Welke fietsbanden voor je e-bike?

Fietsbanden voor een gewone elektrische fiets.

Een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/uur kan je wettelijk met gewone banden uitrusten. Je bent niet verplicht om speciale banden op je fiets te leggen. Je kan dus kiezen voor gewone fietsbanden die je ook op traditionele fietsen vindt.

Met een elektrische fiets rijd je wel sneller. Je e-bike heeft een extra elektromotor en batterij.  Je verplaatst dus ook meer gewicht. Om die reden kan het interessant zijn om toch te kiezen voor een betere band. Je zal minder snel lekke rijden, je hebt meer controle en het is comfortabeler.

Een goeie band voor een elektrische fiets zal minder snel slijten, heeft een betere grip op de weg en een lagere rolweerstand.

Een betere band heeft een andere samenstelling qua materiaal en is vaak ook voorzien van een anti-leklaag. Door de lagere rolweerstand wordt het rijbereik van je fietsbatterij groter.

Voor de fietsbanden van een elektrische fiets bestaat er nog geen specifieke Europese reglementering. We zien wel een aantal zogenaamde keurmerken verschijnen. Ze zijn in het leven geroepen door de fabrikanten van de banden zelf. In werkelijkheid hebben ze dus geen wettelijke waarde. Bandenfabrikanten willen ermee aangeven dat hun banden gemaakt zijn voor een e-bike en dus goed van kwaliteit zijn. Maar zoals gezegd is dit type van banden niet verplicht.

Banden voor Speed Pedelec.

Rijd je met een Speed Pedelec met trapondersteuning tot 45 km/uur ? Deze elektrische fiets heeft een hogere maximumsnelheid dan wat de meeste mensen zelf met gewone stadsfiets kunnen trappen. Daarom zal je op dit type fiets een andere soort van banden aantreffen. Je bent verplicht om banden te leggen met het ECE-R75 certificaat. Dit label garandeert dat de banden extra stabiliteit hebben in de bochten en dat je er ook op hogere snelheden mee mag rijden.

Op een Speed Pedelec  ben je verplicht om aangepaste banden te leggen. Dit moeten banden zijn met een Europese ECE-R75 goedkeuring.

Ballonbanden.

Wat is een ballonband? Een ballonband is een extra brede fietsband van 50 tot 60 mm. Het grote luchtkussen zorgt voor een natuurlijke vering. Ter vergelijking: een normale fietsband op eens stadsfiets heeft een breedte van 37  tot 47 millimeter.

fietsbandenBallon banden zie je tegenwoordig meer en meer. Het leuke eraan is dat ze heel comfortabel rijden. Je kan het comfort er van vergelijken van een fiets met vering. Het voordeel is dat ze een stuk minder belasting geven op het lichaam en de wervelkolom. De ballonband is eigenlijk een groot luchtkussen en dat zorgt voor een natuurlijke vering. Een fiets met een vering heeft zo voordelen. Maar het is wel duurder dan een ballonband, zwaarder en heeft meer onderhoud nodig.

Heb je interesse in een ballonband? Dan moet je kijken of je die op je fiets kan leggen. Dat is namelijk niet altijd het geval. Er moet voldoende ruimte zijn om een ballonband te monteren. Je zal moeten nakijken of de ballonband het fietsframe, de spatborden of het remsysteem niet raakt. Een ballonband is niet geschikt voor wie gaat mountainbiken maar is wel aangenaam in het dagelijkse verkeer.

Fietsbanden: waarop letten?

Rolweerstand van de fietsband.

De rolweerstand is eigenlijk de weerstand die de band geeft. Is er meer weerstand dan zal je harder moeten trappen. Bij een elektrische fiets zal de elektromotor harder moeten werken wat zijn invloed heeft op het rijbereik met de batterij. De rolweerstand wordt bepaald door zeven factoren.

