Display van de elektrische fiets

Het display van de elektrische fiets is een onmisbaar onderdeel er. Dit scherm draag bij tot je veiligheid en je comfort. Je kan bijvoorbeeld je snelheid en de staat van je batterij nachecken, de trapondersteuning regelen en de verlichting van je fiets aan- en uitzetten.

Als je overstapt van een gewone fiets ben je niet gewoon om op een dergelijk display te kijken. Moeilijk is het niet. We geven je hier een overzicht van de basisfuncties. Niet elke display ziet er exact hetzelfde uit. Er is altijd een handleiding bij je fiets. Daar kan je zien hoe jouw scherm in detail werkt. Toch kan je zeggen dat er een grote lijnen een aantal functies zijn die terugkeren.

Functies van het display van de elektrische fiets

Snelheidsmeter

De snelheidsmeter op het display van de elektrische fiets zal eerst en vooral je huidige snelheid aangeven. Dit kan je perfect vergelijken met de snelheidsmeter van een wagen. Weten hoe snel je rijdt is belangrijk voor de veiligheid. Zeker als je niet gewoon bent aan de hogere snelheden die je met een elektrische fiets kan halen.

Een elektrische fiets is zwaarder dan een klassieke fiets door de extra batterij, elektromotor en extra elektronica. Als je dan ook nog sneller rijdt krijg een langere remafstand. Je moet je als fietser dus goed bewust zijn van je snelheid.

Je moet er ook rekening mee houden dat er sommige lokale snelheidslimieten zijn die je moet respecteren. In België mag je bijvoorbeeld op een woonerf maar 20 km/uur rijden. De meeste elektrische fietsen gaan tot 25 km/uur. Een goede snelheidsmeter is dan essentieel.

Kilometerteller

Het display van de elektrische fiets is ook uitgerust met een kilometerteller. Deze teller geeft aan hoeveel kilometer je hebt gereden.

  • Je kan voor elke rit de teller opnieuw laten starten. Bij veel schermen is er ook de mogelijkheid om te zien wat je totale tijd is en de totale afgelegde kilometers over een langere periode.
  • Ben je een wat meer sportieve fietser of wil je werken aan je conditie? Dan kan het wel interessant zijn om wat gegevens bij te houden van je eigen prestaties en vorderingen.
  • Je kan ook jezelf uitdagen om bijvoorbeeld in een bepaalde maand enkele kilometers meer te fietsen dan de maand daarvoor. Je kan je ook een doel vooropstellen en elke week een bepaald aantal kilometers afleggen.

Chronometer

Het display geeft niet alleen de snelheid en de gereden kilometers weer. Er zijn ook tellers die de tijd bijhouden. Zo zie je meteen hoelang je al hebt gereden. Zowel de verstreken tijd van je huidige rit als de totale tijd kan je aflezen van het display van de elektrische fiets.

Status van de batterij checken

We geven het vaak aan. De batterij is een zeer belangrijk onderdeel van je fiets. Je wil daarom ook weten hoe ver het staat met de lading ervan. Je kan op het display dan ook de status van de batterij aflezen. Op die manier kan je een inschatting maken of je genoeg batterijcapaciteit over hebt om op een vlotte manier op je bestemming of te geraken.

Display elektrische fiets  De computer kan je ook een idee geven van het aantal kilometers dat je nog kan afleggen met je batterij. Dit is een ruwe schatting want het energieverbruik hangt sterk af van de rijomstandigheden. Fiets je eerst 30 kilometer bergaf met de wind in de rug dan zal het batterijverbruik beperkt zijn. Als je dan halfweg draait en bergop en met wind tegen terugkeert zal de elektromotor veel harder moeten werken. Je batterij zal sneller leeglopen. Het is dus moeilijk voor de boordcomputer om correct in te schatten hoever en hoelang je met je elektrische fiets kan rijden .

Trapondersteuning regelen

De displays geven niet alleen je snelheid en afgelegde kilometers weer. Ze zijn ook ideaal om bepaalde functies aan of uit te zetten. Dit met een simpele druk op de knop.

Een elektrische fiets biedt trapondersteuning. En het is belangrijk dat je die trapondersteuning naar eigen voorkeur en behoefte kan in- en uitschakelen. De trapondersteuning kan je instellen op minimum drie niveaus. Er zijn systemen waarbij er meer niveaus zijn. Dit regel je via de bedieningsknoppen aan het display van de elektrische fiets.

We merken even op dat er meestal ook een soort ‘Eco stand‘ is die via het display kan inschakelen. Dit is de stand waarin de elektromotor het minst trapondersteuning moet geven. Dit zijn meestal de waarden die de fabrikant opgeeft van hoelang je kan rijden met je elektrische fiets. Als je dus in een stand rijdt die in hogere belasting vraagt van de motor zal je totale rijbereik verminderen.

Loophulp of walk assist

Een handige functie die ook op een aantal fietsen aantreft is een zogenaamde loophulp. Dit betekent eigenlijk dat je elektrische motor ook een kleine ondersteuning geeft wanneer je naast je fiets wandelt.

Dat kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je een stukje te voet loopt met de fiets aan de hand. Wanneer je je elektrische fiets de helling van een garage opduwt komt deze functie zeker ook van pas. Deze functie activeer je via het display van de elektrische fiets.

Verlichting aanzetten

Veel elektrische fietsen hebben ook ingebouwde koplampen en achterlichten. We hoeven je het belang daarvan niet uit te leggen. Goed zichtbaar zijn is zeer belangrijk op de fiets, zeker bij schemering en in het donker.

De verlichting van de elektrische fiets haalt vaak zijn stroom van de batterij die de elektromotor bedient. Er is dus geen aparte accu die de voor- en achterlichten van energie voorziet. De bediening van de lichten gebeurt via het display op het stuur.

Als je een elektrische fiets koopt zit er altijd een bedieningsdisplay op. Je kan er de snelheid en de afgelegde kilometers op aflezen en de belangrijkste functies op je fiets bedienen. Elk scherm is anders dus kijk altijd zeker de handleiding na. Niet elk display van de elektrische fiets beschikt over alle hierboven beschreven functies.