de fietsfabrikant om de juiste framemaat te bepalen.

Als u bijvoorbeeld 1,80 m lang bent, zal een racefiets met een framemaat van 56 cm voor jou waarschijnlijk de juiste keuze zijn. Dit is echter slechts een ruwe schatting, en het is altijd het beste om een proefrit te maken om te zien of de fiets comfortabel aanvoelt en of de framemaat voor jou geschikt is.

Framemaat en je binnenbeenlengte

Je binnenbeenlengte is ook een belangrijke factor bij het bepalen van de juiste framemaat.

Om je binnenbeenlengte te meten ga je rechtop staan en meet je de afstand van je kruis tot de grond terwijl je schoenen draagt.

Deze meting, samen met je lengte, zal je helpen de juiste maat fietsframe te bepalen. Als je binnenbeenlengte bijvoorbeeld 76 cm is en je bent 1,80 m lang, dan is een racefiets met een framemaat van 56 cm waarschijnlijk wat je zoekt.

Stadsfiets, koersfiets of mountainbike

De manier waarop je op de fiets zit is speelt zeker ook een rol. Zo is een racefietsframe doorgaans kleiner dan dat van een mountainbike of een stadsfiets, omdat de rijder op een racefiets agressiever en aerodynamischer is. Een fietskader voor een gewone stadsfiets of e-bike is doorgaans groter omdat je een rechtere zithouding hebt.

Houd er rekening mee dat verschillende soorten fietsen verschillende maataanbevelingen hebben. Een stadsfiets, een racefiets en een mountainbike kunnen bijvoorbeeld verschillende maataanbevelingen hebben voor dezelfde rijder.

Framemaat fietskader bepalen? Doe een testrit

De belangrijkste manier om de juiste framemaat te bepalen is om, indien mogelijk, een proefrit te maken. Dit geeft je een goed idee van hoe de fiets aanvoelt en of de framemaat voor je fietskader voor jouw geschikt is.

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je comfortabel bij het stuur en de pedalen kunt en dat het zadel op de juiste hoogte staat. De fiets moet evenwichtig en stabiel aanvoelen, en je mag zich niet verkrampt of uitgerekt voelen.

Kortom, om de juiste framemaat voor u te bepalen moet u rekening houden met uw lengte en binnenbeenlengte en met het type fiets waarop u van plan bent te rijden. Het is altijd het beste om een proefrit te maken om te zien of de fiets comfortabel aanvoelt en of de framemaat voor u geschikt is.

Verschillend fietsframe voor mannen en vrouwen?

framemaat voor je fietskader bepalen

Vrouwen en mannen hebben over het algemeen vergelijkbare behoeften als het gaat om framematen, maar er zijn een paar belangrijke verschillen om rekening mee te houden.

  • De meeste fietsfabrikanten bieden unisex- of herenframes aan, die ontworpen zijn voor de gemiddelde fietser. Veel vrouwen hebben echter andere lichaamsverhoudingen dan mannen, met name in het zitvlak, de romp en de benen, waardoor het voor hen moeilijk kan zijn om een comfortabele pasvorm te vinden op een traditioneel unisex- of herenfietsframe.
  • Om dit te verhelpen, bieden sommige fabrikanten vrouwspecifieke frames aan, die ontworpen zijn om beter aan de unieke verhoudingen van vrouwelijke fietsers tegemoet te komen. Deze frames hebben bijvoorbeeld een kortere bovenbuis, een aflopende bovenbuis, een kortere balhoofdbuis en een steilere zitbuishoek om vrouwen een comfortabelere en efficiëntere zithouding te bieden.
  • Daarnaast bieden veel fabrikanten ook kleinere maten aan voor zowel mannen als vrouwen.

Hoewel mannen en vrouwen over het algemeen dus vergelijkbare behoeften hebben als het gaat om de maat van een fietsframe, vinden sommige vrouwen een meer comfortabele en efficiënte pasvorm op een vrouwenspecifiek frame. Het is altijd een goed idee om een proefrit te maken om te zien of de fiets comfortabel aanvoelt en of de framemaat geschikt is voor u, ongeacht uw geslacht.

Het juiste fietsframe op pijn te vermijden

Als je op een fiets rijdt die de verkeerde framemaat voor je heeft, bestaat de kans dat je verschillende soorten pijn of ongemak ervaart. Hier volgen enkele veel voorkomende voorbeelden:

  • Nek- en schouderpijn: Als het stuur te laag of te ver weg staat, kan je pijn of spanning in je nek en schouders ervaren doordat je naar voren moet reiken of je moet uitrekken om het stuur vast te houden.
  • Rugpijn: Als het zadel te laag of te hoog staat, kan je pijn of ongemak in je onderrug voelen omdat je een onnatuurlijke rijpositie moet aanhouden.
  • Kniepijn: Als het zadel te hoog of te ver weg staat, kan je pijn of ongemak in je knieën krijgen omdat u ze te veel moet strekken of buigen tijdens het trappen.
  • Pijn aan handen en polsen: Als het stuur te hoog of te dichtbij staat, doen je handen en polsen vaak pijn of of worden ze gevoelloos. Dit komt doordat je ze te veel moet buigen terwijl je het stuur vastpakt.
  • Pijn aan voeten en enkels: Als de pedalen te ver weg of te dichtbij staan, kan je pijn of ongemak in je voeten en enkels ervaren doordat je je extra moet inspannen om ze te bereiken of doordat je voeten verkrampt zijn in een kleine ruimte.
  • Gevoelloosheid of tintelingen in de handen, voeten of genitaliën door druk op de zenuwen als gevolg van een verkeerde pasvorm.

Het is belangrijk op te merken dat pijn of ongemak bij het fietsen ook kan worden veroorzaakt door andere factoren, zoals een slechte houding of een verkeerde rijtechniek.