Fietsketting of kunststof riem?

De overgrote meerderheid van de gewone en elektrische fietsen zijn voorzien van een klassieke ijzeren fietsketting. Die kennen we allemaal. In het hogere marktsegment zie je nu meer en meer fietsen die worden uitgerust met een riem uit kunststof. We overlopen in dit artikel even de voor- en nadelen van deze moderne aandrijfriem.

Properder dan een fietsketting

Een ijzeren ketting  moet je smeren en in dat smeervet blijft er heel wat vuil hangen. Je ziet het al gebeuren: je hebt net je beste pak aan en je bent met de fiets op weg naar een sollicitatie of naar een belangrijke klant. Je mooie broek komt in contact met de ketting en laat een paar vettige strepen na. Dan ben je beter af met een kunststof riem. Die is droog en moet niet gesmeerd worden.

Je hebt geen kettingkast nodig

Om contact met de vuile ketting te vermijden hebben heel wat fietsen een kettingkast. Een goede oplossing maar het zorgt wel voor extra gewicht. Met een kunststof riem heb je dergelijke beschermkast niet nodig. Je spaart dus op het gewicht van je fiets. Zeker voor de meer sportieve rijder kan dit een belangrijke meerwaarde zijn.

Geen onderhoud

Een kunststof riem moet niet gesmeerd, gereinigd of ontvet worden.  En hij rekt niet uit. Met andere woorden, dit type van aandrijving heeft geen onderhoud nodig. Je hebt er eigenlijk gedurende de volledige levensduur geen omkijken naar.

Langere levensduur dan een fietsketting

Fietsketting of kunststof riem voor elektrische fietsEen kunststof riem gaat langer mee dan een gewone fietsketting.  Net zoals bij alle producten zijn er ook verschillende kwaliteiten. Toch kan je stellen dat dit type van riem minstens 2 keer zo lang meegaat als de standaard ijzeren ketting.

Een kunststof riem in combinatie met kunststof tandwielen zal toch dubbel zo lang meegaan als een klassieke ketting. Kies je voor een systeem met stalen tandwielen? Dan heb je een aangepaste riem nodig. Die gaat dan wel 4 tot 5 keer zo lang mee als de gewone ketting.

En het nadeel?

Er is heel wat te zeggen voor een kunststof riem. Toch heeft dit systeem ook een nadeel. Een ijzeren ketting die breekt kan je gemakkelijk herstellen of laten herstellen door een fietsenmaker. Bij deze nieuwe kunststof riemen is dit niet het geval. Als de riem knapt is hij definitief kapot. Zeker als je op reis gaat of ver van huis bent kan dit een probleem zijn. De lokale fietshersteller beschikt niet altijd over de juiste riem. Het is daarom handig om altijd voorzien te zijn van een extra riem.