  • De bandenspanning. Een band die te zacht is opgeblazen maakt veel contact met de weg. En dit zorgt voor meer wrijving en dus weerstand.
  • Het gewicht van de fiets. Hoe zwaarder de fiets, de fietser en de bagage in totaal zijn hoe meer weerstand er wordt gecreëerd.
  • De bandbreedte: brede banden hebben minder rolweerstand
  • De diameter van de fietsband
  • Het profiel van de band. Een gladde band heeft veel minder weerstand dan een band met profiel of bijvoorbeeld een mountainbike met noppen
  • Het materiaal waaruit de fietsband is gemaakt
  • De ondergrond waarover je rijdt. Of gladde afval. Gladde asfalt zorgt voor veel minder weerstand dan een oneffen en hobbelig terrein.

Het profiel van de band heeft invloed op de weerstand. Rijd je op glad asfalt dan zal een gladde band meer contact maken en dan heb je een betere grip. Zit je echter op een zachte ondergrond, sneeuwval en slechte wegen dan ben je beter met een band met meer profiel.

Juiste bandenmaat volgens de ETRTO norm

Om de juiste bandenmaat te kennen heb je altijd twee afmetingen nodig. Op basis van deze gegevens kan je een nieuwe fietsband kopen.

  • de breedte van de band
  • de diameter van de velg

Vroeger vonden we heel wat verschillende aanduiding op een fietsband. Afmetingen en codes werden weergegeven op basis van het Nederlandse, Franse of Duitse systeem. Dat maakt het niet altijd gemakkelijk om te zien welke banden je exact nodig hebt voor welke velgen. Er bestaan wel tabellen die je een heel eind op weg kunnen helpen.

Tegenwoordig werken de fabrikanten met een internationale aanduiding: de ETRTO norm. Fietsbanden én velgen maken allebei gebruik van deze norm. De ETRTO aanduiding bestaat uit twee cijfers:

  • eerst wordt de binnenbreedte aangegeven
  • daarna de doorsnee van de velg

Aan de hand van deze Europese aanduiding is het gemakkelijk om te zien welke banden er voor welke velgen geschikt zijn.

Fietsbanden met een witte reflecterende strook

In België ben je verplicht om aan beide kanten van je band een witte reflecterende strook te hebben. Dit zowel aan het voor- als achterwiel. Heb je dit niet op je fietsbanden? Dan mag je ook twee zijdelings oranje reflectoren monteren op allebei de wielen. Veiligheid is belangrijk, dus waarom zou je niet de twee combineren? Kies banden die een witte reflecterende strook op de zijkant hebben en rust je fiets ook nog eens uit met zijdelingse reflectoren. Op die manier ben je maximaal zichtbaar.

Correcte bandenspanning

We hebben al vaker aangegeven dat een juiste bandenspanning belangrijk is, ook voor een elektrische fiets. Je rijdt niet alleen veiliger en comfortabeler. Het is ook beter voor je batterij. Zijn je banden te weinig opgepompt zal de elektromotor harder moeten werken en dat betekent meer batterijverbruik. Een correct opgeblazen band geeft minder weerstand en dit is minder belastend voor de elektromotor.

Met een band die op de juiste spanning is heb je minder kans op een lekke band.  Het is belangrijk dat je zeker een keer in de maand de bandenspanning controleert.

Wist je dit over fietsbanden?

  • Veel banden beschikken over een anti-leklaag. Dit is een extra beschermlaag die gemaakt is van rubber, kevlar, polyester, nylon of een combinatie van deze materialen.
  • Een bredere band heeft meer grip op het wegdek. Het profiel heeft daar weinig mee te maken. Een diep profiel is bijvoorbeeld goed  voor mountainbikers. Zij hebben dat profiel nodig om een goeie grip te hebben op de weg.
  • Sommige fietsbanden hebben een rijrichting die gerespecteerd moet worden. Dit staat dan vermeld op de zijkant van de band. Voor sommige banden, meestal voor mountainbikers, is er een aparte aanduiding voor de voorste en achterste band. Deze twee banden zijn dan niet gelijk.